Το Boeing που χάθηκε

Γράφει  ο ΄Ακης Δημητριάδης

Παγκόσμια συγκίνηση και αγωνία για την τύχη του Boeing Β777-200 με τους 239 αγνοούμενους επιβάτες, που χάθηκε ενώ εκτελούσε πτήση από τη Μαλαισία στο Πεκίνο. Είκοσι έξι (26) κράτη σε συναγερμό το αναζητούν και προσπαθούν να το εντοπίσουν με κάθε μέσο της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα πιο απίθανα σενάρια διατυπώνονται, όπως να έχει πέσει στη θάλασσα, να το έχουν απαγάγει τρομοκράτες, να έχει προσγειωθεί στη ζούγκλα, κ.ά.

Εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις γίνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολλές φορές ενοχλητικά, αφού δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου στις χειραποσκευές ούτε ένα μπουκαλάκι νερό, ούτε ένα μπουκάλι τσίπουρο, ούτε μια οδοντόπαστα. Κατά το σωματικό έλεγχο δεν μπορείς να περάσεις από τον ανιχνευτή μετάλλων με κλειδιά, κέρματα, τη ζώνη, το κινητό.

Παρ’ όλα αυτά, το αεροπλάνο εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.

Γι’ αυτό και τα πολύ σπάνια αεροπορικά ατυχήματα προκαλούν εντύπωση, ιδιαίτερα σε κείνους που έχουν φοβία να ταξιδέψουν με αυτό το μεταφορικό μέσο.

Λένε ότι πριν από χρόνια ένα αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον ωκεανό, όταν ο κυβερνήτης του διαπίστωσε μεγάλη διαρροή καυσίμων. Αμέσως επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του πλησιέστερου αεροδρομίου, που απείχε πολύ μακριά, 780 μίλια, και καταγράφηκε ο εξής διάλογος:

     S.O.SS.O.S.  Σας ομιλεί ο κυβερνήτης. Δεν προλαβαίνω να προσγειωθώ. Τα καύσιμα μου εξαντλούνται όπου να ‘ναι. Δώστε μου επειγόντως οδηγίες τι να κάνω…

     Εδώ Πύργος Ελέγχου.   Εδώ Πύργος Ελέγχου.

Επαναλάβετε μετά από μένα:   «Πάτερ ημών,  ο εν τοις ουρανοίς…»…

Comments are closed.