Σύλλογος Προστασίας Κουνουπιών

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

       Κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών από τα επικίνδυνα κουνούπια, τα οποία φέτος το καλοκαίρι, λόγω του ήπιου χειμώνα και των βροχών της άνοιξης, προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερα και πιο επικίνδυνα. Πέρσι στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας είχαμε 27 κρούσματα, ενώ πανελλαδικά θρηνήσαμε 11 θανάτους από το λεγόμενο «Ιό του Δυτικού Νείλου».

       Ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γενικής και Εφαρμοσμένης Ακαρολογίας και Εντομολογίας προτείνει για φέτος, από τους ψεκασμούς των κουνουπιών να προστατεύονται τα βατράχια, τα σκαθάρια, οι λιβελούλες και τα έντομα copepops, τα οποία είναι φυσικοί εχθροί των κουνουπιών και τρέφονται με αυτά.

       Στη Σουηδία, αντίθετα, τα κουνούπια όχι μόνον δεν καταπολεμούνται με ψεκασμούς, αλλά  …προστατεύονται!  Υπάρχουν μάλιστα σε όλη τη χώρα οργανωμένοι σύλλογοι με χιλιάδες μέλη που τα υπερασπίζονται δυναμικά με κινητοποιήσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κόσμου!

       Για την ακρίβεια, τα μέλη αυτών των συλλόγων είναι ιδιαίτερα φιλόζωοι και οικολόγοι. Υπάρχει στη Σουηδία ένα πολύ όμορφο τοπικό πουλί, που μοιάζει τη δική μας καρδερίνα, το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με κουνούπια – όπως τα δικά μας χελιδόνια τρέφονται με μυγάκια και κουνουπάκια.

       Αυτό το όμορφο πουλί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση, διότι λόγω των ψεκασμών από τους αγρότες στις καλλιέργειες, μειώθηκαν τα κουνούπια, οπότε η σουηδική αυτή καρδερίνα δεν έχει τι να φάει, αδυνατίζει και πεθαίνει.

       Οι σύλλογοι λοιπόν των φιλόζωων ήλθαν σε σύγκρουση με τους αγρότες για τους ψεκασμούς, έκαναν οργανωμένες δυναμικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, διαβήματα στους δήμους, στους βουλευτές, στα υπουργεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τελικά πέτυχαν να προστατεύεται ένας αριθμός κουνουπιών που θα είναι επαρκής ποσότητα τροφής για τις σουηδικές καρδερίνες.

Comments are closed.