Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα

Γράφει η Βάσια Λιβιτσάνου – Υδραίου, Νομικός

 Σύγχρονη Μάστιγα

 Χαρακτηρίστηκε σαν «είδηση σοκ». Γράφτηκε σ’ όλες τις εφημερίδες, μεταδόθηκε από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Την μετέδωσαν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με επίσημη στατιστική, οι μαθητές στην Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 ετών, που έχουν εμπειρία ναρκωτικών ουσιών ανέρχονται στο απίστευτο αριθμό των 25.000!

Ας συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της τραγωδίας. Σχεδόν το ¼ των μαθητών της ηλικίας αυτής, της πιο τρυφερής ηλικίας, έχουν σχέση με τα ναρκωτικά. Το ¼ της ελπίδας του Έθνους έχει πάρει το σκοτεινό μονοπάτι του πρόωρου θανάτου. Πολλές είναι οι αιτίες του φαινομένου αυτού. Δύο όμως είναι νομίζω οι σημαντικότερες. Ο ένας είναι γιατί τα παιδιά μας τα αφήνουμε χωρίς Χριστό, και χωρίς ιδανικά κι έτσι η νεότητα χάνεται, το Έθνος μας σβήνει, και ο άλλος λόγος είναι η ουσιαστική διευκόλυνση των εμπόρων ναρκωτικών. Φυσικά υπάρχουν νόμοι εναντίον αυτών που διακινούν τα ναρκωτικά. Αλλά οι νόμοι και επιεικείς είναι και ανενεργοί μένουν. Κάθε τόσο γίνεται λόγος για σκανδαλώδεις δικαστικές αποφάσεις ή παραλήψεις, με τις οποίες εύκολα αποφυλακίζονται στυγεροί δολοφόνοι, όπως είναι οι έμποροι ναρκωτικών. Κάθε τόσο γίνεται λόγος για ανοχή του κράτους, για λειτουργία νυχτερινών κέντρων που αποτελούν στέκια πώλησης ναρκωτικών που δεν είναι υπόγεια και κρυφά, αλλά ολοφάνερα και γνωστά καθώς και για ανάμειξη αστυνομικών σε κυκλώματα ναρκωτικών. Είναι ανάγκη όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε για να τιμωρηθούν (όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά) εκείνοι που σκοτώνουν την Ελλάδα του αύριο, οι έμποροι των ναρκωτικών!

 Η ψυχρή γλώσσα των αριθμών

 Αν καπνίζεις μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα ο κίνδυνος να πεθάνεις από καρδιακή προσβολή είναι κατά 29% μεγαλύτερος παρά αν δεν καπνίζεις.

Αν καπνίζεις ένα πακέτο την ημέρα τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει στα 89%.

Αν καπνίζεις δύο πακέτα την ημέρα ο κίνδυνος ανεβαίνει στα 115%.

Αν καπνίζεις περισσότερα από δύο πακέτα την ημέρα τότε ο κίνδυνος να πεθάνεις από καρδιακή προσβολή είναι 241% μεγαλύτερος παρά αν δεν καπνίζεις…

Αν αυτοί οι ψυχροί, αμείλικτοι αριθμοί δεν μπορούν να συνετίσουν έναν καπνιστή τότε δεν φτάνουν όλα τα λόγια του κόσμου για αυτή την καταστροφική συνήθεια που αποτελεί πνευματική σκλαβιά και δείγμα ηθικής ανελευθερίας που οδηγεί τον άνθρωπο σε σωματικό και πνευματικό εκμηδενισμό.

 Βαριά κληρονομιά

Ο καθηγητής της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαστανιώτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι σημερινοί γονείς ζουν ανθυγιεινά. Καπνίζουν και τρώνε πολύ, δεν γυμνάζονται, ευθύνονται για 2000 νεκρούς το χρόνο από τροχαία ατυχήματα. Το παράδειγμά τους είναι ότι χειρότερο έχουν να προσφέρουν στα παιδιά τους. Οι παιδίατροι, οι πρεσβευτές των παιδιών στην κοινωνία των ενηλίκων, πρέπει να διαφωτίσουν τους γονείς ότι η υπογεννητικότητα είναι η χειρότερη κληρονομιά για τα παιδιά τους. Οφείλουν λοιπόν να αγωνισθούν κατά του παθητικού καπνίσματος, εναντίον της σωματικής, ψυχικής και αισθητικής κακοποίησης των παιδιών και υπέρ της φυσικής ζωής και του παιχνιδιού». Καίριες επισημάνσεις. Τα παιδιά, η χρυσή ελπίδα του αύριο απαιτούν, δικαιούνται και αξίζουν υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους μας…

 

 

Comments are closed.