Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα- ΛΕΞΙΠΕΝΙΑ. ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ. AUTO; STOP

 

 Γράφει η Βάσια Λιβιτάνου- Υδραίου, Νομικός

                                                         ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

     Απογοητευτική είναι η έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το χαμηλό επίπεδο των γραπτών των μαθητών, κυρίως των φιλολογικών μαθημάτων : φτωχό λεξιλόγιο (λεξιπενία), αφελές περιεχόμενο, με πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, ατεκμηρίωτες θέσεις, απουσία ή κακή χρήση σημείων στίξης, βαρβαροστομίες! Άστοχη γλώσσα, κακή κατανόηση του θέματος κ.ά. Και ως πού θα φτάσει  αυτή η αγραμματοσύνη των νέων μας; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Ασφαλώς όχι μόνο τα παιδιά. Με πόνο ψυχής αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο, το κατάντημα  της πιο αρμονικής και πλούσιας γλώσσας του κόσμου, μιας γλώσσας που χρησιμοποίησε ο Θεός για να μεταδώσει το Ευαγγέλιο στα πέρατα του κόσμου. Τα καλά νέα ότι ο Θεός ήρθε στη γη, πέθανε πάνω   στο Σταυρό του Γολγοθά για να σώσει όλους αυτούς που θα πιστέψουν σε Αυτόν και για να τους χαρίσει την αιώνια ζωή.

                                                             ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ

                            Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, μέσα στο πλήθος των ανθρώπων, που μας περιβάλλουν, που διαθέτουν πραγματικά τεράστια ψυχικά αποθέματα έστω κι αν η φύση στάθηκε φειδωλή απέναντι τους στερώντας τους πολλές φυσικές  δεξιότητες  και ικανότητες. Τρανό παράδειγμα των λεγομένων μου αποτελεί η γνωστή σε όλους μας Έλεν Κέλλερ, η οποία όταν ήταν 18 μηνών αρρώστησε βαριά από οστρακιά και έχασε όραση, ακοή και φωνή. Μεγάλωνε σε απελπιστική κατάσταση, όταν την ανέλαβε μια φωτισμένη δασκάλα η ‘Αννυ Σάλιβαν. Αυτή παρ’  όλες  τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, καθώς η ‘Ελεν ήταν ένα ανάπηρο, ζωηρό, δύστροπο και απείθαρχο κορίτσι της έμαθε να μιλά, να διαβάζει και να γράφει. Εκτός από τα Αγγλικά κατόρθωσε με την υπομονή και την επιμονή της να μάθει αρχαία Ελληνικά, Λατινικά Γαλλικά και Γερμανικά. Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ράντκλιφ στο Καίμπριτζ της Μασσαχουσσέτης και έγραψε πολλά αξιόλογα έργα. Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανακούφιση των τυφλών και των κωφάλαλων. Κατά την διάρκεια των πολέμων επισκέπτονταν τα νοσοκομεία και παρηγορούσε τους αναπήρους.

Να, λοιπόν τι καταφέρνει η πίστη, η επιμονή και υπομονή  η αφοσίωση και η επινοητικότητα μιας δασκάλας αλλά και το θαύμα που ο Θεός πραγματοποίησε μέσα από το παράδειγμα της Ελεν Κέλλερ. Και οι σημερινοί άνθρωποι ας κατανοήσουν ότι ο Θεός είναι ίδιος χθες, σήμερα και στην αιωνιότητα, έτοιμος να κάνει θαύματα και στη ζωή του καθενός από μας.

                                                                      AUTO ;…STOP!

                        Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλα αυτοκίνητα: 224 εκατομμύρια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης, μολύνοντας την ατμόσφαιρα και απειλώντας την υγεία των κατοίκων. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, η στρατιά των αυτοκινήτων θα προκαλέσει σοβαρές οικολογικές καταστροφές. Και αναρωτιέται κανείς : Εργαλείο ή δυνάστης; Στις αρχές του περασμένου αιώνα εμφανίστηκε με την πρώτη του ιδιότητα. Στην αρχή του νέου αιώνα αν και απαραίτητο, καταδυναστεύει τη ζωή μας και καταστρέφει τη φύση.

 

 

 

Comments are closed.