ΜΑΝΑ = ΘΥΣΙΑ

                  
 Χιλιοτραγουδισμένη  η μορφή της μητέρας. Οχι μόνο η ποίηση και η μουσική, αλλά και ο  χρωστήρας και η σμίλη, πρόσφεραν τα αριστουργήματα του λόγου και  της τέχνης, για να την εξυμνήσουν. Πηγή ανεξάντλητης έμπνευσης. Χωρίς τη γλυκιά και ηρωική μορφή της μητέρας πόσο φτωχός θα ήταν ο κόσμος μας!

     Ποιό είναι το μυστικό της  και το μεγαλείο της; Γνωστό. Ταυτισμένο με την προσφορά. Με το πνεύμα της θυσίας και αυταπάρνησης. Σύνθημά της όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό της. Προσφέρει την πιο όμορφη  και ευγενική θυσία, στον υψηλό βωμό της αγάπης και αρωματίζει τον πνιγηρό από τις αναθυμιάσεις του εγωκεντρισμού πλανήτη μας.

     Όποιος θέλει να δει την  αγάπη στην πιο τέλεια μορφή  της, την γεμάτη ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, χωρίς υστεροβουλίες  και υπολογισμούς, δεν έχει παρά  να σκύψει προσεκτικά και να  παρατηρήσει την μητέρα. Να δει  τη μητέρα πάνω από την κούνια του παιδιού της. Να την ατενίσει στον μυστικούς χτύπους της πονεμένης μητρικής καρδιάς. Να παρακολουθή- σει τις θυσίες της που φτάνουν ακόμα και στην προσφορά της ίδιας της της ζωής.

     Η μάνα είναι το κέντρο της  οικογενειακής εστίας και είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σε αυτήν. Καταθέτει όλη της την δύναμη της καρδιάς της στην υπηρεσία της οικογένειας. Η αγάπη της κρατά τη συνοχή της και από  όπου λείπει αυτή η αγάπη, όλοι μέσα στην οικογένεια , μικροί και μεγάλοι, αισθάνονται τη ζωή  τους σα μια ατέρμονη πορεία σε ξένο τόπο, σα δρόμο  δίχως τελειωμό.

     Η πραγματική μάνα είναι για  την οικογένεια πηγή χαράς  και ευτυχίας, τόπος ασφάλειας  και θαλπωρής. Καταφυγή των πονεμένων  και των κουρασμένων. Στην αφοσίωσή  της, στο δόσιμό της και στην σιγουριά του ενστίκτου της βρίσκει το  σωστό δρόμο για την παρηγοριά και την καλοσύνη.

    Η οικογένεια καθημερινά απολαμβάνει την ευλογία της μητρικής στοργής  και ζει από την δύναμη της  θυσίας της. Χωρίς την φροντίδα και την περιποίηση από τα ευλογημένα χέρια της μάνας θα έλειπαν όλες οι όμορφες στιγμές που έχει η οικογενειακή ζωή.

   Η πολύπλευρη δράση της δεν φτάνει ως το φως της δημοσιότητας.Κι όμως χωρίς τη δύναμη  της ψυχής της και την πνοή  της θα ήταν  άδειο και ορφανό  το σπιτικό της.

     Μόνο αυτή δίνει την ομορφιά και την λάμψη, δημιουργεί την ατμόσφαιρα και σκορπά την ζωή μέσα στο σπίτι. Όλα  μέσα στο σπιτικό παίρνουν την ποιότητά της. Ο πλούτος και η φτώχεια δεν έχουν αποφασιστική σημασία για την όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Το αποφασιστικό για αυτήν είναι η πνοή που δίνει η μάνα. Δεν  έχουν τόση σημασία τα χρήματα παρά μόνο η αγάπη, η φροντίδα και η καλοσύνη, όλων βέβαια , αλλά κυρίως της μάνας.

     Η καρδιά της μάνας βρίσκεται  στο σπίτι. Δημιουργεί την τάξη , σκορπά την γαλήνη, την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Είπαν πως το σπίτι με την καλή μάνα είναι «λίγο λιμάνι και λίγο εκκλησία». Και μια ισπανική παροιμία λέει πως «το χέρι που κινεί την κούνια κινεί τον κόσμο». Η μάνα είναι εκείνη που δίνει συνέχεια στο ρεύμα της ζωής και στα ήθη και έθιμα. Λέγεται επίσης πως «από τη δύναμη της μάνας ζουν οι λαοί και από την αδυναμία της πεθαίνουν», όχι μόνο βιολογικά θα συμπλήρωνα εγώ αλλά και ηθικοπνευματικά.  Η σωστή μάνα  είναι η βάση της υπόστασης ενός λαού. Η σωστή μάνα είναι το Α και το Ω του πολιτισμού μας.

     Χωρίς θυσία δεν υπάρχει ζωή.  Δεν υπάρχει μεγαλείο. Η θυσία  μορφώνει  και διαμορφώνει τις  μεγάλες ψυχές. Σφυρηλατεί τις  γενναίες τις άγιες μητέρες . Τις άξιες του ονόματός τους. ‘Όπως τις θέλει η υγιής κοινωνία, όπως τις λαχταρούν οι παιδικές καρδιές, τα τρυφερά εκείνα μάτια του άδολου κόσμου. Όχι όπως θέλουν να τις δαμορφώσουν η μάλλον  να τις παραμορφώσουν τα ψευτοφεμινιστικά  κινήματα της εποχής μας, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ.

                                                                     ΒΑΣΙΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ-ΥΔΡΑΙΟΥ,  ΝΟΜΙΚΟΣ

 

Comments are closed.