ΣΟΦΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Μόλις δρασκελίσαμε το 2011. Πόσο γρήγορα πετούν τα  χρόνια! Είναι συνήθεια στην αρχή κάθε νέου έτους να παίρνουμε αποφάσεις, που σπάνια τις πραγματοποιούμε!  Κι όμως είναι σοφό να πάρουμε αποφάσεις και με τη δύναμη του Θεού να τις τηρήσουμε. Από μια εταιρία έγινε μια έρευνα για το ποιες ήταν οι αποφάσεις που πήραν οι αμερικάνοι στην αρχή του 2010. Απ’ όλες μεταφέρουμε τις δέκα πιο δημοφιλείς:

1)Να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Και τι καλύτερο απ’ αυτό, γιατί ο χρόνος που ξοδεύουμε με τα αγαπητά μας είναι ελάχιστος. Πολλά σπίτια έχουν γίνει απλώς ξενοδοχεία και εστιατόρια και κάθε μέλος έχει το δικό του πρόγραμμα. 2) Να έχουν υγεία και να γυμνάζονται για να είναι σε καλή φυσική φόρμα. 3) Να χάσουν περιττά κιλά.  4) Να κόψουν το κάπνισμα. Πόσοι το αποφάσισαν αλλά ακόμη δεν το κατάφεραν! Χρειάζεται άμεση και δυναμική απόφαση και δράση. Ακόμη και η πολιτεία παίρνει άτολμες αποφάσεις και κάθε λίγο υπαναχωρεί. 5) Να απολαύσουν περισσότερο τη ζωή και να αποφύγουν το άγχος. 6) Να σταματήσουν το ποτό. 7) Να γλιτώσουν από το βραχνά των  χρεών, ιδιαίτερα στις ημέρες μας. 8) Να μάθουν κάτι νέο (νέα γλώσσα κ.λπ.). 9) Να βοηθούν τους άλλους. Πρέπει να καλλιεργηθεί  ο εθελοντισμός (υπάρχουν διακονίες που χρειάζονται εθελοντές).

10) Να είναι πιο οργανωμένοι στη ζωή και δουλειά τους. Όλα αυτά είναι καλά και ωφέλιμα, αν υλοποιηθούν.

Υπάρχουν όμως άλλες αποφάσεις πιο σημαντικές, όχι μόνο για το νέο έτος αλλά για όλη τη ζωή μας. Κι αυτές βρίσκονται στον Ψαλμό 101. Ο Δαβίδ λέει: «θέλω ψάλλει· εις σε, Κύριε, θέλω ψαλμωδεί» (εδ. 1). Η λέξη που επαναλαμβάνεται είναι «θέλω». Ο ψαλμωδός λέει «θέλω» να κάνω αυτό και δεν «θέλω» να κάνω το άλλο. Χρειάζεται θάρρος να πούμε «θέλω» να το κάνω με τη δύναμη του Θεού. Ποτέ δεν θα καταφέρουμε κάτι αν δεν αποφασίσουμε να το κάνουμε.

Θα δούμε έξι ζωτικές αποφάσεις, που πήρε ο ψαλμωδός. Και με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού θα τις οικειοποιηθούμε. Καμία απ’ αυτές δεν υπάρχει στη λίστα των δημοφιλών αποφάσεων της παραπάνω  έρευνας:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Στο εδ. 1: «θέλω ψάλλει· εις σε, Κύριε, θέλω ψαλμωδεί». Η απόφαση του ήταν να ψάλει ύμνο στον Θεό. Κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε να ψάλουμε ύμνους στον Θεό.  Ό,τι επιτρέψουμε στη ζωή μας,  θα έχει επίδραση πάνω μας. Αν τρέφεται κάποιος με σκουπίδια, θα βγάλει σκουπίδια!  Εκείνος  που ακούει κακή μουσική, θα γίνει σαν κι αυτή. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη χριστιανική ζωή. «Θα ψάλω,  λέει, το έλεος και την κρίση  του Θεού». Θα αλλάξει η ζωή μας αν αποφασίσουμε στο εξής να ακούμε και να ψάλουμε ύμνους που δοξάζουν τον Θεό.  Σε αντίθεση με τα τραγούδια του κόσμου που επικεντρώνονται στον άνθρωπο,  εμείς πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό, που έδωσε το Γιο Του. Διαβάζουμε στην  Κολοσσαείς 3/16: « (…) να διδάσκετε και να προτρέπετε μεταξύ σας ο ένας τον άλλο με ψαλμούς και ύμνους και πνευματικά τραγούδια, ψάλλοντας με χάρη μέσα από την καρδιά σας στον Κύριο». Πολλοί πιστοί είναι απρόσεκτοι με το είδος της μουσικής. Κι επειδή ακούνε τη λάθος μουσική, δεν είναι παράξενο ότι ζουν λάθος ζωή! Η μουσική έχει μεγάλη σημασία σε όλον τον κόσμο. Βάλε λόγια στη μουσική και αυτά θα σφηνωθούν στο μυαλό μας. Μερικοί κύκλοι λένε ότι η μουσική είναι ουδέτερη. Κι όμως η μουσική είναι γλώσσα και μεταδίδει μηνύματα καλά ή κακά Οι νότες της μουσικής, όπως και το αλφάβητο δεν είναι κακά. ΄Οταν όμως τα γράμματα και οι νότες γίνουν λέξεις και μελωδία, τότε μας επηρεάζουν για το καλό ή κακό.  Έχουμε ειδική μουσική για το στρατό για να εμπνέει, υπάρχει  μουσική θεραπεία… Άλλη μουσική διεγείρει τον αισθησιασμό… Η καλή μουσική φέρνει ηρεμία και χαρά στο σπίτι σου.  Η μουσική δημιουργεί συναισθήματα θετικά ή αρνητικά. Τι συναισθήματα καλλιεργούνται όταν έχουμε μουσική που δοξάζει τον Θεό. «Eγώ θέλω επαινεί τον Κύριον κατά την δικαιοσύνην αυτού, και θέλω ψαλμωδεί εις το όνομα Κυρίου του Υψίστου» (Ψλμ 7/17).  Η μουσική μας πρέπει να δοξάζει τον Θεό.  Δυστυχώς, πολλή από την εκκλησιαστική μουσική σήμερα είναι πολύ ρηχή και απονευρωμένη από δοξολογία στον άγιο και δίκαιο  Θεό!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Επιθυμεί να είναι «συνετός σε άμωμο δρόμο» (εδ. 2).  Πρέπει να αποφασίσουμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε. Μακάριος είναι ο άνθρωπος που «δεν περπάτησε σε θέλημα ασεβών, και σε δρόμο αμαρτωλών δεν στάθηκε» (Ψλμ 1/1). Αν αγαπάς τον Θεό θα περπατάς στο δρόμο Του, γιατί χρειάζεσαι τη βοήθεια Του. «Όταν υπό Κυρίου κατευθύνονται τα διαβήματα του ανθρώπου, η οδός αυτού είναι αρεστή εις αυτόν» (Ψλμ 37/23). Οι  νέοι πρέπει να αποφασίσουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν, γιατί αυτό θα επηρεάσει το μέλλον τους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ: «Θα περπατώ με ακεραιότητα της καρδιάς μου, μέσα στον οίκο μου» (Ψλμ 101/2β). Στο σπίτι  δείχνουμε τις αδυναμίες μας. Βγάζουμε τη μάσκα της καλής συμπεριφοράς που έχουμε έξω. Αν συμπεριφερόμασταν με τον ίδιο τρόπο στο σπίτι όπως με το αφεντικό μας και τους άλλους, τότε δεν θα υπήρχαν οικογενειακά προβλήματα. Ο ψαλμωδός λέει θα περπατά με καθαρή καρδιά και ακεραιότητα στο σπίτι. Δεν λέει, στη  δουλειά ή στην εκκλησία ή στη γειτονιά, αλλά στο σπίτι! Είναι εύκολα να περπατάς με τον Κύριο στην εκκλησία. Η αγάπη όμως του Θεού φαίνεται καλύτερα στο σπίτι, όταν είμαστε μόνοι. Ο Σατανάς προσπαθεί να καταστρέψει τα σπίτια μας με κακές επιρροές.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: «Δεν θα βάλω μπροστά στα μάτια μου πονηρό πράγμα» (εδ. 3α). Τα λόγια αυτά πρέπει να γραφτούνε με έντονα γράμματα σε κάθε συσκευή της TV. Πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε  από τις πόρτες των ματιών μας. Τα μάτια αποτυπώνουν στο νου τα όσα βλέπουμε. Βέβαια, δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα όσα συμβαίνουν στην ξεστρατισμένη κοινωνία. Αλλά έχουμε τη δύναμη να επιλέγουμε αυτά που πρέπει να βλέπουμε. Λέγεται ότι 5000 μηνύματα την ημέρα μας μεταβιβάζουν τα ΜΜΕ. Κυριολεκτικά  μας βομβαρδίζουν. Εμείς  όμως αποφασίζουμε ποια απ’ αυτά θα επιτρέψουμε να περάσουν από τις θύρες των ματιών σου. Προσέξτε την απόφαση του Ιώβ: «Έκανα συνθήκη με τα μάτια μου· και πώς να έχω τον στοχασμό μου επάνω σε παρθένα;» (Ιώβ 31/1). Και ο Κύριός μας το ξεκαθαρίζει:«Εγώ όμως σας λέω πως, όποιος κοιτάει γυναίκα παρακινούμενος από σαρκική επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του» (Ματθ. 5/28).

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: «Θα περπατώ με ακεραιότητα της καρδιάς μου» (εδ. 2β). Δίνουμε μεγάλη προσοχή  στο φαινόμενο. Ο  Κύριος που βλέπει την καρδιά μας, είπε: «Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν το Θεό» (Ματθ. 5/8). Η καρδιά είναι η ουσία, το σύνολο του εαυτού μας. Ο Θεός βλέπει το εσωτερικό μας, οι άνθρωποι βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού που έχουμε μέσα μας. Αν αγαπάς τον Θεό θα έχεις καθαρή καρδιά. Για να διατηρήσουμε καθαρή καρδιά πρέπει να προσέχουμε τις παρέες μας. Να αποφασίσουμε να έχουμε καθαρή καρδιά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΗ: «Εκείνον που καταλαλεί κρυφά τον πλησίον του, αυτόν θα τον εξολοθρεύω· εκείνον που έχει υπερήφανο βλέμμα, και υπερήφανη καρδιά, αυτόν δεν θα τον υποφέρω» (εδ. 5).  Να αποφασίσουμε να επιλέγουμε  τους φίλους. Να αποφεύγουμε τους συκοφάντες, αυτούς  που λένε ψέματα και κουτσομπολεύουν και δεν θα ακούμε το τι λένε για τους άλλους, γιατί πίσω απ’ αυτά είναι ο Σατανάς, ο  κατήγορος των αδελφών. Να αποφεύγουμε ακόμη τους υπερήφανους και όσους μηχανεύονται και κάνουν κακό. Αντίθετα, παρέες μας να είναι οι ευσεβείς και αγαθοί. Αν ομοζυγούμε με απίστους και διαφθαρμένους θα μολυνθούμε. Το καλό μήλο δεν μπορεί να κάνει το σάπιο καλό αλλά πάντα το αντίθετο συμβαίνει. «Μη γελιέστε! “Καταστρέφουν τον καλό χαρακτήρα οι κακές συναναστροφές» (Α’ Κορ. 15/33). «Δεν ξέρετε ότι η φιλία προς τον κόσμο είναι έχθρα προς το Θεό; Όποιος, επομένως, θελήσει να είναι φίλος του κόσμου, γίνεται αυτομάτως εχθρός του Θεού!» (Ιακ. 4/4).

Εσύ αποφασίζεις, ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις.

Comments are closed.