Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΖΟΥΓΚΛΑ– ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά κάθε λίγο συμβαίνουν τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ, τη μεγάλη δημοκρατική χώρα, αλλά και σε άλλες μικρότερες, όπως ακόμη και στην ήσυχη Νορβηγία. Και η κάποτε ασφαλής πατρίδα μας, δεν αποτελεί εξαίρεση σε εγκληματικές πράξεις. ΄Εγινε πολύ φτηνή η ζωή του ανθρώπου. Βγαίνεις από το σπίτι σου και δεν ξέρεις αν γυρίσεις ζωντανός.

Πολύ μυστήριο περιβάλλει τη δολοφονία των 12 αθώων ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 60 ανθρώπων, στα τέλη του  Ιουλίου, σε κινηματογράφο της περιοχής του Κολοράντο. Πήγαν να δουν την ταινία του Μπάτμαν «The Dark Knight Rises» και είχαν ραντεβού με το θάνατο. Γιατί όμως αυτός ο μυστηριώδης δολοφόνος, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, ήταν τόσο οργισμένος  και έκανε αυτό το αποτροπιαστικό έγκλημα; Μάλιστα βρήκαν στο σπίτι του όπλα και εκρηκτικά υλικά αξίας 15.000 δολ. Είχε βάψει τα μαλλιά του πορτοκαλί, για να ταυτίζεται με τον Τζόκερ, το πιο σκοτεινό πρόσωπο στον κόσμο του Μπάτμαν. Διάφοροι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι έδωσαν  διάφορες εξηγήσεις. Αλλά καμιά δεν πήγε στη ρίζα που οδήγησε σ’ αυτήν την πράξη. Κι όμως πίσω απ’ αυτήν την παρανοϊκή εγκληματική τραγωδία, βλέπουμε καθαρά  τα δακτυλικά αποτυπώματα του διαβόλου.

Κάθε μέρα ζωές χάνονται, χωρίς αιτία­­­. Μάλιστα, σε μερικά μέρη του κόσμου χάνονται εκατοντάδες και χιλιάδες συνάνθρωποί μας από πολεμικές συρράξεις. Σε κάποια μέρη, όπως στη Νιγηρία, πιστοί χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία να λατρέψουν τον Θεό και δολοφονούνται εν ψυχρώ…

Υπάρχει μια παγκόσμια ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί ύστερα από λίγα λεπτά στον καθένα μας. Κανένας δεν εξαιρείται. Η ζωή είναι τόσο πρόσκαιρη και φευγαλέα. Αρχές Αυγούστου, ο εκδότης μιας ημερήσιας εφημερίδας στην Κατερίνη, 41 χρόνων, με τρία παιδιά, με ελπιδοφόρο μέλλον και λαμπρή σταδιοδρομία, βγήκε για λίγη ώρα να δείξει σε κάποιους επισκέπτες του την  έξοδο από την πόλη μας, κι εκεί τον βρήκε ο θάνατος. Κάποιος οδηγός τον χτύπησε θανάσιμα και εξαφανίστηκε. Και γέμισε πόνο στις καρδιές των οικείων και όχι μόνο.

Βρίσκομαι σε αμηχανία και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί οι άνθρωποι αμφισβητούν την ύπαρξη του Σατανά, ειδικά όταν συμβαίνουν τέτοια φρικιαστικά γεγονότα, όπως το μακελειό στην Aurora του Κολοράντο. Σε μια δημοσκόπηση τού έγκυρου κέντρου έρευνας Barna, διαπιστώθηκε ότι από το 2009, ο αριθμός των ατόμων (στις ΗΠΑ) που δεν πιστεύουν ότι ο διάβολος είναι πραγματικός μειώνεται. Πιστεύουν ότι ο διάβολος είναι απλά μια μυθολογική προσωποποίηση του κακού. Αν και ο διάβολος περιγράφεται με σαφήνεια στην Αγία Γραφή, υπάρχουν ακόμα και συνειδητοί Χριστιανοί που αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του. Διάσημοι θεολόγοι και χριστιανοί ηγέτες από το παρελθόν μέχρι σήμερα πιστεύουν στην ύπαρξη του Εωσφόρου. Ο γνωστός διανοητής C.S. Lewis έγραψε: «Δεν υπάρχει ουδέτερη ζώνη στο σύμπαν. Κάθε πόντος και κάθε δευτερόλεπτο διεκδικείται από τον Θεό και από το Σατανά». Ο Ιησούς επιβεβαίωσε την ύπαρξη του διαβόλου. Δεν τον περιγράφει, βέβαια,  σαν ένα τέρας με κέρατα και δίκρανο. Τον ονομάζει «κλέφτη», που «έρχεται για να κλέψει και να σφάξει και να αφανίσει» (Ιωαν. 10/10), τον ονομάζει «εχθρό» (Ματθ. 13/39), «άρχοντα του κόσμου τούτου» (Ιωαν. 12/31), «πατέρα του ψεύδους» και «ανθρωποκτόνο» (Ιωάν. 8/44). Ο Σατανάς είναι ο απόλυτος τρομοκράτης, ο εγκέφαλος κάθε κακίας. Είναι ένας εγκληματίας μασκαρεμένος που εμπνέει τους ανθρώπους για να κάνουν το καταστρεπτικό έργο του. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οπουδήποτε υπάρχει το κακό – μαζική δολοφονία, τρομοκρατία, πόλεμοι, γενοκτονία, εκμετάλλευση, σεξουαλική κακοποίηση, οργανωμένο έγκλημα, θρησκευτική εξαπάτηση, κ.ά. ο Σατανάς κινεί το νήματα, πίσω από την αυλαία. Αυτός και το επιτελείο του βρίσκονται σε αέναο ανηλεή πόλεμο εναντίον του Θεού και των ανθρώπων. Και έχει ρίξει στις παγίδες του εκατομμύρια εξαπατημένους ανθρώπους. ΄Ισως αυτά να ακούονται αναχρονιστικά και παλιομοδίτικα αλλά πιστεύω απόλυτα ότι ο διάβολος είναι πραγματικός και παρασέρνει τους ανθρώπους, όπως τον  εγκληματία του Κολοράντο, το στυγερό δολοφόνο της Νορβηγίας που σκότωσε 84 άτομα σε κατασκήνωση νεολαίας και ένα σωρό άλλους για να κάνουν τέτοια φρικιαστικά εγκλήματα. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τέτοιες πράξεις μόνο με την ψυχολογία. Αυτά συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι, που εκ φύσεως είναι αμαρτωλοί, γίνονται όργανά του διαβόλου για να κάνουν τα έργα του. Οι άνθρωποι έβαλαν στο περιθώριο τις αξίες, τα υψηλά ιδεώδη, τις  αρετές και στη θέση τους ανάδειξαν μηδενιστικές αντιλήψεις.

Στις Παροιμίες 9/10 διαβάζουμε: «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου». Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χειρότερη θα ήταν η κοινωνία μας αν δεν υπήρχε σε κάποιο βαθμό ο φόβος του Θεού και ο νόμος του κράτους. Είναι αλήθεια, καθώς ο αριθμός αυτών που απορρίπτουν τον Θεό αυξάνεται, ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται και η παραβατικότητα των ανθρώπων. Γύρισε ο άνθρωπος  τα νώτα του στον Θεό και παρ’ ότι πολλοί λένε ότι Τον λατρεύουν με τα χείλη τους, υιοθετούν και κάνουν πράξεις που είναι βδελυρές σ’ αυτόν! Κάποιος είπε δεν φοβάμαι μόνο τον Θεό, αλλά και αυτούς που δεν φοβούνται τον Θεό! Ο Ντοστογιέφσκι είπε: «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Γι αυτό και επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Αντίθετα, ο ιερός Αυγουστίνος είπε: «Αγάπα το Θεό, και κάνε ό,τι θέλεις». Αυτός όμως που αγαπά τον Θεό  πραγματικά, δεν μπορεί παρά να κάνει μόνο αυτό που ο Θεός θέλει. Η κατάσταση είναι δραματικά απελπιστική. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό είναι κυρίως καθαρά πνευματικό. Μόνο η επιστροφή μας στο δρόμο του Θεού και τις αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να φέρουν μεταμορφωτική, αναγεννητική αλλαγή στα άτομα και στις κοινωνίες. ΄Οσο μένουμε στην παλιά συνταγή και κάνουμε τα έργα του διαβόλου, θα θερίζουμε θύελλες και καταστροφές. Ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους μας!

Comments are closed.