Προσοχή στον αντίδικό μας! — του Νικηφόρου

Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί”. (1 Πέτρου 5:8)

Στο δικαστήριο ο αντίδικος μας είναι ο αντίπαλος στη δικαστική διαμάχη. Στην πνευματική ζωή ο αντίδικος με τον οποίο συγκρουόμαστε είναι κάποιος στον οποίο δεν σηκώνει υποτίμηση γιατί δεν είναι ασήμαντος ούτε άπειρος ενώ οι μεθοδεύσεις του είναι ύπουλες και καταχθόνιες. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες στην αντίκρουση, στα τεχνάσματα, στην ενστασιολογία και στη στρεψοδικία . Για αυτό δεν πρέπει να δείξουμε αδυναμία ούτε να είμαστε επιρρεπείς στα λάθη γιατί θα είναι σίγουρα εκεί καραδοκώντας να τα εκμεταλλευτεί και να αγκιστρωθεί από αυτά για να οδηγήσει την έκβαση της δίκη υπέρ του. Γιατί η ζωή μας είναι μια μεγάλη δίκη, μια διαρκής μάχη που είτε ξεκινήσαμε σωστά, είτε λάθος, είτε μας βαραίνουν πλημμελήματα και κακουργήματα στο κατηγορητήριο, είτε απλά πταίσματα, έχουμε την δυνατότητα να βγούμε από την αίθουσα του δικαστηρίου πανηγυρικά με λευκό ποινικό μητρώο.

Σαφώς αν αντιληφθούμε ποιό είναι το αντικείμενο το οποίο διακυβεύεται στα πλαίσια της πνευματικής αυτής διαμάχης θα  διαχειριστούμε την υπόθεση χωρίς επιπολαιότητες  και με τη σοβαρότητα που της αναλογεί. Το αντικείμενο λοιπόν που θα κληθούμε να διεκδικήσουμε είναι η ίδια μας η ψυχή και ο αντίδικος μας θα κάνει τα πάντα για να περιέλθει  στην κατοχή του για αυτό οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε σε ετοιμότητα.

Έχουμε όμως στη διάθεση μας ένα μοναδικό αξιόπιστο και πανίσχυρο ‘όπλο’ που λειτούργει υπέρ μας σε αυτή τη δικονομική διαμάχη και που ο αντίδικος μας σιχαίνεται. Πράγματι ο διάβολος απεχθάνεται αυτό το τρομερό ‘όπλο’ που μας χάρισε ο Χριστός προσφέροντας το ιερό του αίμα πάνω στο σταυρό γιατί δέχεται ισχυρό πλήγμα. Το όπλο αυτό έχει τη δυνατότητα να τινάξει την υπόθεση του στον αέρα όσο καλά τεκμηριωμένη και αν είναι. Δεν είναι κάποιο περίτεχνο νομικό  τέχνασμα το ‘όπλο’ μας που θα οδηγήσει στη σκόπιμη διαστροφή της αλήθειας για να μας χαρίσει το νομικό παράθυρο να ξεφύγουμε. Όχι, γιατί το ‘όπλο’ μας είναι η απλή αγνή και παντοτινή αλήθεια που θα έρθει δια μέσου της πίστης και της ειλικρινής μετάνοιας προς στον Παντοδύναμο και Μοναδικό Κριτή μας.

Ακόμη και αν τα γεγονότα δείχνουν προς στιγμήν ότι χάνουμε την υπόθεση, ακόμη και αν όλα δείχνουν μάταια και νομίζουμε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο,  εάν επιστρατεύσουμε  αυτό το όπλο-δώρο τα δεδομένα θα αλλάξουν, η δίκη θα πάρει νέα τροπή, το κατηγορητήριο θα μεταβληθεί και η νίκη θα είναι πάρα πολύ κοντά. Όμως θα είναι μια μεγαλειώδης ολοκληρωτική και τελεσίδικη νίκη χωρίς συμβιβασμούς που ο αντίδικος-κατήγορος δεν θα μπορεί να την εφεσιβάλει. Θα είναι μια νίκη άνευ όρων αφού θα είναι η νίκη εναντίον του πονηρού, η νίκη εναντίον του σκοταδιού, η νίκη εναντίον του θανάτου.

Comments are closed.