Μετρήστε τις ευλογίες

του  Συμεών Ιωαννίδη

 

 

«Ας έχει δόξα ο Κύριος που μέρα με τη μέρα σηκώνει το φορτίο μας, της σωτηρίας μας ο Θεός!» (Ψαλ. 68:20).

 

Με το παραπάνω εδάφιο ο Ψαλμωδός τονίζει πως το ενδιαφέρον του Θεού για μας είναι καθημερινό. Ανανεώνεται κάθε πρωί και διαρκεί όλο το εικοσιτετράωρο. Μας παρατηρεί διαρκώς χωρίς να κοιμάται ή να νυστάζει. Τα αφτιά Του δεν κωφεύουν ποτέ και οι βραχίονές Του δεν κουράζονται, ώστε να μην μπορεί να μας σώζει. Ο Θεός έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον Του για μας με τρόπους περισσότερους απ’ ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να μετρήσουμε. Ακόμα και το τελειότερο κομπιούτερ που έχει ποτέ εφευρεθεί, δε θα μπορούσε να υπολογίσει το μέγεθος του ενδιαφέροντος του Θεού για μια χαμένη και φθίνουσα ανθρωπότητα.

Μερικά από τα αγαθά τα παίρνουμε σαν δεδομένα και ξεχνάμε το χέρι που μας τα προμηθεύει. Μερικά αγαθά φαίνονται τόσο κοινά που δε τους δίνουμε την πρέπουσα αναγνώριση και εκτίμηση. Κι όμως, παρόλο που εμείς τα ξεχνάμε, ο Θεός εξακολουθεί να μας τα παρέχει χωρίς μέτρο.

Ας διαθέσουμε λοιπόν λίγο χρόνο να σκεφτούμε μερικές από τις κοινές ευλογίες της ζωής μας, που στην πραγματικότητα δεν είναι κοινές. Για παράδειγμα, πόσο συχνά ευχαριστείς το Θεό για την αδιατάρρακτη διαδοχή της ημέρας και της νύχτας, της άνοιξης και του θέρους, της εναλλαγής των εποχών; Πόσο συχνά σκέφτεσαι για την καρδιά σου που ακούραστα κι ασταμάτητα αντλεί αίμα και το διοχετεύει σ’ όλο το σώμα, κρατώντας σε λειτουργία το φυσικό σύστημα; Σκέψου τα πολύτιμα εκείνα όργανα, που τα ονομάζουμε πνευμόνια και τη θαυμαστή λειτουργία που επιτελούν για να διατηρούν αδιατάρρακτη τη ροή της ζωής. Σκεφτείτε επίσης τη σταθερότητα της θερμοκρασίας του σώματος που σπάνια ποικίλει περισσότερο από μερικά δέκατα. Σκεφτείτε τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας που παραμένει μέσα σε ανεκτά όρια, έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής στη γη. Σκεφτείτε ακόμα την τεράστια ποικιλία των φαγώσιμων ειδών που ο Θεός έθεσε στη διάθεσή μας. Σκεφτείτε την αμέτρητη ποικιλία του ζωικού βασιλείου της στεριάς και της θάλασσας. Τα καρποφόρα δέντρα που είναι γεμάτα φρούτα, τα χωράφια που παράγουν σοδειές για όλη την ανθρωπότητα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αγαθά περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να επιθυμήσει η καρδιά μας ή να χωρέσουν οι αποθήκες μας. Το εδάφιο αποδεικνύει την ακρίβειά του κάθε φορά που αλλάζει μια εποχή και η γη συμπληρώνει την τροχιά της.

Σίγουρα, υπάρχουν αμέτρητες ομορφιές ζωγραφισμένες κάθε μέρα στη μορφή της φυσικής μας ύπαρξης. Υπάρχει ομορφιά στο ηλιοβασίλεμα στο τέλος της μέρας και υπάρχει ομορφιά στο αυξανόμενο φως της χαραυγής. Τα περίτεχνα σαν βαμβάκι σύννεφα προσθέτουν τη δική τους ομορφιά στο γαλάζιο ουρανό στη διάρκεια της μέρας και το ηλιοβασίλεμα δημιουργεί χρωματισμούς που ξεπερνούν κάθε περιγραφή. Όλ’ αυτά ακολουθούνται από το σκοτάδι της νύχτας κι από το θαυμάσιο φωτισμό του ασημόχρωμου φεγγαριού. Το φεγγάρι επίσης πλαισιώνεται από την αμέτρητη στρατιά των άστρων που σκορπίζουν το φως τους με όλη τη μεσονύχτια μεγαλοπρέπειά τους. Προσθέστε σ’ όλα αυτά το γλυκό τραγούδι του αηδονιού και των άλλων ωδικών πτηνών και την ασύλληπτη μελωδία που προσθέτουν στα πρωινά μας. Ναι, ο κατάλογος των αγαθών προχωρεί και προχωρεί, καθώς αναλογίζεσαι τα αγαθά της ανάπαυσης στο τέλος μιας πολυάσχολης και κοπιαστικής μέρας. Και τα αγαθά αυξάνονται, καθώς σκέφτεσαι τις χαρές της οικογένειας και τα αρμονικά γέλια των παιδιών που παίζουν μαζί. Σίγουρα όλ’ αυτά είναι μια άριστη ένδειξη των αγαθών με τα οποία μας πλημμύρισε ο Θεός. Εν τούτοις, μπορεί κάποιος να πει: «Δεν απολαμβάνω πια τα αγαθά όπως τα απολάμβανα κάποτε». Ο τροχός της τύχης στράφηκε εναντίον μου κι έχω περισσότερα προβλήματα παρά ευλογίες, περισσότερες στεναχώριες παρά χαρές. Αν είναι τέτοια και η δική σου περίπτωση τότε άκουσε μερικά καλά νέα για σένα.

Η αρχική έννοια του εδαφίου αυτού υποδηλώνει ότι ο Θεός είναι που σηκώνει τα βάρη μας. Η αρχική έννοια είναι ότι ο Θεός μάς συντηρεί  καθημερινά και σηκώνει τα βαριά φορτία μας, καθώς αυτά δημιουργούνται. Μ’ άλλα λόγια ο Κύριος είναι έτοιμος στο πλευρό μας να μας βοηθήσει σε μια συνεχή, βήμα με βήμα, βάση. Μόλις ένα φορτίο γίνει βαρύτερο από τις δυνατότητές σου να το σηκώσεις, ο Θεός βάζει το χέρι Του κάτω από το φορτίο.

Σε μια μετάφραση το εδάφιο αποδίδεται έτσι: «Ευλογητός ο Θεός που μας κουβαλάει μέρα με τη μέρα». Μια άλλη μετάφραση το αποδίδει: «Πόσο ένδοξος είναι ο Κύριος που σηκώνει τα φορτία μας καθημερινά και μας παρέχει τη σωτηρία Του». Ο Θεός προσθέτει τη δύναμή Του στην αδυναμία μας και μας φορτώνει με τα αγαθά Του. Γι’ αυτό λέει ο ψαλμωδός: «Είναι καλό να ευχαριστεί κανείς τον Κύριο και να δοξολογεί το όνομα του Υψίστου». Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που καλεί κάθε ζωντανή ύπαρξη, κάθε ον που αναπνέει να αινεί τον Κύριο. Ο καθένας από μας έχει κάτι για το οποίο πρέπει να χαίρεται και κάτι για το οποίο πρέπει να είναι ευγνώμων στον Κύριο. Το χέρι του Θεού υπήρξε βοήθεια ετοιμότατη στη ζωή όλων μας και χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το χέρι αυτό εκφράζοντας το ευχαριστώ μας στον Κύριο.

Αν περνάς από δοκιμασίες τώρα, σου συνιστώ να στρέψεις το βλέμμα σου σ’ Εκείνον που σηκώνει κάθε βάρος και μας ξαλαφρώνει από κάθε φορτίο. Σίγουρα ο Θεός θα σε γλιτώσει αν πληρείς τους όρους Του.

 


 

Comments are closed.