Η λίστα

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης           

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για μια περίφημη «λίστα» 2.000 περίπου ονομάτων Ελλήνων οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία, μεγάλα ποσά χρημάτων. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ανάμεσα σ’ αυτούς τους Έλληνες είναι και μερικοί οι οποίοι παρέλειψαν να πληρώσουν τον σχετικό φόρο για αυτά τα χρήματα, ή ακόμα ότι πιθανό να μην είναι και νόμιμα.        

Την λίστα λέγεται ότι την συνέταξε μια γυναίκα, Πρόεδρος μεγάλου διεθνούς οργανισμού, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και στη συνέχεια τα ίχνη της λίστας χάθηκαν, βρέθηκαν, ξαναχάθηκαν κι ακόμα μέχρι σήμερα αναζητούνται.

Θυμίζει λίγο μια άλλη χαμένη λίστα, με τα ονόματα πεθαμένων, την οποία πριν μερικά χρόνια έγραψε σε ένα πρόχειρο φύλλο χαρτί μια άλλη γυναίκα, άσημη και χωριάτισσα, και την έδωσε στον παπά, προκειμένου αυτός να τους μνημονεύσει στο μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής». Από λάθος όμως, αντί να δώσει τη λίστα με τα ονόματα των πεθαμένων, έδωσε ένα χαρτί με μια άλλη λίστα που είχε γράψει με τα ψώνια που επρόκειτο να κάνει από το μπακάλικο για να μη τα ξεχάσει.

Όταν λοιπόν ήλθε η ώρα ο παπάς να μνημονεύσει τα ονόματα, έβγαλε από την τσέπη του τα χαρτιά που του είχαν δώσει οι ευσεβείς χριστιανοί και άρχισε να λέει, υπέρ αναπαύσεως Ελένης, Κυριάκου, Δέσποινας, Κωνσταντίνου, Δημητρίου, μπακαλιάρος ξερός μισό κιλό, ελιές ξυδάτες Καλαμών, ταραμοσαλάτα, ρίγανη, αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις, γιαούρτι αγελαδίτσα, σαλάμι σκορδάτο…

Comments are closed.