Ποιος είναι το ισχυρότερο φύλο, η γυναίκα ή ο άντρας;

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει ανά τους αιώνες κορυφαίους επιστήμονες, φιλοσόφους, διανοούμενους, πολιτικούς, συνταγματολόγους, ακόμα και θεολόγους και ηγέτες μεγάλων εκκλησιών. Οι απαντήσεις είναι αμφιλεγόμενες. Άλλοι λένε ότι ο άντρας είναι το ισχυρό φύλο, άλλοι πάλι η γυναίκα.

Τις τελευταίες μέρες ήλθε στην επικαιρότητα όταν μια γυναίκα επισκέφτηκε την Ελλάδα. Είναι αρχηγός της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας. Ήλθε με ειδικό προσωπικό αεροπλάνο και συνοδευόταν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες και από κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Άν και παρέμεινε στην Αθήνα λίγες μόνον ώρες, εντούτοις περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για την προστασία της. Οι κεντρικότεροι δρόμοι της ελληνικής πρωτεύουσας, από όπου θα περνούσε μέχρι να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχαν αποκλειστεί. Μάλιστα με διαταγή του Αστυνομικού Διοικητή Αττικής είχαν απαγορευτεί ακόμα και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Κατά τις συναντήσεις αυτές στάθηκαν μπροστά της προσοχή από τσολιάδες μέχρι υπουργοί. Οι δηλώσεις της μεταδόθηκαν από όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις. Η Άγγελα Μέρκελ ασφαλώς αποτελεί έναν πολύ δυνατό εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου!

Μια άλλη εξίσου δυνατή εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου – αν όχι πιο δυνατή,  είναι  κι αυτή στην επικαιρότητα εδώ και πολύ καιρό. Σε όλες τις ειδήσεις αυτήν παρουσιάζουν και από τα χείλη της κρέμονται όλοι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Οι αποφάσεις που παίρνει επηρεάζουν την τύχη ολόκληρων λαών, ιδιαίτερα της χώρας μας, της Ελλάδας. Η Κριστίν Λαγκάρτ ασφαλώς αποτελεί έναν πολύ δυνατό εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου. Είναι Πρόεδρος του μεγαλύτερου παγκοσμίως οικονομικού Οργανισμού, του περίφημου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Να επανέλθουμε, όμως στο ερώτημα, ποιος είναι το ισχυρότερο φύλο, ο άντρας ή η γυναίκα;  Μερικά από τα επιχειρήματα για τις γυναίκες είναι τα εξής,

·                Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, απόδειξη ότι υπάρχουν περισσότερες χήρες παρά χήροι.

·                Οι γυναίκες είναι φοβιτσιάρες, τρέμουν στη θέα μιας κατσαρίδας ή ενός ποντικιού. Για αυτό και δεν πάνε στρατό.

·                Οι γυναίκες κάνουν λιγότερα ατυχήματα με το αυτοκίνητο, γιατί είναι πιο προσεκτικές, αλλά δεν μπορούν να οδηγήσουν φορτηγά και βαριά οχήματα.

·                Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν λεφτά για φαγητό, αλλά βρίσκουν για καλλυντικά.

·                Το Άγιο όρος είναι το «Περιβόλι της Παναγιάς». Εντούτοις απαγορεύεται να μπουν σ’ αυτό οι γυναίκες.

Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, αλλά ξέρω πολλούς άντρες, οι οποίοι εξωτερικά και μπροστά στον κόσμο παρουσιάζονται δυνατοί και κυρίαρχοι, αλλά στην πραγματικότητα όλες τις αποφάσεις τις παίρνει η γυναίκα τους. Αυτή κάνει κουμάντο στα πάντα. Και μου έρχεται στο νου το παλιό τραγούδι με τον Κουταλιανό.

Ποιος ήταν ο Κουταλιανός;

Ο Παναγής Κουταλιανός γεννήθηκε το 1846 στην Κούταλη της Προποντίδας. Έγινε πασίγνωστος τόσο στην Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Βαλκάνια, Ρωσία) όσο και στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σικάγο κ.ά.) αλλά και στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Περού), ως ο δυνατότερος άνθρωπος του κόσμου. Ο άνθρωπος που δε νικούσε μόνο τους πιο άξιους και δυνατούς παλαιστές της εποχής εκείνης, αλλά δάμαζε και άγρια θεριά, σαν τις τίγρεις και τους ταύρους, λύγιζε τα σίδερα με την μεγαλύτερη ευκολία και ανύψωνε βάρη, όσα κανείς μέχρι τότε δεν κατάφερε!

·                Το 1870 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό και πήρε πολλά παράσημα.

·                Από το 1870 μέχρι το 1876 υπήρξε διάσημος παλαιστής στην Αγγλία.

·                Από το 1876 μέχρι το 1882 περιόδευσε τη Λατινική Αμερική όπου έκανε επίδειξη της δύναμής του.

·                Το 1883 περιόδευσε την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Συνελήφθη στη Ρόδο για εξύβριση του Σουλτάνου και καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση.

·                Το 1893 σε περιοδεία του στην Ανατολική Θράκη, ανάμεσα σε άλλες επιδείξεις της δύναμής του, φορτώθηκε στην πλάτη 3 μεγάλα κανόνια, τα οποία στη συνέχεια πυροδότησε.

·                Το 1895 τον προσκάλεσαν στην Κούταλη να εκπαιδεύσει τους Έλληνες αθλητές εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης έγραψαν για αυτόν,

«Ο σιδηρούς αυτός άνθρωπος υπό το όνομα «ο Έλλην Ηρακλής» φημίζεται εκείσε ως ο ισχυρότατος άνθρωπος επί της γης δυνάμενος να επαίρη μετά μεγίστης ευκολίας βαρύτατα πράγματα εν ταις χερσίν αυτού οίον μέγα τηλεβόλον σφαίρας μεγάλου βάρους και άλλα τοιαύτα βάρη και να κινείται ευκολότατα. Τα πέδιλα αυτού είναι ασυνήθους βάρους. Ο ισχυρότατος ούτος άνθρωπος έχει ανάστημα γίγαντος προς δε την μορφήν ομοιάζει Απόλλωνα και δύναται και υπό μέγα βάρος να βαδίζει και να χορεύη προς την μουσικήν».

Ο Κουταλιανός για τους περισσότερους Έλληνες έγινε γνωστός από το ομώνυμο τραγούδι που έγραψε το 1973 ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Τη μουσική συνέθεσε ο Μάνος Λοίζος, και την πρώτη εκτέλεση έκανε ο Γιάννης Καλατζής.

Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός
τρένα σταματάει ο Κουταλιανός
πέτρες ροκανίζει ο Κουταλιανός
και βουνά γκρεμίζει ο Κουταλιανός.

Δένεται σε κόμπους ο Κουταλιανός
καταπίνει γλόμπους ο Κουταλιανός
είναι παλληκάρι ο Κουταλιανός
τίγρη και λιοντάρι ο Κουταλιανός.

Κι αν μασάει σίδερα και κάνει το λιοντάρι,
στο τσαρδί του ο Κουταλιανός
τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος
αχ πώς τη φοβάται ο φτωχός Κουταλιανός,
τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος
αλλά μην το πείτε κανενός.

Comments are closed.