Θεοδώρου του στρατηλάτου

Γράφει ο Άκης Δημητριάδης

Φέτος, 23 Μαρτίου, γιόρτασα και πάλι την ονομαστική μου γιορτή – του Θεοδώρου. Η γιορτή αυτή είναι κινητή, 43 μέρες πριν από το Πάσχα. Τη μέρα αυτή γιορτάζουν όλοι όσοι έχουν το όνομα Θεόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θόδωρος, Θοδώρα, Θοδωρής, Θοδωράκης, Θώδης, Θώδος, Δώρης, αλλά και Τέο, Τέντ κ.ά.

Παλιά, όταν δούλευα στην τράπεζα, τη μέρα της ονομαστικής μου γιορτής – όπως όλοι οι συνάδελφοι όταν είχαν την ονομαστική τους γιορτή – είχα άδεια από τη σημαία και δικαιούμουν να μη πάω στη δουλειά.

Οι Διαμαρτυρόμενοι, σε αντίθεση με τους Ορθοδόξους, συνήθως γιορτάζουν τα γενέθλιά τους και όχι την ονομαστική γιορτή. Εγώ, πάντως, νομίζω ότι πρέπει να γιορτάζει κανείς όσο περισσότερες φορές μπορεί και ψάχνω αφορμή για να το κάνω: Γενέθλια, ονομαστική, επέτειο γνωριμίας με τη γυναίκα μου, επέτειο γάμου, επέτειο αποφοίτησης, όταν έγινα παππούς, κ.ά.

Είμαι πολύ περήφανος για το όνομά μου.

Πρώτα-πρώτα, μου θυμίζει τον παππού μου Θόδωρο, ο οποίος ήταν ένας λεβέντης, ψηλός, και πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος.

Με το όνομα Θεόδωρος υπήρξαν πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης:  Στρατηλάτης, αρχιεπίσκοπος Εδέσσης, όσιος Τριχινάς, άγιος Ρώσος, Στουδίτης, Συκεώτης, Επίσκοπος Τήρου, Επίσκοπος Αγκύρας, ομολογητής, Τύρων, πάπας Θεόδωρος Α’, αγία Θεοδώρα, η μάρτυρας, της Άρτας, κ.ά. Μέχρι και Πάπας και Πατριάρχης (Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Θεόδωρος ο Β΄).

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης έζησε στα τέλη του 3ου, με αρχές του 4ου αιώνα, υπήρξε ανώτατος βαθμοφόρος του Ρωμαϊκού στρατού και μάρτυρας της Ορθοδόξου πίστεως. Το σχετικό απολυτίκιο λέει: «Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Στρατολογία αληθεί Αθλοφόρε, του ουρανίου στρατηγός βασιλέως, περικαλλής γεγένησαι Θεόδωρε, όπλοις γαρ της πίστεως, παρετάξω εμφρόνως, και κατεξωλόθρευσας, των δαιμόνων τα στίφη, και νικηφόρος ώφθης Αθλητής, όθεν σε πίστει, αεί μακαρίζαμεν
».

O Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ή Θεόδωρος Αμασείας έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286305) και Γαλέριου (305311). Ονομάστηκε Τήρων λόγω του ότι είχε καταταχθεί στο σώμα των νεοσυλλέκτων της Ρωμαϊκής λεγεώνας (tiro στα λατινικά σημαίνει νεοσύλεκτος).

Ο Άγιος Θεόδωρος ο ηγιασμένος αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση. Εκείνο που τον διέκρινε ήταν οι πολλές του γνώσεις στα Ιερά γράμματα. Το σχετικό απολυτίκιο λέει: «Θείας πίστεως Δρον πέφηνας, γιωσύνης, τν πανάγιον, δοξάσας Λόγον, γιασμένε θεόφρον Θεόδωρε, θεν βλυστάνεις κ θείας χρηστότητας..»

Αλλά και άλλοι πολλοί Θοδωρήδες και Θοδώρες υπήρξαν. Για παράδειγμα:

  • Η Θεοδώρα ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεόφιλου.
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ήταν πολιτικός και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. Με το βαθμό του αντιστράτηγου Πελοποννήσου έδωσε μάχες και πέτυχε μεγάλες νίκες κατά του τουρκικού στρατού.
  • Καραθοδωρής Κωνσταντίνος, διάσημος Έλληνας μαθηματικός. Δίδαξε σε πολλά Γερμανικά πανεπιστήμια. Είχε στενή σχέση με τον Μαξ Πλανκ και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί με το όνομα Θόδωρος (λ.χ. Πάγκαλος, Μπακογιάννη, κ.ά.), αλλά δεν συμμερίζομαι τη φήμη τους, επειδή η ιστορία δεν τους έχει κρίνει ακόμα.

Με τους πολιτικούς δεν είχα ποτέ καμία σχέση, ούτε κι αυτοί με μένα. Οι περισσότεροι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μου με ξέρουν ως Άκη, αλλά δηλώνω κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε συνωνυμία με πολιτικούς που τυχόν έχουν αυτό το όνομα, είναι εντελώς συμπτωματική (!)

Παρ’ όλα αυτά – ένα περίεργο πράγμα – όποτε έχω την ονομαστική μου εορτή, όλοι οι πολιτικοί και υποψήφιοι στις εκλογές με θυμούνται και μου στέλνουν πολυτελείς κάρτες με ιδιόχειρες ευχές και μεγάλες υπογραφές, σαν να γνωριζόμαστε από χρόνια, σαν να υπηρετήσαμε μαζί στο στρατό, σαν να έχουμε παλιά φιλία από παιδιά:

«Αξιότιμον κύριον Θεόδωρον Δημητριάδη, Φίλε κ. Δημητριάδη, τις ειλικρινείς και θερμότατες ευχές μου… στην διάθεσή σου για κάθε εξυπηρέτηση… με ιδιαίτερη εκτίμηση,…» !!!

 

Comments are closed.