Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΦΙΛΗΜΩΝ»


Το Σάββατο 16/1/2010, παρουσία πολύ κόσμου, έγιναν τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων  του Χριστιανικού Κέντρου Απεξάρτησης ΦΙΛΗΜΩΝ,  στην περιοχή Θηβών. Μέσα σ’ ένα  χώρο 20 στρεμμάτων έχουν δημιουργηθεί οι εγκαταστάσεις  που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου  25-30 άτομα.  Στη διάρκεια των ετών μεγάλος αριθμός νέων δέχτηκαν τη φροντίδα του ιδρύματος αυτού και επανεντάχτηκαν στην κοινωνία.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων, πήραμε συνέντευξη από  τον κ. Στέργιο Νούσιο, Γραμματέα   του Κέντρου  ΦΙΛΗΜΩΝ και από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.  
                                                                                                   Γ.Σ.Κ
.
ΕΡΩΤ.:Πώς άρχισε η  διακονία του ΦΙΛΗΜΟΝΑ;
ΑΠΑΝΤ.: Η διακονία του «Φιλήμονα» άρχισε με τον οραματισμό ενός νέου, του Λάμπρου Τσούτσα, χρήστη και μικροδιακινητή ναρκωτικών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιησού Χριστού όταν τον ευαγγέλισε ένας συστρατιώτης του.

ΕΡΩΤ.: Ποιος είναι ο σκοπός της διακονίας αυτής και πώς  επιτελείται;
ΑΠΑΝΤ.: Ο σκοπός της διακονίας του «Φιλήμονα», όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, είναι η βοήθεια, περίθαλψη και αποκατάσταση στην ομαλή κοινωνική ζωή ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικά, τοξικές ουσίες και οινοπνευματώδη ποτά, με βάση τη χριστιανική πίστη και τις αρχές του ευαγγελίου.

ΕΡΩΤ.: Πότε ιδρύθηκε και πού στεγάστηκε;
ΑΠΑΝΤ.: Ιδρύθηκε το 1986 και αρχικά στεγάστηκε σ’ ένα ημιυπόγειο που παραχωρήθηκε από τη Γ΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Στη συνέχεια  σε μια μονοκατοικία στην Πεύκη Αττικής για 15 χρόνια, που παραχωρήθηκε από την Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία και κατά καιρούς στον Ξενώνα των Ελληνικών Ευαγγελικών Εκκλησιών στη Βούλα Αττικής.

ΕΡΩΤ.: Τι μέσα χρησιμοποιείτε για να βοηθήσετε τους νέους αυτούς να απεξαρτηθούν;
ΑΠΑΝΤ.: Βασικά την έμπρακτη χριστιανική αγάπη και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτούς, ειδικά για τις πρώτες 1 ως 2 βδομάδες του στερητικού συνδρόμου. Η απεξάρτηση είναι ξηρή, δηλαδή χωρίς τη χρήση φαρμάκων ή υποκατάστατων.

ΕΡΩΤ.: Πόσα άτομα πέρασαν μέχρι τώρα από τον ΦΙΛΗΜΟΝΑ  και ποια είναι τα αποτελέσματα;
ΑΠΑΝΤ.: Από το 1986 μέχρι σήμερα πέρασαν από το «Φιλήμονα», έστω και για μία μέρα, πάνω από 570 άτομα. Να ληφθεί υπόψη ότι η συμπαράσταση είναι εντελώς δωρεάν, η είσοδος στο πρόγραμμα γίνεται μετά από συνάντηση με κοινωνική λειτουργό και η αποχώρηση είναι ελεύθερη.
Τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Πολλοί δεν αντέχουν τα στερητικά και φεύγουν για να πέσουν αμέσως στο πρόβλημα και για μερικούς απ’ αυτούς να μάθουμε ότι πέθαναν από υπερβολική δόση. Από κείνους που συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης, το μεγαλύτερο ποσοστό παρέμειναν καθαροί κι έχουν επανενταχτεί στην κοινωνία.
Από τους τελευταίους, όσοι δέχτηκαν το Χριστό Σωτήρα τους, έχουν μείνει καθαροί σε ποσοστό που πλησιάζει το 100%, έχουν ενταχτεί σε εκκλησία και οι περισσότεροι έχουν δημιουργήσει ευλογημένη οικογένεια.

ΕΡΩΤ.: Πόσα άτομα  είναι το μόνιμο προσωπικό και πώς καλύπτονται τα έξοδα του προσωπικού και των τροφίμων;
ΑΠΑΝΤ.: Το μόνιμο προσωπικό είναι 3 άτομα. Τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές, κυρίως ατόμων, εκκλησιών και οργανισμών.

ΕΡΩΤ.: Έχετε κάποια κρατική επιχορήγηση;
ΑΠΑΝΤ.:  Δύο φορές πήραμε ενίσχυση από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας 10.000 ευρώ και 2.000 ευρώ.

ΕΡΩΤ.: Περιγράψτε μας τις νέες εγκαταστάσεις και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;
ΑΠΑΝΤ.: Εξωτερικά το Κέντρο Απεξάρτησης-Επανένταξης στο αγρόκτημα της Θήβας έχει αποπερατωθεί και είναι κεραμοσκεπές. Αποτελείται από ημιυπόγειο και 2 ορόφους (εσωτερικά ο 2ος όροφος είναι μισοτελειωμένος). Σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα κι όταν ολοκληρωθεί 25-30 άτομα.

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι μερικά βασικά αιτήματα προσευχής για τη διακονία του ΦΙΛΗΜΟΝΑ;
ΑΠΑΝΤ.: Ο Θεός που είναι ο Κύριος του «Φιλήμονα»
– να ενισχύει το διευθυντή και τους υπεύθυνους του Κέντρου της Θήβας,
– να κρατάει καθαρούς όσους πέρασαν από το Πρόγραμμα,
– για όσους πέρασαν και ξανάπεσαν στο πρόβλημα ο Λόγος Του που άκουσαν να μην επιστρέψει κενός,
– να ευλογεί ιδιαίτερα όσους Τον δέχτηκαν, έχουν επανενταχτεί στην κοινωνία και δημιούργησαν χριστιανικές οικογένειες,
– τέλος, να παρακινήσει παιδιά Του να καλύψουν σε μία ή περισσότερες δόσεις τα δάνεια των 83.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδομή της Θήβας και πρέπει να επιστραφούν μέχρι το 2013

ΕΡΩΤ.: Υπάρχουν ανάγκες που κάποιοι εθελοντές θα μπορούσαν να καλύψουν;
ΑΠΑΝΤ.: . Οι ανάγκες είναι πολλές και για τους όποιους εθελοντές θα βρεθούν διακονίες ανάλογα με τα χαρίσματά τους.

ΕΡΩΤ.: Ποια άτομα αποτελούν την Επιτροπή και το προσωπικό;
ΑΠΑΝΤ.: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι: Πρόεδρος
Γιάννης Μαρκουλής,  Αντιπρόεδρος Νίκος Βαμβακίδης, Γραμματέας Στέργιος Νούσιος,  Ταμίας Ρενέ Μπάουμαν, Σύμβουλος    Μάνος Διαμαντάτος. Το προσωπικό αποτελείται από τους παρακάτω: Γιώργος Μπράουν, Διευθυντής  με συνεργάτες  τους  Κώστα Χατζόπουλο και Ράλλη Καμπανό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ”

ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΙΣ 26/1/2012

Comments are closed.