Η αποστολή ενός Βρέφους

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο κόσμος διάβαζε έκπληκτος στις εφημερίδες ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν μικρά παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας, και το δήλωσε επίσημα εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών!

Αγόρια ακόμη και 12 ετών υποχρεούνται να χρησιμοποιούν όπλα, να φυλάσσουν χώρους στρατηγικής σημασίας και να συλλαμβάνουν αμάχους. Άλλα παιδιά χρησιμοποιούνται και ως καμικάζι. Πάνω από 700 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί στο Ιράκ από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Όπως είναι ήδη γνωστό, το ισλαμικό κράτος έχει «ιδρύσει» χαλιφάτο σε τμήματα της βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Φρίττει κανείς με τις απαίσιες, τις αποκρουστικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του σκότους για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Προσπαθούν μάλιστα –και το πετυχαίνουν– να προσηλυτίσουν νέους ανθρώπους, έφηβους και παιδιά στην εξτρεμιστική τους οργάνωση σε όλο τον κόσμο. Κι ο σκοπός τους είναι ένας: να κυριαρχήσει παντού το Ισλάμ.

Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος που θέλει να διαδοθεί η διδασκαλία του. Κι αυτός είναι ο Θεός της αγάπης. Θέλει να διαδοθεί παντού το μήνυμα της αγάπης του προς τον άνθρωπο. Και για να τραβήξει ανθρώπους στον εαυτό του δεν έστειλε μικρά παιδιά σαν βομβιστές αυτοκτονίας αλλά έστειλε τον ίδιο του τον Υιό να γεννηθεί μικρό βρέφος στη φάτνη της Βηθλεέμ, να γίνει άνθρωπος όμοιος μ’ εμάς αλλά να ζήσει μια αναμάρτητη ζωή και τελικά ν’ ανέβει στον σταυρό και να προσφέρει τη ζωή του θυσία για τον εξιλασμό της δικής μας αμαρτίας. Εμείς έπρεπε να πεθάνουμε επειδή είχαμε αμαρτήσει απέναντι στον Θεό, και ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. Πέθανε όμως ο Χριστός στη θέση μας, και τώρα ο Θεός μάς βλέπει δίκαιους, σαν να μην είχαμε αμαρτήσει ποτέ!

Ο Θεός ανοίγει την αγκαλιά του δυο χιλιάδες χρόνια τώρα και περιμένει τον κάθε αμαρτωλό να μετανοήσει και να πέσει στην αγκαλιά του Πλάστη του, για να λάβει δωρεάν τη συγχώρηση των αμαρτιών του και την αιώνια ζωή. Ο Θεός δεν θέλει να προσελκύσει υποχρεωτικά τον άνθρωπο με φωτιά και τσεκούρι, με βομβιστές αυτοκτονίας, με σκοτωμούς αμάχων και βιασμούς. Του δείχνει την αγάπη του στον σταυρό του Γολγοθά και τον προσκαλεί να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ευλογία και την κατάρα.

Αυτό είναι και το μήνυμα των Χριστουγέννων. Ο Θεός αγάπησε και έδωσε. Πρόσφερε τον Υιό του στον θάνατο για να μη χαθεί όποιος πιστέψει σ’ αυτόν αλλά να έχει αιώνια ζωή. Πώς θα γιορτάσεις φίλε μου τα φετινά Χριστούγεννα; Ξέρω: θα μου πεις υπάρχουν φτώχειες, υπάρχει οικονομική κρίση, υπάρχει οικονομική και πολιτική αστάθεια κι αβεβαιότητα, πού να βρεις το κέφι να γιορτάσεις; Σωστά. Πού θα στηριχτείς όμως για μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον; Κι αν όλοι αναζητούμε μια ελπίδα για το επίγειο μέλλον μας, δεν πρέπει να ενδιαφερθούμε για το αιώνιο μέλλον μας; Δεν χρειάζεται όμως να αγχωνόμαστε. Το αιώνιο μέλλον μας είναι εξασφαλισμένο μόνο κοντά στον Πατέρα μας Θεό. Κι αυτά τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε μέρα, ο Θεός μάς καλεί στη σωτηρία του με την απόδειξη της αγάπης του που είναι ο σταυρός του Χριστού. Έστειλε τον Υιό του όχι για να μας εξοντώσει αλλά για να μας χαρίσει την αιώνια ζωή. Κι αυτό είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

harris.dagounakis@gmail.com

****

 

Comments are closed.