5 πλάνες του σύγχρονου ανθρώπου

Κήρυγμα του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη, Νομικού (Υπάρχει βίντεο με όλην την ομιλία)

Ματθαίος 22,23-33: 23 Εκείνη την ημέρα πήγαν στον Ιησού μερικοί Σαδδουκαίοι –αυτοί λένε πως δεν υπάρχει ανάσταση– 24 και τον ρώτησαν: «Διδάσκαλε, ο Μωυσής είπε: αν κάποιος πεθάνει άτεκνος, ο αδερφός του να παντρευτεί τη χήρα του και να κάνει απογόνους για τον νεκρό αδερφό του. 25 Ήταν σ’ εμάς εφτά αδερφοί· ο πρώτος, αφού παντρεύτηκε πέθανε και, επειδή δεν είχε παιδιά, άφησε τη γυναίκα του στον αδερφό του. 26 Το ίδιο κι ο δεύτερος κι ο τρίτος, ως τον έβδομο. 27 Ύστερα απ’ όλους πέθανε και η γυναίκα. 28 Όταν λοιπόν θ’ αναστηθούν, σε ποιον από τους εφτά θ’ ανήκει αυτή η γυναίκα; Αφού όλοι την είχαν παντρευτεί». 29 Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε: «Βρίσκεστε σε πλάνη, γιατί ούτε τις Γραφές καταλαβαίνετε ούτε τη δύναμη του Θεού. 30 Όταν αναστηθούν οι νεκροί, ούτε θα νυμφεύονται ούτε θα παντρεύονται, αλλά θα είναι όπως οι άγγελοι στον ουρανό. 31 Όσο για την ανάσταση των νεκρών, δε διαβάσατε τι σας λέει ο ίδιος ο Θεός; 32 Εγώ είμαι ο Θεός του Αβραάμ και ο Θεός του Ισαάκ και ο Θεός του Ιακώβ. Ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζωντανών». 33 Τα πλήθη, όταν τ’ άκουσαν έμειναν κατάπληκτοι με τη διδασκαλία του.

Β΄ Τιμόθεον 3,10-14: 10 Εσύ όμως συμπορεύτηκες μαζί μου στη διδασκαλία, στον τρόπο ζωής, στους σκοπούς, στην πίστη, στη μακροθυμία, στην αγάπη, στην υπομονή, 11 στους διωγμούς, στα παθήματα σαν αυτά που υπέμεινα στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στα Λύστρα. Τι διωγμούς υπέφερα! Κι απ’ όλα με γλίτωσε ο Κύριος. 12 Κι όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια, σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού, θα αντιμετωπίσουν διωγμούς. 13 Μόνο οι πονηροί άνθρωποι και οι απατεώνες θα προκόβουν στο χειρότερο· θα εξαπατούν τους άλλους και οι άλλοι θα τους εξαπατούν. 14 Εσύ όμως να μένεις σ’ αυτά που έμαθες και που για την αξιοπιστία τους έχεις τεκμήρια.

«Πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς μηδὲ τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ»

Ο άνθρωπος ανέκαθεν πλανάται για τρεις λόγους:

α) επειδή είναι τιμωρημένος από τον Θεό (Β΄ Θεσ 2,11-12: Γι’ αυτό και ο Θεός θα επιτρέψει να ενεργήσει σ’ αυτούς η πλάνη, για να πιστέψουν σ’ αυτό το ψέμα. Έτσι, θα τιμωρηθούν όλοι όσοι δεν πίστεψαν στην αλήθεια και δέχθηκαν ολόψυχα την αδικία.),·

β) επειδή δεν γνωρίζει τις Γραφές (Μάρκος 12,24:Ο Ιησούς τους απάντησε: «Βρίσκεστε σε πλάνη, γιατί δεν καταλαβαίνετε ούτε τη Γραφή ούτε τη δύναμη του Θεού.),

γ) επειδή δεν γνωρίζει τη δύναμη του Θεού (Μάρκος 12,24)..

Υπάρχουν στη Βίβλο πέντε πλάνες του σύγχρονου ανθρώπου.

1) Εμένα δεν με αγαπάει ο Θεός (Γεν. 3,4-5: Τότε το φίδι είπε στη γυναίκα: «Όχι βέβαια! Δε θα πεθάνετε· ξέρει όμως ο Θεός ότι την ημέρα που θα φάτε απ’ αυτό, θα ανοιχτούν τα μάτια σας και θα γίνετε σαν θεοί, και θα γνωρίζετε το καλό και το κακό».).

2) Εμένα θα με σώσει η θρησκεία μου (Ματθαίος 3,9: Και μην αυταπατάστε λέγοντας, “εμείς καταγόμαστε από τον Αβραάμ”. Να είστε βέβαιοι πως ο Θεός, ακόμη κι απ’ αυτές εδώ τις πέτρες μπορεί να κάνει απογόνους του Αβραάμ.).

3) Εγώ ποτέ δεν θα χάσω την πίστη μου (Ματθαίος 26,33: Ο Πέτρος του αποκρίθηκε: «Κι αν όλοι χάσουν την εμπιστοσύνη τους σ’ εσένα, εγώ ποτέ δε θα τη χάσω».).

4) Η υλική ευημερία είναι το παν (Λουκάς 12,19: Μετά θα πω στον εαυτό μου: τώρα έχεις πολλά αγαθά, που αρκούν για χρόνια πολλά· ξεκουράσου, τρώγε, πίνε, διασκέδαζε”).

5) Έχουμε όλο τον καιρό δικό μας (Πράξεις 24,25: Όταν όμως αυτός άρχισε να μιλάει για μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού, για εγκράτεια και για τη μέλλουσα κρίση, ο Φήλιξ κυριεύτηκε από φόβο και του είπε: «Προς το παρόν πήγαινε· όταν βρω καιρό θα σε ξανακαλέσω».).

Η μεγαλύτερη πλάνη, λοιπόν, σήμερα είναι η άγνοια του Λόγου του Θεού. Είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε στον γραπτό Λόγο του Θεού· να βοηθήσουμε με τον οβολό μας τη διάδοση της Βίβλου στην πατρίδα μας συνεισφέροντας στο έργο της «Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας»· να εντείνουμε τις προσευχές μας για το έργο των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών σε όλο τον κόσμο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με τη συμπαράσταση των πιστών η «Ελληνική Βιβλική Εταιρία» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2013 συνολικά 471.274 αντίτυπα του Λόγου του Θεού (Αγ. Γραφές, Καινές Διαθήκης, Διάφορα αποσπάσματα και κείμενα σε ψηφιακή μορφή). Το 99% αυτών των βιβλίων ήταν στη Νέα Μετάφραση της Βίβλου στη δημοτική γλώσσα. Οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες εξάλλου κυκλοφόρησαν το 2012 (τελευταίες στατιστικές) συνολικά 405.588.701 κάθε είδους αντίτυπα του Λόγου του Θεού. Η Βίβλος ή τμήματά της έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 2.650 γλώσσες και διαλέκτους και υπάρχουν ακόμη 4.455 γλώσσες και διάλεκτοι στις οποίες δεν έχει μεταφραστεί ούτε ένα κομμάτι της Αγίας Γραφής.

Είθε ο Θεός να μας κάνει χριστιανούς με βαθιά γνώση του Λόγου του Θεού και της δύναμής του. Χριστιανούς που θα νοιαζόμαστε για την εξάπλωση του Λόγου του στην πατρίδα μας και σ’ όλο τον κόσμο.

Χάρης Ι. Νταγκουνάκης


Comments are closed.