ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Την Κυριακή πού πήγες στην εκκλησία (Ευαγγελική, Ορθόδοξη, Καθολική…) και κάθισες στην ίδια θέση, όπως συνηθίζεις, σκέφτηκες για ποιο λόγο και σκοπό βρίσκεσαι εκεί και όχι κάπου αλλού; Καλή είναι η συνήθεια τού τακτικού εκκλησιασμού, αλλά γιατί πηγαίνεις στην εκκλησία; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Θα περιοριστούμε σε λίγους:

1) Να λατρεύσουμε τον Τριαδικό Θεό – Πατέρα, Υιό και ΄Αγιο Πνεύμα. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός σκοπός, ο αυτοσκοπός, της λατρείας μας. Λατρεύουμε τον Θεό, γιατί Αυτός είναι ο Αληθινός Θεός!  Αυτός μας λύτρωσε. ΄Εχουμε τη δύναμη και την Παρουσία Του κάθε μέρα στη ζωή μας. Αυτός είναι ο μόνος άξιος για τη λατρεία, τη δοξολογία και τον ύμνο της καρδιάς μας.

Δυστυχώς, πολλοί πηγαίνουν στην εκκλησία επιλέγοντας ομιλητές. ΄Οταν κηρύττει ο ιεροκήρυκας που τους αρέσει και τους συναρπάζει με τη ρητορική και την επιχειρηματολογία του, καταφτάνουν πρώτοι στην εκκλησία. Αν είναι να κηρύξει κάποιος άλλος, που είναι λίγο ανιαρός και άνευρος, πηγαίνουν σε άλλη εκκλησία. Αυτοί δεν πάνε να λατρεύσουν τον Θεό αλλά να λατρεύσουν και δοξάσουν – και έμμεσα να καλλιεργήσουν και τον εγωισμό τον άνθρωπο – τον ομιλητή!  

2) Μα ακούσουμε το όποιον ιεροκήρυκα και το μήνυμα από το Λόγο του Θεού.  Το κήρυγμα να είναι απλό, θερμό, εποικοδομητικό, βασισμένο κυρίως στην Αγία Γραφή και όχι σε περίτεχνα λόγια ανθρώπινης σοφίας ή φιλολογίες, φιλοσοφίες , κ.λπ. 

3) Να έχουμε κοινωνία με τους άλλους πιστούς. Αυτό δεν περιορίζεται σ’ ένα απλό χαιρετισμό και ένα χαμόγελο. Αλλά να ανταλλάξουμε την εμπειρία μας, τα προβλήματα, τις χαρές και τα δάκρυα μας. ΄Εχουμε ο ένας ανάγκη του άλλου και σε καλές και άσχημες στιγμές. Και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μάς δίνεται αυτή η ευκαιρία ν’ ακούσουμε  και τον άλλο.

4) Να πλησιάσουμε και να  καλωσορίσουμε κάποιον που για πρώτη φορά ήρθε στην εκκλησία μας, αλλοδαπός ή έλληνας. Να τον υποδεχτούμε με θερμότητα και να του πούμε δυο λόγια αγάπης, να αλληλοσυστηθούμε, και, αν είναι από άλλη περιοχή, να τον προσκαλέσουμε στο σπίτι ή να του προσφέρουμε ένα γεύμα σε εστιατόριο. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί του τα Καλά Νέα της σωτηρίας του Χριστού. Και αν είναι πιστός να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας.  

5) Να σχολιάσουμε θετικά το κήρυγμα και τα μηνύματα που μας οικοδόμησαν.

Αν μόνο γι αυτούς τους λόγους πηγαίνεις στην  εκκλησία σίγουρα θα ευλογηθείς. 

Comments are closed.