Γιατί οι ξένοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή μας

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Τώρα με την κρίση στη χώρα μας, που οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει στο μισό, πολλοί ξένοι έχουν αγοράσει σπίτια και εξοχικά. Ο καθένας για το δικό του λόγο. Συνήθως είναι συνταξιούχοι και έρχονται για παραθέριση, για να ζεσταθεί το κοκαλάκι τους στον ήλιο και να απολαύσουν νόστιμες ελληνικές γεύσεις και ποτά.

Υπάρχουν και μερικοί που έχουν περίεργους λόγους και επιθυμίες.

  • Κάποιος ήθελε να βλέπει τον Όλυμπο και τα Πιέρια κάθε πρωί καθώς πίνει το καφεδάκι του στο μπαλκόνι.

«Στη χώρα μου τα σπίτια δεν έχουν καθόλου μπαλκόνι. Εδώ νοιώθω σαν να βλέπω απέναντι τους αρχαίους 12 θεούς και τις 9 μούσες, κι αυτό είναι κάτι φανταστικό για μένα».

  • Ένας άλλος του αρέσει να πηγαίνει στη λαϊκή αγορά, να χαζεύει την ποικιλία και την αφθονία των προϊόντων.

«Στη χώρα μου τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πανάκριβα. Εδώ χορταίνει το μάτι και η ψυχή μου. Μεγάλη ποικιλία και πάμφθηνα».

  • Κάποιος άλλος του αρέσει το ελληνικό καφενείο, να παίζει πρέφα και τάβλι, να κερνάει και να κουβεντιάζει αθλητικά και πολιτικά.
  • Ένας άλλος βάζει μπαχτσέ.

«Το κλίμα εδώ είναι ζεστό, πραγματική ευλογία. Έφτιαξα ένα μικρό θερμοκήπιο και έχω λαχανικά από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο».

  • Ένας άλλος είναι μερακλής στα κρεατικά. Έχει φτιάξει ένα κιόσκι και δίπλα ψησταριά για σουβλάκια και παϊδάκια στα κάρβουνα.
  • Μερικοί είναι ερασιτέχνες ψαράδες. Λένε ότι τα ελληνικά ψάρια, ιδίως τα ψιλά (γάβρος, σαρδέλα, κουτσομούρα) είναι πάρα πολύ νόστιμα και πάνε πολύ με ουζάκι και ρετσίνα.
  • Τέλος κάποιος άλλος έχει φέρει το αυτοκινητόσπιτό του και του αρέσει να ανακαλύπτει τις ομορφιές της χώρας μας κάνοντας ημερήσιες εκδρομές.

«Η περιοχή εδώ βρίσκεται κοντά στα περισσότερα τουριστικά μέρη και συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Δεν χρειάζομαι ξενοδοχείο, όπου βρω ένα όμορφο μέρος παρκάρω και απολαμβάνω τη φύση. Η οδήγηση μέσα στις πόλεις είναι λίγο δύσκολη, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πινακίδες, αλλά δεν πειράζει. Μ’ αρέσει που οι ταβέρνες είναι ανοιχτές μέχρι αργά τη νύχτα. Όποτε χρειάζομαι κάτι θα το βρω. Σκέφτομαι να ανοίξω κι ένα ανεπίσημο τουριστικό γραφείο, να εξυπηρετώ τους φίλους συμπατριώτες μου που έρχονται για διακοπές το καλοκαίρι. Εκτός από τον Όλυμπο, το Δίον, τη Βεργίνα, τους καταρράκτες της Έδεσσας, τα Μετέωρα, τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, έχω ανακαλύψει χιλιάδες άλλα πανέμορφα μέρη, που εσείς ίσως δεν τα έχετε προσέξει».

Comments are closed.