Να ασκείσαι

Γράφει ο Άκης Δημητριάδης

Άρχισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, όπου συμμετέχει και η χώρα μας. Όλα είναι έτοιμα για την τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση των αγώνων. Pregame, συνεντεύξεις, postgame, δηλώσεις από τον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια, κ.ά..

Όσοι είναι οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας, άλλοι τόσοι είναι και οι διάφοροι συνοδοί, γιατροί, μασέρ, μάγειρες, αυτοί που θα μεταδώσουν τους αγώνες, σχολιαστές στην εξέδρα και στους πάγκους, οι τεχνικοί (κάμεραμεν, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγοι, στατιστικολόγοι, κ.ά.).

Η νέα τεχνολογία έχει αλλάξει πολλά πράγματα στη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου. Εκτός από το κλασσικό Replay (επανάληψη φάσης) δείχνει επίσης:

  • Εάν ο παίκτης είναι off-side,
  • Πόσα μέτρα απέχει η στημένη μπάλα για το φάουλ από την εστία,
  • Τι ποσοστό κατοχής της μπάλας έχει η κάθε ομάδα.
  • Τις οδηγίες και τις φωνές του προπονητή,
  • Πώς τραβάει τα μαλλιά του ο παίκτης που έχασε το γκολ ή το πέναλτυ,
  • Μερικές ωραίες κοπέλες στην εξέδρα, κ.ά.

Μου κάνει εντύπωση, εκτός από τα άλλα, ότι με κάποιο μηχάνημα μετράνε και μας ενημερώνουν πόσα χιλιόμετρα έτρεξε μέσα στο γήπεδο ένας παίκτης πριν αντικατασταθεί.

Έχω ένα φίλο που δουλεύει σερβιτόρος σε καφετέρια με τραπεζάκια έξω. Τον λυπάμαι ειλικρινά να τον βλέπω όλη μέρα να μπαινοβγαίνει τρέχοντας ποδαρόδρομο μέσα – έξω για να κουβαλάει τις παραγγελίες. Υπολογίζω ότι στο 8ωρο που δουλεύει θα πρέπει να διανύει συνολικά πάνω από είκοσι πέντε (25) χιλιόμετρα, δηλαδή μια απόσταση Κατερίνη – Παραλία Λεπτοκαρυάς.

Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά τα χιλιόμετρα σε ένα μήνα, είναι η διαδρομή με τα πόδια Κατερίνη – Καλαμάτα.

Πριν μερικές μέρες έτυχε να πάει στο γιατρό, μια ενόχληση στο λαιμό. Έκανε εξετάσεις, τις έδειξε στο γιατρό, κι εκείνος, χωρίς να ξέρει πώς δουλεύει καθημερινά στην καφετέρια, του είπε

«Μια χαρά σε βλέπω.

Δεν θα σου δώσω φάρμακα».

Και πρόσθεσε αυτό που λένε όλοι οι γιατροί:

«Καλό είναι πότε – πότε να ασκείσαι λιγάκι.

Θα σε ωφελήσει.

Η ακινησία βλάπτει.

Δε χρειάζεται να πας σε γυμναστήριο.

Αρκεί να περπατάς μια – δυο φορές τη βδομάδα 1-2 χιλιόμετρα»…

Comments are closed.