Προτεραιότητα στους πεζούς

Γρέφει κ ΄Ακης Δημητριάδης

Όσοι έτυχε να ταξιδέψουν ή να ζήσουν στο εξωτερικό ξέρουν πόσο αυστηρός είναι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και πόσο εκεί οι οδηγοί σέβονται τους πεζούς και τους δίνουν προτεραιότητα. Ιδιαίτερα στις διαβάσεις πεζών με τις άσπρες ρίγες. Εκεί, πριν ακόμα ο πεζός βάλει το πόδι του στη διάβαση, τα αυτοκίνητα από μακριά μειώνουν ταχύτητα και σταματούν, κοκαλώνουν περιμένοντας ευγενικά να περάσουν οι πεζοί.

Τα πρόστιμα και οι ποινές σε όποιον δεν σέβεται τον πεζό είναι πολύ αυστηρά, επιτόπου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και πινακίδων, παραμονή στο αυτόφωρο, κ.ά.  και δεν χρειάζεται να σε δει τροχονόμος ότι έκανες την παράβαση, οποιοσδήποτε άλλος οδηγός ή πεζός μπορεί να το καταγγείλει, και στα δύο χιλιόμετρα πιο κάτω σε πιάνει το μπλόκο της αστυνομίας.

Εδώ σε μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ελάχιστοι οδηγοί σέβονται, προσέχουν και δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς. Ακόμα και στον πεζόδρομο δεν είσαι ασφαλής, από τα τροχοφόρα που κυκλοφορούν παράνομα.

Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, και οι πεζοί δεν είναι εντάξει, αντί να περνάνε από τις διαβάσεις, διασχίζουν το δρόμο όπως τους βολεύει, όπως και όπου τους καπνίσει.

Comments are closed.