Γιατί αγαπάμε την αμαρτία;

 Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Πριν καιρό δημοσιεύτηκε μια έρευνα που έγινε εδώ στην Ελλάδα και εξετάζει τους λόγους που οι άνθρωποι δεν αποχωρίζονται τις ανθυγιεινές τους συνήθειες, όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, το αλκοόλ ή την αλόγιστη λήψη φαρμάκων…

Η έρευνα ανακάλυψε ότι τέσσερις είναι οι παράγοντες που δεν μας αφήνουν να ξεκολλήσουμε από τις κακές μας συνήθειες: η θέληση, η δύναμη της συνήθειας, η ευχαρίστηση που αντλούμε απ’ αυτές, και οι αντιστάσεις μας.

     Υπάρχουν όμως και «συνήθειες» που δεν είναι απλώς ανθυγιεινές αλλά απόλυτα καταστροφικές για ολόκληρη την ύπαρξή μας στον αιώνα. Κι όλη αυτή η κατάσταση συνοψίζεται σε μία φράση: η ζωή της αμαρτίας. Μας αρέσει να λατρεύουμε τον εαυτό μας και να περιφρονούμε τον άλλο. Πολλοί θέλουν ν’ αλλάξουν αλλά το προσπαθούν χωρίς τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που τη δίνει μόνον ο Χριστός.

     Προσπαθούν να χαλυβδώσουν τη θέλησή τους αλλά η αμαρτία την έχει αποδυναμώσει και την κρατάει σε πνευματική καταστολή. Όσο και να θέλουμε, τίποτα δεν γίνεται. Ο απ. Παύλος λέει ότι μέσα μου νιώθω μια άλλη δύναμη, μεγαλύτερη, που νικάει τη δική μου δύναμη (Ρωμαίους 7:23).

     Άλλοι πάλι προσπαθούν να κόψουν τις ολέθριες συνήθειές τους αλλά και πάλι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Κι αν τις καταπιέσουν για λίγο, αυτές κάποτε θα ξαναορμήσουν με μεγαλύτερη δύναμη.

     Κάποιοι τρίτοι προσπαθούν να αποφύγουν όλες τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής, ακόμα και τις ανώδυνες, γιατί νομίζουν ότι η αμαρτία βρίσκεται στη σάρκα τους ενώ αυτή έχει θρονιαστεί για τα καλά στο πνεύμα τους.

     Και κάποιοι τελευταίοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις αντιστάσεις τους. Καταφεύγουν σε ανατολικές μεθόδους και συστήματα, προκειμένου να γίνουν πιο δυνατοί στο μυαλό. Δεν είναι όμως ζήτημα μυαλού αλλά καρδιάς!

     Ο Ιησούς Χριστός έρχεται μέσα μας και κάνει τέτοιο έργο αναγέννησης, ώστε να μη θέλουμε πια την αμαρτία, να ατονήσει κάθε δύναμη συνήθειας ή σαγήνης μέσα από τη σάρκα μας και τέλος μας εξοπλίζει με τη δική του πανοπλία για να πολεμήσουμε και ν’ αντισταθούμε ενάντια στις σατανικές δυνάμεις και να βγούμε νικητές. Αυτό είναι απελευθέρωση. Είναι η καινούργια ζωή της ανάστασης.

     Εσένα σε έχει ελευθερώσει έτσι ο Χριστός; Μόνο τότε θα μπορείς να πεις μαζί με τον Παύλο: «Ο νόμος του Πνεύματος, δηλαδή της ζωής με το Χριστό, με ελευθέρωσε από το νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» (Ρωμ. 8:2 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

 

 

Comments are closed.