Ένας Θησαυρός όχι σαν τους άλλους

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Κάτω από αυστηρά μέτρα μεταφέρθηκε το Σάββατο (29/05) από το Βερολίνο για να εκτεθεί στη Σεούλ της Νότιας Κορέας το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο, η Βίβλος που είχε τυπώσει ο Γουτεμβέργιος μεταξύ 1452 και 1454.Τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια, που το πολύτιμο έκθεμα δεν θα τοποθετηθεί στον χώρο των εμπορευμάτων του αεροπλάνου αλλά σε κανονικό κάθισμα μαζί με τους επιβάτες, καθώς θα συνοδεύεται από τη Γενική Διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου Μπάρμπαρα Σνάιντερ-Κεμφ.

      Το βιβλίο αυτό, που έχει τυπωθεί σε μεμβράνη και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση δεν έχει βγει ποτέ εκτός Γερμανίας και εκτέθηκε μόνο μία φορά στην Κρατική Βιβλιοθήκη από τότε που αυτή ανασυστάθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

      Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης θησαυρών της Ουνέσκο με την επωνυμία «100 Επιλεγμένα Αντικείμενα Μνήμης του Κόσμου». Να σημειωθεί πως από τις 180 συνολικά Βίβλους με τις 1.282 σελίδες που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος εξακολουθούν να σώζονται μόνο 49.

      Τη συσκευασία της Βίβλου που θα ταξιδέψει έχει αναλάβει μια ειδική εταιρία που θα τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο με ειδικό φορτηγό που απορροφά τους κραδασμούς. Το βιβλίο θα ασφαλιστεί για 25 εκ. ευρώ, και θα φυλάσσεται σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού από ειδικούς που μεταφέρουν εκατοντάδες πολύτιμα έργα τέχνης κάθε μέρα. Στη Σεούλ δεν θα μπορεί να το αγγίζει κανείς. Θα είναι σε γυάλινη θήκη με τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό που έχουν οριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές συντήρησης. Στο Βερολίνο, οι ειδικοί που θα θέλουν να το δουν, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και να επικαλούνται σοβαρό λόγο.

 Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να τονίσουμε ότι αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα πως η ανθρωπότητα εκτιμάει την Αγία Γραφή ανάμεσα στα 100 επιλεγμένα αντικείμενα μνήμης του κόσμου. Πρέπει να πούμε όμως ότι πέρα από την υλική πολυτιμότητα αυτού του θησαυρού που δικαιολογημένα απαιτεί τόσα μέτρα ασφάλειας, η πνευματική του πολυτιμότητα είναι απείρως μεγαλύτερη. Η Αγία Γραφή ως  ο γραπτός λόγος του Θεού έχει την πνευματική δύναμη να αλλάζει ζωές αν το περιεχόμενό της βιωθεί από τον άνθρωπο, με πίστη στην αναγεννητική δύναμη του Θεού.

      Κι απ’ αυτή την άποψη θα πρέπει να βγει από τις όποιες γυάλινες θήκες προστασίας και να μπει στα σπίτια, στα σχολεία, στους στρατώνες, στα ιδρύματα και πάνω απ’ όλα στις καρδιές των ανθρώπων.

      Έχεις διαβάσει, φίλε μου, την Αγία Γραφή; Έχεις διαβάσει τους λόγους του Χριστού, την ιστορία της σωτηρίας που αναδεικνύεται μέσα από τα Ευαγγέλια; Έχεις συνειδητοποιήσει τι έκανε για τον άνθρωπο ο Χριστός πάνω στον σταυρό; Έχεις καταλάβει άραγε ότι πλήρωσε εκείνος με τη ζωή του την ποινή της δικής μας  αμαρτίας, που ήταν ο θάνατος; Ζήτησες τη συγχώρηση και το έλεος του Θεού στη ζωή σου;

      Ευχόμαστε ο Θεός να σε βοηθήσει να το κάνεις. Και μετά να πάρεις μια Καινή Διαθήκη και να τη διαβάζεις κάθε μέρα για ν’ ακολουθείς τον δρόμο της πίστεως και να είσαι ένας ευτυχισμένος χριστιανός. Μόνο τότε θα έχεις αποκτήσει στην πραγματικότητα έναν πραγματικά μεγάλο θησαυρό, που δεν θα μπορεί να σου τον κλέψει κανείς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, τότε: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

 

Comments are closed.