Οι «Βουβουζέλες»


Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

 

Σε πολλούς δεν αρέσει το ποδόσφαιρο. Ξεσηκώνει πάθη –καταστροφικά πολλές φορές–προωθείται από τους επιτήδειους ο χουλιγκανισμός, γίνονται πολλές οικονομικές ατασθαλίες μέσα στις ΠΑΕ, και γενικά είναι ένα άθλημα που δεν μπορεί να πάει κανένας με τη γυναίκα του και τα παιδιά του να παρακολουθήσει σαν άνθρωπος ένα ματς, όπως πάει π.χ. σε μια συναυλία ή σε μια θεατρική παράσταση στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο κλπ.

Το Μουντιάλ όμως είναι άλλο πράγμα. Και να μη σου αρέσει το ποδόσφαιρο, ακόμη κι αν έχεις τις χειρότερες εντυπώσεις απ’ αυτό, ανοίγεις την τηλεόραση να το δεις. Βρίσκεις μια ομάδα που συμπαθείς περισσότερο και παρακολουθείς την πορεία της. Κι άμα παίζει η Ελλάδα, ακόμη καλύτερα! Γεμίσαμε όλοι υπερηφάνεια με το 2-1 επί της Νιγηρίας. Τι θα γίνει στη συνέχεια δεν το ξέρουμε, αλλά εμείς χαιρόμαστε το 2-1 και πανηγυρίζουμε.

 

Στο φετινό Μουντιάλ όμως στη Νότια Αφρική, εκείνο που σφράγισε το παγκόσμιο αυτό αθλητικό γεγονός δεν ήταν τόσο τα γκολ ή η φτώχεια που δεν ταίριαζε με τη γκλαμουριά των αγώνων, όσο κι αν οι χιλιάδες φτωχοί της χώρας φρόντισαν σπώντας και χαλώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και την αδικία που τους γίνεται … Εκείνο που σφράγισε το συγκεκριμένο γεγονός ήταν οι «βουβουζέλες». Οι περίεργες εκείνες καραμούζες που όταν τις φυσούν 70 και 90 χιλιάδες θεατές μαζί, μπορούν να σε τρελάνουν. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν σε όλο τον κόσμο, καθώς δεν μπορούσαν να μεταδώσουν στις χώρες τους τους αγώνες αλλά και οι μακρινοί θεατές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις τους, χωρίς μετά να καταπιούν ένα κουτάκι ασπιρίνες! Το κυριότερο όμως είναι πως οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στο γήπεδο αποπροσανατολίζονταν και όσοι δεν είχαν εξοικειωθεί έχαναν το παιχνίδι από τον αντίπαλο.

 

Πόσο μοιάζει αυτή η κατάσταση με την καθημερινή πνευματική πραγματικότητα! Ο διάβολος και οι ποικίλες σειρήνες της αμαρτίας προσπαθούν να ζαλίσουν τον άνθρωπο και να τον αποπροσανατολίσουν από τους όποιους πνευματικούς του στόχους. Διάφορες «βουβουζέλες» σαν εκατομμύρια σφήκες θα σου ζαλίσουν το μυαλό αν αποφασίσεις ν’ ακολουθήσεις τον Θεό και να στραφείς στην αγάπη του. Εκατομμύρια «βουβουζέλες» θα προσπαθήσουν να σε αποτρέψουν ώστε να μην απαλλαγείς από την αμαρτία σου και να ζητήσεις τη συγχώρηση του Θεού: «Πώς θα ζήσεις τη χριστιανική ζωή; εσύ είσαι ο πιο έξυπνος;  είδες κανέναν να πηγαίνει με τον σταυρό στο χέρι και να επιβιώνει; Έχεις παιδιά και οικογένεια. Αν δεν ζήσεις όπως όλοι οι άλλοι πώς θα τους εξασφαλίσεις; Πώς θα “κονομήσεις” αν όλα είναι νόμιμα;» Έτσι οι βουβουζέλες του κόσμου σε ζαλίζουν και δεν ξέρεις τι ν’ αποφασίσεις.

 

Πολλοί αντιστάθηκαν σ’ αυτόν τον απαίσιο βόμβο είτε φορώντας ακουστικά είτε ρυθμίζοντας τις συσκευές τους έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο βόμβος της βουβουζέλας και ν’ ακούγεται μόνον ο εκφωνητής. Κλείσε φίλε μου τ’ αυτιά σου στις κάθε είδους παραπλανητικές φωνές και άνοιξε τον Λόγο του Θεού ν’ ακούσεις μόνο τη φωνή τη δική του. Εκείνος θα σου δώσει τις απαντήσεις που ζητάς και κυρίως θα απαλλάξει μια για πάντα τη ζωή σου από τις πολυποίκιλες «βουβουζέλες» του κόσμου.

Comments are closed.