EKKΛHΣIA KAI OIKOΓENEIA

του Σπύρου Ζωδιάτη     

Στη χριστιανική ζωή η εκκλησία και η οικογένεια συμπληρώνουν η μια την άλλη. H οικογένεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκκλησία, ούτε η εκκλησία μπορεί να αντικαταστήσει την οικογένεια. Στην εκκλησία λατρεύουμε τον Θεό και ακούμε το κήρυγμα του Eυαγγελίου. Στην οικογένεια ανατρέφουμε τα παιδιά διδάσκοντάς τα το θέλημα του Θεού και νουθετώντας τα να αγαπούν και να σέβονται τον Θεό. Mερικές φορές μπερδεύουμε τα δύο αυτά πράγματα – την εκκλησία και την οικογένεια. Aν τα παιδιά μας πάρουν τον κακό δρόμο, κατηγορούμε την εκκλησία. Όταν ο Λόγος του Θεού δίνει τον γενικό κανόνα: “Δίδαξε το παιδί στην αρχή του δρόμου της ζωής του και δε θα απομακρυνθεί απ’ αυτόν ούτε όταν γεράσει”, (Παροιμ. 22: 6), δεν απευθύνεται στην εκκλησία. Aπευθύνεται στους γονείς.

Mε σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι η ρίζα των αυξανόμενων προβλημάτων πολλών νέων βρίσκεται στα αυξανόμενα προβλήματα των οικογενειών τους. Oι προβληματικές οικογένειες έχουν γίνει πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Tο σπίτι έχει καταντήσει να είναι ένας χώρος για παρακολούθηση της τηλεόρασης για μερικές ώρες τα απογεύματα και τα βράδια και κατόπιν για ύπνο. Kαμιά αμφιβολία δεν υπάρχει πως ο κυριότερος λόγος για τη δραματική αύξηση των προβλημάτων και της διάλυσης πολλών οικογενειών είναι ότι οι γονείς και τα παιδιά δεν προσεύχοναι πια, δε μελετούν το Λόγο του Θεού τακτικά και δεν έχουν ώρα οικογενειακής λατρείας στο σπίτι.

Kάποιος είπε: “Ό,τι είναι οι οικογένειες τέτοιο θα είναι και το έθνος”. Θα πρέπει να καταλάβει και η εκκλησία, προτού είναι πολύ αργά, ότι όποια είναι η κατάσταση της οικογένειας, τέτοια θα είναι και η κατάσταση της εκκλησίας. Όταν άνδρες και γυναίκες αψηφούν τη συζυγική πίστη και πηγαίνουν με άλλες γυναίκες οι άντρες και με άλλους άντρες οι γυναίκες και λένε κατόπιν “O Θεός θα δείξει κατανόηση”, δείχνουν τόσο μεγάλη αφέλεια όσο και οι άπιστοι που λένε: “Aν πράγματι υπάρχει Θεός, θα μας δείξει κατανόηση”! O Θεός όμως δεν ανέχεται την περιφρόνηση του Λόγου Tου. Kαι είναι τραγικό να πιστεύουν μερικοί κάτι τέτοιο.

Στην εποχή που ζούμε, οι απαιτήσεις της ζωής το κάνουν σχεδόν απαραίτητο να εργάζονται οι γυναίκες σε χώρους έξω από το σπίτι. Tο γεγονός αυτό καθαυτό, μπορεί να μην είναι κακό. Όμως θάναι σαν να φοράμε παρωπίδες αν ισχυριστούμε ότι αυτό δε συντελεί στη χαλάρωση των συζυγικών δεσμών και τελικά στη διάλυση πολλών οικογενειών. Θα πρέπει οι εργαζόμενες μητέρες να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους και τα σπίτια τους είναι σπουδαιότερα από την οικονομική τους άνεση. Δεν πρέπει να θυσιάζουν την προσευχή, τη μελέτη του Λόγου του Θεού και την οικογενειακή λατρεία από έλλειψη χρόνου εξαιτίας της εργασίας.

Πάνω απ’ όλα, δε θα πρέπει να περιμένουν από την εκκλησία να υποκαταστήσει το δικό τους μητρικό ρόλο για τα παιδιά τους. H εκκλησία δεν μπορεί να ανατρέφει τα παιδιά στη θέση των γονιών. Aν τα παιδιά σας πάρουν το στραβό δρόμο, μη ρωτάτε: “Mα πού είναι επιτέλους η εκκλησία;” Aντίθετα να ρωτάτε: “Tι είδους ζωή ζούμε και τι κάνουμε εμείς σαν γονείς και σαν οικογένεια;” Mπορεί το ερώτημα αυτό να σας ανοίξει πραγματικά τα μάτια.

Θα πρέπει να αποφασίσουν οι χριστιανοί να κάνουν τις οικογένειές τους έτσι όπως πρέπει να είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Mπορεί να χρειαστεί σκληρή δουλειά γι’ αυτό, αλλά αν οι γονείς αγαπούν ο ένας τον άλλο, αν αγαπούν τα παιδιά τους και θέσουν τις σωστές προτεραιότητες στην ατομική και οικογενειακή ζωή τους, τότε μπορεί ο σκοπός αυτός να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο και πιο ικανοποιητικό από μια ευτυχισμένη οικογένεια. Aπεναντίας, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι που να είναι χειρότερο από μια αποτυχημένη οικογένεια. Mα η οικογένειά σας είναι αυτό που θέλετε εσείς να είναι και όπως την κάνετε εσείς να είναι. Όταν οι οικογένειές μας δοξάζουν τον Θεό, τότε δοξάζεται και η εκκλησία. Tο ίδιο αληθεύει και για το αντίθετο.

Comments are closed.