ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΖΩΗ

 του Σπύρου Ζωδιάτη

Γραφικό ανάγνωσμα: Λουκά 5: 1-11

Στο προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για δυο θαύματα του Χριστού και για τις ανθρώπινες απογοητεύσεις που προκαλούν κάποιες αποτυχίες. Σήμερα θα ολοκληρώ­σου­με το θέμα μας εκείνο.

Επανέλαβε ο Χριστός το θαύμα, γιατί ήξερε πόσο εύκολα μπορεί ο απογοητευμένος να παρατήσει όχι μόνο τις προσπάθειες αλλά και από τη ζωή να παραιτηθεί. Η αποτυχία είναι σπουδαίος δάσκαλος, αλλά το μάθημά της δεν μαθαίνεται τόσο εύκολα.

Το πρώτο εκείνο μάθημα, φαίνεται πως οι μαθητές το έμαθαν. Το μάθημα αυτό ήταν η εμπιστοσύνη στον αψευδή λόγο του Χριστού. Ρίξτε και θα πιάσετε ψάρια. Έριξαν και έπιασαν. Το ίδιο πράγμα επανέλαβε ο Χριστός και προτού αναληφθεί στον ουρανό, γιατί επρόκειτο να τους πει κάτι το σχεδόν απίστευτο. «Μην απομακρυνθείτε από την Ιερουσαλήμ. Περιμένετε την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Πατέρα. . . το βάφτισμα του Αγίου Πνεύματος σε λίγες μέρες» (Πράξ. 1: 4 – 5). Τον υπάκουσαν. Είχαν μάθει το μάθημά τους. Περίμεναν στην Ιερουσαλήμ για δύο εβδομάδες. Κάθε μέρα που περνούσε, η ανυπομονησία τους μεγάλωνε. Δύσκολο να περιμένει κανείς κάτι σαν σίγουρο κι αυτό το κάτι να καθυστερεί να συμβεί. Ο ουρανός από πάνω τους δε δείχνει κανένα σημάδι και πουθενά δε φαίνεται το Άγιο Πνεύμα. Πόσο θα έμοιαζαν οι δυο αυτές εβδομάδες της αναμονής με την σκοτεινή και ατέλειωτη εκείνη νύχτα του αποτυχημένου ψαρέματος!

Όμως η μέρα της Πεντηκοστής ήρθε επιτέλους. Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τον ουρανό. Τι σεισμός! Τι ευλογία! Πόσες ψυχές πιάστηκαν στο δίχτυ της σωτηρίας του Χριστού!  Οι μαθητές υπάκουσαν και ο Χριστός τους ευλόγησε. Αν δεν υπάκουαν θα έμεναν με την απογοήτευσή τους. Πόσα έχεις να κερδίσεις, αγαπητή ψυχή, με το να υπακούσεις στο λόγο του Χριστού! Είσαι που είσαι απογοητευμένος. Μην βάλεις τελεία και παύλα στη ζωή σου. Απλούστατα βάλε τελεία σε μια αποτυχημένη περίοδο της ζωής σου και ξαναδοκίμασε. Ξαναδοκίμασε, αλλά μαζί με το Χριστό. Χωρίς Αυτόν πάντα αποτυχημένη θα είναι η ζωή σου.

Μπορείς να έχεις απογοητευτεί και νάσαι απελπισμένος. Όμως ούτε η αυτοκτονία ούτε η φυγή μπορούν να θεραπεύσουν την οικτρή σου κατάσταση. Ο Χριστός είναι η λύση του προβλήματός σου. Είπε στον Πέτρο ο Χριστός να ρίξει το δίχτυ στα δεξιά του πλοίου. Αλλ’ ο Πέτρος την προηγούμενη νύχτα είχε δοκιμάσει κάθε πλευρά του πλοίου, κι απέτυχε. Απέτυχε προσπαθώντας μόνος του. Όχι όμως όταν προσπάθησε υπακούοντας στο λόγο του Χριστού, στη θεία εντολή. Αυτός ποτέ δεν αποτυχαίνει. Με το θαύμα αυτό ο Χριστός και στις δυο περιπτώσεις απέδειξε τη θεότητά Του. Για φανταστείτε τι απογοήτευση θα ήταν αν το δίχτυ των μαθητών, ύστερα από την εντολή Του, δεν έπιανε τίποτε! Αν ήσουν εσύ στη θέση του Χριστού, θα αποτολμούσες μια τόσο σίγουρη προσταγή σε κάποιον; Μάλλον  όχι. Πολύ περισσότερο αν ήξερες ότι ολόκληρη η νύχτα ήταν τόσο αποτυχημένη. Τα ίδια νερά, το ίδιο δίχτυ, ο ίδιος άνθρωπος. Όμως μαζί με το Χριστό η αποτυχία μεταβάλλεται σε μεγάλη επιτυχία! Αυτός είναι που σου λείπει τώρα. Στην Ιερουσαλήμ σταυρώθηκε ο Χριστός. Εκεί τους είπε να περιμένουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης. Δύσκολο. Άγονος ο αγρός. Όμως με τη δύναμη του Θεού αποδείχτηκε καρποφόρος. Πόσα μπορεί να κάνει ο Χριστός στη δική σου θάλασσα των απογοητεύσεων!  Στη δική σου Ιερουσαλήμ! Φτάνει να Τον προσκαλέσεις. Φτάνει να Τον δεχτείς μέσα στην καρδιά σου. Φτάνει να Τον κάνεις Σωτήρα σου. Φτάνει να Τον υπακούσεις.

Φρόντισε να προμηθευτείς το Λόγο του Θεού και άρχισε να τον μελετάς κάθε μέρα. Aυτός θα σε οδηγήσει στην αλήθεια. Σ’ αυτόν θα βρεις το δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία. Σ’ αυτόν θα βρεις στήριγμα ψυχής και καθημερινή πνευματική τροφή.

Comments are closed.