Αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί;

του αιδ. Σπύρου Ζωδιάτη

Ιωάν. 1:1-17

 

Άραγε, ποια θα ήταν η κατάσταση του Χριστιανισμού, αν ο Χριστός δεν ανασταινόταν από τους νεκρούς; Θα ήταν θρησκεία, όπως όλες οι άλλες. Θα πηγαίναμε κάθε χρόνο να προσκυνήσουμε τον τάφο του νεκρού αρχηγού μας. Σ’ αυτό το σημείο διαφέρει ο Χριστιανισμός από τις άλλες θρησκείες. Ο τάφος του Χριστού είναι κενός. Ο Χριστός ζει. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι ζει στις καρδιές όλων εκείνων που τον δέχτηκαν Σωτήρα και Κύριο της ζωής τους.

Αν επισκεφτείς την Ερυθρά Πλατεία στη Μόσχα, θα δεις έναν κρυστάλλινο τάφο με το βαλσαμωμένο σώμα του Λένιν. Στον τάφο είναι γραμμένα τα εξής: «Ήταν ο μεγαλύτερος αρχηγός των λαών όλων των χωρών, όλων των εποχών. Ήταν ο κύριος της νέας ανθρωπότητας, ήταν ο σωτήρας του κόσμου!».

«Ήταν, ναι», μα «όχι είναι». Πέθανε ο Λένιν και μαζί του όλη η δύναμή του. Ο Χριστός όμως, αν και δε θα ’πρεπε καν να τολμήσω να κάνω μια τέτοια σύγκριση, ζει γιατί αναστήθηκε από τους νεκρούς, νικώντας το θάνατο.

Τούτο είναι το βασικό μήνυμα της χριστιανικής πίστης. Δεν υπάρχει αληθινή σωτηρία σε καμιά άλλη θρησκεία, γιατί απλούστατα ο αρχηγός τους είναι νεκρός. Πώς μπορούν ο Βούδας ή ο Μωάμεθ να σώσουν κάποιον από το θάνατο, αφού οι ίδιοι έχουν ηττηθεί απ’ αυτόν;

Η ανάσταση του Χριστού είναι ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα. Το ότι τάφηκε ήταν απόλυτα βεβαιωμένο. Έβαλαν έναν τεράστιο λίθο στο στόμιο του τάφου. Έβαλαν φύλακες, μήπως και κλέψει κανείς το σώμα Του. Επομένως, όταν τα νέα της ανάστασης μαθεύτηκαν δύο ήταν οι πιο πιθανές εξηγήσεις: Ή ότι κάποιοι, φίλοι ή εχθροί έκλεψαν το σώμα Του ή ότι πραγματικά αναστήθηκε από τους νεκρούς. Οι εχθροί Του στα σίγουρα δεν έκλεψαν το σώμα Του. Η ανάσταση του Χριστού δεν τους συνέφερε. Και εάν καθ’ υπόθεση το είχαν κλέψει, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να παρουσιάσουν το νεκρό σώμα και ο ενθουσιασμός των ακολούθων του Χριστού θα εξαφανιζόταν μονομιάς, μαζί και κάθε πίστη στη διδασκαλία Του ή στο πρόσωπό Του.

Μα ούτε και οι φίλοι Του θα μπορούσαν να είχαν κλέψει το σώμα Του. Αυτοί ήταν έντεκα φοβισμένοι άνδρες που μόλις ο Χριστός συνελήφθη εξαφανίστηκαν πανικόβλητοι. Τον «εγκατέλειψαν», όπως μας λέει ο Ματθαίος 25:26. Και εάν τελικά νικούσαν το φόβο τους και προσπαθούσαν να κλέψουν το σώμα του Χριστού θα είχαν να νικήσουν τη ρωμαϊκή φρουρά που κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο θαύμα, όσο και η ανάσταση του Χριστού. Η ανάσταση του Χριστού είναι ένα ιστορικό γεγονός.

Ο θάνατος του Χριστού δε θα ίσχυε για τη συγχώρεσή μας αν δεν ακολουθούσε η ένδοξη ανάστασή Του. Αν δεν ανασταινόταν ο Χριστός θα βρισκόμασταν σε απόλυτο σκοτάδι σχετικά με το τι συμβαίνει μετά θάνατο. Αυτός με την ανάστασή Του, έγινε το φως του μέλλοντος. Επειδή ο Χριστός αναστήθηκε, μπορείς κι εσύ αυτή τη στιγμή δεχόμενος το έργο του στο σταυρό, να ελευθερωθείς από τη δύναμη της αμαρτίας και του θανάτου, να γίνεις καινούριος άνθρωπος. Φτάνει να τον δεχτείς σαν προσωπικό σου Σωτήρα.

Comments are closed.