Είναι όλοι ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χριστιανοί;

Του Σπύρου Ζωδιάτη

Για σένα συνεχίζει να είναι ο Χριστιανισμός απλά μια κληρονομημένη, παραδοσιακή, τυπική θρησκεία ή είναι μια πραγματικά ζωντανή, προσωπική πίστη στο Χριστό, που έχει αλλάξει τη ζωή σου;

 Στο ερώτημα του τίτλου μας οι απαντήσεις μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το ποιος δίνει την απάντηση.

Αν πιστεύεις ότι ο Χριστιανισμός είναι απλά μια παράδοση και μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά, τότε χωρίς άλλο όλοι οι Έλληνες είναι χριστιανοί. Αφού έτυχε να γεννηθούμε Έλληνες και αφού η Ελλάδα κατά παράδοση είναι κράτος χριστιανικό, δεν μπορεί παρά να είμαστε χριστιανοί. Ό,τι έχουμε, το κληρονομήσαμε από τους προπάτορές μας. Δικαιωματικά λοιπόν η κληρονομιά του ονόματος του χριστιανού μας κάνει και στην ουσία χριστιανούς. Έτσι πιστεύουμε. Μοιάζουμε μ’ εκείνον που παίρνει τη διαθήκη του πατέρα του και αφού την κορνιζάρει, την κρεμάει στον τοίχο του σπιτιού του. Άλλα μια τέτοια κληρονομιά σε τίποτε δεν τον ωφελεί προσωπικά. Πρέπει ο ίδιος να προχωρήσει στην οικειοποίηση εκείνων που προβλέπει η κληρονομιά γι’ αυτόν.

Και είναι η κληρονομιά μας πραγματικά σπουδαία. Προέρχεται από τον ίδιο τον απόστολο Παύλο. Δυστυχώς όμως την κάνουμε εικόνα, την κορνιζάρουμε και την κρεμάμε στους τοίχους και στο λαιμό μας. Δεν αξιοποιούμε το παρελθόν για να το κάνουμε ζωή για το παρόν.

Πήρα κάποτε ένα γράμμα από μια αναγνώστριά μου από το Λαύριο που με εξέπληξε. Αλλά φαίνεται πως είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση χιλιάδων άλλων. Γράφει: «Διάβασα για πρώτη φορά το κήρυγμά σας στην εφημερίδα, που γράφετε για το αν ο Κύριος είναι για μας παράδοση ή Εκείνος που μας ενδυναμώνει στη ζωή… Εκεί διάβασα και για έναν αναγνώστη σας που έλαβε από σας την Καινή Διαθήκη, με την οποία άρχισε να ξυπνά μέσα του η αληθινή αγάπη για τον Κύριο. Κι εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ μου την Αγία Γραφή. Σας παρακαλώ, στείλτε και σε μένα μια Καινή Διαθήκη».

Για σένα συνεχίζει να είναι ο Χριστιανισμός απλά μια κληρονομημένη, παραδοσιακή, τυπική θρησκεία ή είναι μια πραγματική ζωντανή, προσωπική πίστη στο Χριστό, που έχει αλλάξει τη ζωή σου;

Γράψτε τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

Comments are closed.