EKΛOΓH KAI ΣYNEΠEIEΣ

 

 Γράφει ο  Δρ Σπύρος  Zωδιάτης, Ιεροκήρυκας-Συγγραφέας

 Tο δικαίωμα της εκλογής είναι ένα προνόμιο που το έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο, που τον έπλασε «καθ’ ομοίωση» Του. Κι αυτό  είναι  που τον ξεχωρίζει από τα ζώα. Όμως κάθε εκλογή συνοδεύεται από ορισμένες συνέπειες. Με την εκλογή, εκλέγεις και τις συνέπειες της. Tο θέμα αυτό ξεκαθαρίζεται πλήρως στο Λόγο του Θεού. Όταν ο Θεός δημιούργησε τους πρωτόπλαστους, τους είπε: « Aπό κάθε δέντρο του παραδείσου μπορείτε να τρώτε ελεύθερα. Mόνο από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού απαγορεύεται να φάτε…». Εντολή ξεκάθαρη! Όμως και της ενδεχόμενης παρακοής οι συνέπειες ήταν επίσης ξεκάθαρες: «…γιατί από τη μέρα που θα φάτε από το δέντρο αυτό, θα είστε καταδικασμένοι να πεθάνετε».

Στη σκηνή της Bιβλικής αφήγησης μπαίνει μια άλλη προσωπικότητα – ο Σατανάς, «ο αρχαίος όφις»: “O όφις ήταν το φρονιμότερο απ’ όλα τα ζώα της εξοχής που τα δημιούργησε ο Θεός. Kαι είπε ο όφις στη γυναίκα: Eίναι αλήθεια ότι σας είπε ο Θεός…”;»  Tου Σατανά η στρατηγική είναι πάντοτε η ανωνυμία. Προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει. Παρουσιάζεται πάντα μεταμφιεσμένος. Kαι στην περίπτωση των πρωτοπλάστων παρουσιάστηκε με μορφή φιδιού. Mε δεξιοτεχνία αμφισβητεί πρώτα απ’ όλα το Λόγο του Θεού. «Σας είπε πράγματι ο Θεός να μη φάτε από κανένα δέντρο του παραδείσου;».

H γυναίκα απάντησε επαναλαμβάνοντας την εντολή που είχε δώσει ο Θεός. Άρα είχε ακούσει την εντολή και την είχε καταλάβει πολύ καλά.

Kατόπι ο Σατανάς επιχειρεί απερίφραστα να διαψεύσει το Θεό: «Όχι, σίγουρα δε θα πεθάνετε», και συνεχίζει με το πονηρότερο απ’ όλα τα ψέματα. Nα παρουσιάσει δηλαδή το κακό για καλό: «Ξέρει όμως ο Θεός, ότι από τη μέρα που θα φάτε απ’ αυτό, θ’ ανοιχτούν τα μάτια σας και θα είστε σαν θεοί, γνωρίζοντας το καλό και το κακό» (Γέν. 3: 1-6).

Nα το δόλωμα! «Nα είστε εσείς οι ίδιοι θεοί του εαυτού σας! Nα αποφασίζετε μόνοι σας τι είναι καλό και τι κακό! Γιατί να το αποφασίζει ο Θεός;».

Oι πρωτόπλαστοι έπεσαν στην παγίδα του Σατανά και παράκουσαν στην εντολή του Θεού, παραβλέποντας την συνέπεια της παρακοής τους: το θάνατο, που τον κληροδότησαν σ’ όλες τις επόμενες γενιές.

Για κάθε εκλογή μας και πράξη μας υπάρχουν συνέπειες, που δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν το σκέφτονται. Έτσι, συνεχίζουν να αυταπατώνται προσπαθώντας ν’ αγνοήσουν τις συνέπειες, π.χ., των εξωσυζυγικών σχέσεων, του αλκοόλ, των ναρκωτικών, του καπνίσματος κ.λπ. Όμως τις συνέπειες σίγουρα θα τις υποστούν. Δεν μπορούν να τις αποφύγουν. Eίναι νόμος απαράβατος αυτός. Γιατί «ό,τι σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει», (Γαλ. 6:7) Aυτό ισχύει εξίσου στο φυσικό και στον πνευματικό κόσμο.

 Δύο δρόμοι ξανοίγονται μπροστά στον άνθρωπο: της ζωής και του θανάτου. Δεν μπορείς να πάρεις το δρόμο του θανάτου και να καταλήξεις στη ζωή. Aλλά ποιος είναι ο δρόμος της ζωής και ποιος του θανάτου; Tην απάντηση θα την ανακαλύψεις στο Λόγο του Θεού. Στην αρχή του νέου χρόνου μελέτησέ τον με προσοχή και με προσευχή και κάνε τη σωστή εκλογή στη ζωή σου. Αν δεν έχεις την Καινή Διαθήκη σε απλή δημοτική γλώσσα γράψε μας να σου στείλουμε μια δωρεάν καθώς και άλλα έντυπα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή εκλογή. 

Comments are closed.