Δ Ι Α Δ Υ Κ Τ Ι Ο : ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η ΚΟΛΑΣΗ ;

 Γράφει η Βάσια Λιβιτσάνου- Υδραίου, Νομικός

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα επίκαιρα σχόλια της αρθρογράφου μας κάνοντας κλικ στο link:                http://nikites.eu/synergates/44-vasialivitsanouydraiou 

     Σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς Η/Υ.Είναι ένα απαραίτητο, άμεσο εργαλείο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν θα επιχειρούσαμε μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του βλέπουμε ότι οι πρώτοι Η/Υ ήταν τεράστιοι και δύσχρηστοι (1969). Μάλιστα ο αρχικός είχε μέγεθος ηλεκτρικού πλυντηρίου. Αρχικά τους χρησιμοποιούσαν μεγάλες εταιρείες, κι όταν με τον καιρό τελειοποιήθηκαν , έγιναν πιο μικροί, φορητοί και   μπορούσε κάποιος να τους αποκτήσει σε καλή τιμή.

     Η πρόοδος για την τελειοποίηση τους συνεχίζεται, όπως επίσης και ο ανταγωνισμός των κατασκευαστικών εταιρειών.. Με τον καιρό δημιουργήθηκε και το διαδίκτυο, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1969 από τον Αμερικανικό Στρατό για τη συγκέντρωση πληροφοριών, στρατιωτικής κυρίως φύσεως.  

      Σιγά-σιγά έγινε η σύνδεση πολλών Η/Υ και δημιουργήθηκε το ΙΝΤΕΡΝΕΤ που άρχισαν να χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Πολλοί δημιουργούν δικές τους ιστοσελίδες  για να διαδώσουν τις ιδέες τους, να διαφημίσουν το έργο τους ή τα προϊόντα τους. Τα τελευταία χρόνια το INTERNET μπήκε σε όλα σχεδόν τα σχολεία του κόσμου και θεωρείται απαραίτητο μορφωτικό μέσο ενημέρωσης.

     Η ένωση πολλών Η/Υ στο INTERNET δημιουργεί μια τεράστια αποθήκη γνώσεων και πληροφοριών για πολλά θέματα, προσιτή σε κάθε χρήστη του. Δεν χρειάζεται πια να ερευνάς σε πολλές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία για να βρεις ότι στοιχεία χρειάζεσαι. Τα βρίσκεις πανεύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.

      Το διαδίκτυο δεν δίνει μόνο γνώσεις και πληροφορίες αλλά και ήχο και εικόνες, είναι συνδυασμός βιβλιοθήκης, κινηματογράφου, τηλεόρασης, εφημερίδας, βιβλίου και περιοδικού. Είναι ταχυδρομείο και εμπορικό κέντρο, δισκοθήκη και κινηματογράφος, αλλά και παιχνιδομηχανή. Είναι ένα παράθυρο  στο κόσμο, αφού μας φέρνει σε επικοινωνία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο δίνει πλήθος σύγχρονων γνώσεων και πληροφοριών μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Είναι μέσο μόρφωσης και ψυχαγωγίας.

     Το διαδίκτυο όμως δεν έχει μόνο θετικές πλευρές αλλά και πολλές αρνητικές. Η συνεχής εναλλαγή του φωτισμού στην οθόνη του υπολογιστή βλάπτει τα μάτια  και το νευρικό σύστημα. Κάνει τα παιδιά παθητικούς δέκτες μηνυμάτων. Οι πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα ελεγμένες, πολλές φορές είναι προπαγανδιστικές πρόχειρες και ψευδείς και πάντα οι χρήστες πρέπει να ελέγχουν και να τις διασταυρώνουν με άλλες πηγές. Οι χιλιάδες διαφημίσεις που υπάρχουν κάνουν τα παιδιά να αγοράζουν ανεξέλεγκτα, αποκτώντας άχρηστα πράγματα. Οι διαφημίσεις  δηλαδή προάγουν τον καταναλωτισμό, ενώ στα κινηματογραφικά έργα ενυπάρχουν ακατάλληλες σκηνές, βίας, σεξ που ωθούν τα παιδιά στο έγκλημα  και την ανηθικότητα.

     Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να παρθούν κάποια μέτρα, να μπουν φίλτρα για να εμποδίζεται έτσι η πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλα για αυτά περιεχόμενο. Υπάρχει λοιπόν πρόγραμμα που αποτρέπει την πρόσβαση σε ακατάλληλα έργα και κλείνει αμέσως την οθόνη όταν τα καλείς. Άλλο μέσο είναι η χρήση καταλόγου με καλές ιστοσελίδες ενώ οι άλλες φράσσονται. Για τα μέτρα  αυτά αντέδρασαν πολλοί με την πρόφαση την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, στην πραγματικότητα  όμως  και όπως αποφάσισε το δικαστήριο το ενδιαφέρον τους ήταν η ηθική ασυδοσία  και η αθέμιτη κερδοσκοπία.

     Ο χρήστης του διαδικτύου πρέπει να το χρησιμοποιεί σωστά για να βρίσκει τις πληροφορίες που ζητά , αλλιώς  χάνει άσκοπα τον καιρό του, χάνεται στον λαβύρινθο διάφορων άχρηστων γνώσεων και πληροφοριών, Το διαδίκτυο έχει  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα θετικές και αρνητικές πλευρές. Η αξία του έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούμε. Και τα παιδιά πρέπει να έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα και πνευματική καλλιέργεια, έτσι ώστε να μάθουν να αναζητούν τις χρήσιμες γνώσεις εκεί τη θετική χρήση του διαδικτύου.

 

 

 

.

Comments are closed.