ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Γράφει η Βάσια Λιβιτσάνου- Υδραίου, Νομικός

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα επίκαιρα σχόλια της αρθρογράφου μας κάνοντας κλικ στο link:                http://nikites.eu/synergates/44-vasialivitsanouydraiou 

                                           

Τα σημεία αναγνώρισης στην αρχαιότητα ονομάζονταν «στίξη» (κτύπημα) ή «κατάστιξις» και η πράξη στιγματισμός. Η λέξη όμως που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η λέξη τατουάζ . Η λέξη τατουάζ προέρχεται από τη λέξη tattoo  που είναι παράφραση της λέξης tattawing της φυλής ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, Μαόρι . Στα Πολυνησιακά η λέξη «τα» σημαίνει σχέδιο και «ατουάζ» δηλώνει αυτό που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης. Με άλλα λόγια τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει την προστασία των θεών» .

Στη δεκαετία 60-70 το τατουάζ εμφανίζεται στους μουσικούς της ροκ-πανκ μουσικής. Στις μέρες μας όμως το χρησιμοποιούν κατά κόρον διάσημοι και μη ηθοποιοί, αθλητές, μοντέλα, και άνθρωποι των ΜΜΕ. Η Ένωση επαγγελματιών  Τατουάζ των Η.Π.Α. δηλώνουν ότι έχουν κάνει τατουάζ σε 39.000.000 άτομα από το 1990 μέχρι το 2004. Δηλαδή σε έναν στους επτά Αμερικανούς !!!

Το τατουάζ είναι πράξη που είχε πάντα ένα μαγικό χαρακτήρα και στις περισσότερες κοινωνίες αναγνωρίζονταν μαγική δύναμη σε όσους είχαν τατουάζ.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την τεχνική της δερματοστιξίας ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή ωστόσο τη θεωρούσαν χαρακτηριστικό της δουλείας και της υποτέλειας, της υποταγής και των βαρβάρων.

Οι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους, τους εγκληματίες και τους λιποτάκτες.

Στα νεώτερα χρόνια το τατουάζ ήταν ταυτισμένο με τους περιθωριακούς, τους μηχανόβιους, ή τους φυλακισμένους  αλλά και διάφορα επαγγέλματα όπως τους ναυτικούς, και εργάτες . Μετά τον Β’  παγκόσμιο Πόλεμο εξ αιτίας της μεγάλης του διαφήμισης εμφανίζεται από τους πεζοναύτες μέχρι τους χίπις, τα μέλη συμμοριών και τους οπαδούς διαφόρων μουσικών κινημάτων όπως χέβι μέταλ, πανκ κ.α.

Πάντως σε όλους τους λαούς  το τατουάζ είναι συνδεδεμένο με παγανιστικές αντιλήψεις.  Στην Παλαιστίνη και στην Ινδία πιστεύουν ότι το τατουάζ εξορκίζει την κακή τύχη και τις ασθένειες και κάνει το σώμα πιο δυνατό.

Δυστυχώς στις μέρες μας και στην πατρίδα μας το φαινόμενο του τατουάζ και του πίρσινγκ {το να τρυπούμε δηλαδή με σκουλαρίκια διάφορα μέλη του σώματός μας} έχει μεγάλη διάδοση στην ελληνική νεολαία . Διάφοροι επιτήδειοι και ιδιοτελείς παρασύρουν τα παιδιά μας σε αύτη την μόδα, και το σημαντικότερο αν και αυτό σα μόδα που είναι κάποτε περάσει. ή αν ακόμα κάποιος μετανιώσει τα σημάδια αυτά δεν μπορούν αν αφαιρεθούν ούτε με λέιζερ.

Αγαπημένα μου παιδιά, η μεγαλύτερη και επιτακτικότερη ανάγκη στις μέρες μας που μαστίζεται από τόσο μεγάλη κρίση οικονομική, αξιών, συναισθημάτων,  και όχι μόνο δεν είναι το τατουάζ ούτε οποιαδήποτε  άλλη μόδα αλλά η ανάγκη του σταυρωμένου Χριστού μέσα στην καρδιά μας. Η σωτηρία που αυτός μας προσφέρει δωρεάν και το εισιτήριο για την αιώνια ζωή αλλά και η μοναδική ελπίδα ότι τίποτα δεν έχει χαθεί γύρω μας έστω και όλα φαίνονται χαμένα.

Comments are closed.