Αυτός που έσκισε όλα τα Μνημόνια

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Τι θα λέγατε αν ένα πρωί αυτές τις μέρες ανοίγατε την τηλεόρασή σας ή το ραδιόφωνο κι ακούγατε όλα τα κανάλια και τους σταθμούς να λένε ότι έγιναν συνεννοήσεις με τους δανειστές μας κι έρχονται τα καλά μαντάτα από την Ευρώπη: η Ελλάδα έχει ξεχρεώσει από όλα της τα χρέη (κάπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ). Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξόφληση όλου του υπολοίπου που χρωστούσε η χώρα μας, και δηλώνει ότι όλες του οι απαιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί.

Δεν έχει πια καμιά απαίτηση. Τα ίδια ανακοίνωνε και η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –οι πάντες. Τα σπρεντ έπεφταν κατακόρυφα, οι αγορές αγόραζαν σαν τρελές ελληνικά ομόλογα, Όλα πήγαιναν μια χαρά. Μια καινούργια εποχή ευημερίας ξεκινούσε.

Οι ελληνικές Τράπεζες άνοιγαν τα ταμεία τους και παρακαλούσαν τον κόσμο να τον δανείσουν για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις, οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες. Οι καταναλωτικές δαπάνες τώρα το Πάσχα μπορούν να γίνουν με άνεση από το αγοραστικό κοινό, όλοι να χαρούν, να απολαύσουν τις γιορτές του Πάσχα, να ανασάνουν βρε αδελφέ μετά από πέντε χρόνια καταπίεσης και ανάγκης.

Τι θα λέγαμε με μια τέτοια εξέλιξη μέσα σε μια μέρα, χωρίς αυτή η μέρα να είναι πρωταπριλιά! Αυτό θα σήμαινε όχι ότι επήλθε συμφωνία με τους Εταίρους μας για κάποια προκαταβολή ή για ένα νέο Μνημόνιο, αλλά ότι κάποιος άλλος, κάποιος που δεν είναι δανειστής ή οι Αγορές, κάποιος Τρίτος, ένας ευεργέτης φιλέλληνας, χάρισε στη χώρα μας τόσα χρήματα, ώστε αυτή να υπερκαλύψει όλα της τα χρέη και να μπορέσει να βάλει πάλι σε κίνηση την πραγματική οικονομία της. Κάποιος, χωρίς να έχει καμιά απαίτηση από τη χώρα, «έσκισε» σαν άχρηστο χαρτί κάθε Μνημόνιο και κάθε άλλο χαρτί που έβαζε οποιαδήποτε χρηματοοικονομική υποχρέωση πάνω στους ώμους μας. Κι όχι το έσκισε με τα λόγια αλλά πήγε και βρήκε όλους τους δανειστές μας και τους εξόφλησε με δικά του χρήματα!

Κάτι ανάλογο έκανε κι ο Χριστός που ήρθε και πέθανε για μας πάνω στον σταυρό. Η Αγία Γραφή λέει ότι πήρε το χρεόγραφο των αμαρτιών της ανθρωπότητας, και του καθένα μας ξεχωριστά, και το κάρφωσε πάνω στον σταυρό. Πρόκειται για μια δημοσίευση της εξοφλητικής πράξης που ο ίδιος έκανε απέναντι στον Πατέρα Θεό. Όπως συγκεκριμένα λέει ο απόστολος Παύλος:

«Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτιών και της ειδωλολατρίας σας, ο Θεός σάς ζωοποίησε μαζί με το Χριστό. Μας συγχώρησε όλα τα παραπτώματα. Κατήργησε το χρεόγραφο με τις διατάξεις του, που ήταν εναντίον μας, και το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντάς το στο σταυρό»

(Κολοσσαείς 2,13-14 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρμόσυνη διακήρυξη από την πλευρά του Θεού! Κι αυτό είναι το «ευαγγέλιο», δηλαδή η χαρμόσυνη αγγελία της σωτηρίας της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Η δημόσια δήλωση του Θεού ότι ο άνθρωπος δεν χρωστάει τίποτε πια στη θεία δικαιοσύνη, γιατί ο μεγάλος Εγγυητής της, ο Χριστός ήρθε αυτοβούλως και εξόφλησε με ίδιους πόρους το μεγάλο χρέος των αμαρτιών της. Όχι μόνον, αλλά εξασφάλισε για τον καθένα που υπάγεται σ’ αυτό το «πρόγραμμα εξόφλησης» και ένα μεγάλο, αστείρευτο κονδύλι για να έχουμε να πορευόμαστε στη ζωή μας με τον Χριστό. Πάει να πει, ότι μας έδωσε τη δύναμη πια να μη δημιουργούμε καινούργια χρέη αμαρτιών αλλά να ζούμε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος μια νέα ζωή.

Θα ρωτήσει τώρα κανείς: τι χρειάζεται να κάνω για να μπω κι εγώ σ’ αυτό το πρόγραμμα; Η απάντηση είναι: Τίποτα! Να μην κάνεις τίποτα. Απλώς να αναγνωρίσεις το χρέος των αμαρτιών σου και να το φέρεις με μια ειλικρινή εξομολόγηση ενώπιον του Θεού στα πόδια του Χριστού, στον σταυρό. Ο Χριστός δεν ήταν ο αθώος, ο αδύναμος ιδεαλιστής που οδηγήθηκε στον θάνατο για να μας δώσει το παράδειγμα της θυσίας. Καλό κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτό ο σκοπός και το νόημα του σταυρού. Το νόημα του σταυρού είναι ότι ο Χριστός πλήρωσε στη θέση μας την ποινή της αμαρτίας που ήταν θάνατος. Πέθανε εκείνος για να μην πεθάνουμε εμείς.

Τώρα ο Θεός βλέπει την αγιότητα του Χριστού και την κάλυψη από κείνον όλων των χρεών μας και μας δέχεται στη βασιλεία του. Μας «δικαιώνει», δηλαδή αναγνωρίζει ότι δεν χρωστάμε τίποτε, γιατί τα πλήρωσε όλα ο Χριστός. Κι όχι μόνον, αλλά με την ανάστασή του μας έδωσε το Πνεύμα του το Άγιο στις καρδιές μας, που οδηγεί τον κάθε αναγεννημένο πιστό «να μπορεί να κάνει καλά έργα», δηλαδή να ζει μια ζωή σύμφωνη με το θέλημα του Θεού, ώστε να μη δημιουργεί καινούρια χρέη αμαρτιών.

Με τη χάρη του σωθήκαμε δια της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δε σωθήκατε με τα δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό. Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μάς έκανε καινούριους ανθρώπους, για να μπορούμε να κάνουμε καλά έργα, που τα προετοίμασε ο Θεός, για να είναι μ’ αυτά γεμάτη η ζωή μας (Εφεσίους 2,8-10 –ΝΜΒ).

Με αυτές τις σκέψεις στην καρδιά μας, ευχόμαστε Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα!

harris.dagounakis@gmail.com

Comments are closed.