Απαισιοδοξία ή Ευγνωμοσύνη;

Γράφει ο Χάρης Νταγκουνάκης, Νομικός.

Λένε πως η αρχή κάθε καινούργιου χρόνου είναι η πιο κατάλληλη εποχή για στατιστικές που αφορούν τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του προηγούμενου χρόνου, και τις ελπίδες ή τις προοπτικές για τον νέο.

Χάρης Νταγκουνάκης

Πρόσφατα, λοιπόν, καταγράφτηκαν στον τύπο ποσοστά που δείχνουν αν ελπίζουν ή όχι οι Έλληνες σ’ ένα καλύτερο μέλλον, και πόσο γοητευμένοι ή απογοητευμένοι είναι από τον προηγούμενο χρόνο, το 2015. Τα αποτελέσματα είναι ποικίλα, σε σημείο που είναι δύσκολο να βγάλει κανείς ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι από το 2015 ή υπάρχουν δεδομένα που δεν επιτρέπουν την απαισιοδοξία και τις αρνητικές σκέψεις; Μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο 2016 ή μήπως αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε στην κατάθλιψη;

Ρωτήθηκαν για παράδειγμα οι Έλληνες αν πιστεύουν, και πόσο, ότι οι φόροι θα αυξηθούν για το 2016, και οι 98 στους 100 απάντησαν καταφατικά, κάτι που μόνο αισιοδοξία δεν γεννάει. Ρωτήθηκαν πώς βλέπουν τα πράγματα για το 2016: θα καλυτερέψουν ή θα χειροτερέψουν; Και οι 55 στους 100 απάντησαν πως ναι, θα χειροτερέψουν. Περισσότερη αισιοδοξία εδώ! Ρωτήθηκαν πιο συγκεκριμένα αν η οικονομική κατάσταση θα καλυτερέψει ή θα χειροτερέψει, και οι 58 στους 100 απάντησαν ότι ναι, θα χειροτερέψει. Όσο για την εντύπωση που τους άφησε το έτος που πέρασε κι έφυγε, 71 στους 100 απάντησαν ότι η κατάσταση χειροτέρεψε απ’ ό,τι στο παρελθόν (Πηγή: Εφημ. «Το Βήμα», 3.01.2016).

Την εμφάνισή της, ωστόσο, έκανε και μια έρευνα που δείχνει ότι τα πράγματα σε κάποιους τομείς στον κόσμο δεν είναι και τόσο χάλια. Αντίθετα, το 2015 θεωρείται πως είναι η… καλύτερη χρονιά για όλο τον κόσμο!

Με βάση επιστημονικές αναλύσεις (Περιοδικό The Atlantic) σημειώθηκε πρόοδος στην ποιότητα ζωής στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα: Το 2015 πέθαναν οι λιγότεροι άνθρωποι παγκοσμίως από πείνα. Ο αριθμός των υποσιτισμένων από το 19% που ήταν το 1990, έχει κατέβει στο 11% το 2015. Ο ιός έμπολα σκότωσε 11.315 ανθρώπους το 2014, ενώ σκότωσε μόλις τέσσερις το 2015. Τους τελευταίους μήνες δεν ανιχνεύτηκε ούτε ένας θάνατος από πολιομυελίτιδα, ενώ το 1988 είχαν πεθάνει 350.000 από την ασθένεια. Από το 2000 οι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς έχουν σωθεί 17 εκατομμύρια ζωές. Η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 1990. Δηλαδή: 6,7 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Και για να πούμε για την πατρίδα μας, εξακολουθούμε να ζούμε σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της γης, και να ανήκουμε στον προηγμένο δυτικό πρώτο κόσμο (Πηγή: Περιοδικό «Βημαgazino», 27.12.2015).

Τι μας λένε αυτά τα νούμερα; Μας προτρέπουν να πάψουμε να κοιτάμε τον εαυτό μας, τη γειτονιά μας, τον στενό οικογενειακό μας κύκλο, και να στρέψουμε τα μάτια μας στον ευρύτερο κόσμο, να δούμε πόσα έχουμε και όχι πόσα μας λείπουν (που σίγουρα μας λείπουν). Κι αυτή η στροφή θα μας οδηγήσει στην ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και στη δύναμη που όλοι χρειαζόμαστε για ν’ αντικρίσουμε το μέλλον.

Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το 2016. Ξέρουμε όμως ότι το «αύριο» το κρατάει στα χέρια του ο Κυρίαρχος Θεός. Ας εμπιστευτούμε στην αγάπη του και στην πρόνοιά του για τον καθένα από μας. Και πάνω απ’ όλα ας του παραδώσουμε την καρδιά μας και τη ζωή μας σε μια αισιόδοξη πορεία μέσα στον Καινούργιο Χρόνο μαζί του.

Ευτυχισμένο το 2016!

Χάρης Νταγκουνάκης

Comments are closed.