Ο Γιατρός των Φτωχών

Από την δεκαετία του ’90, ο Δρ Τζιμ Γουίδερς (Jim Withers) δημιούργησε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας (ΗΠΑ) τον πρώτο πυρήνα ιατρών παροχής υπηρεσιών στους άστεγους. Πρόκειται για τη λεγόμενη, «Ιατρική του Δρόμου» για την περίθαλψη των αστέγων και εξαρτημένων ατόμων.Για χρόνια, κυκλοφορούσε τις νύχτες σαν άστεγος. Ο γιατρός-υπόδειγμα γνωρίζει τους ανθρώπους δίχως οικία της περιοχής του, γίνεται φίλος τους και τους παρέχει ιατρική φροντίδα

Από το 1992, ο Γουίδερς μαζί με τον συνεργάτη του, τον Μάικ Σάλλοους, έναν πρώην άστεγο, περιδιαβαίνει τους δρόμους με σακίδια ιατρικής στην πλάτη. Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα έχουν περιθάλψει πάνω από 1.200 ανθρώπους τον χρόνο, κατά μέσο όρο. Μιλάμε για πάνω από 26.400 άτομα συνολικά. Ο βοηθός του μάλιστα ήταν εκείνος που του άνοιξε τις πόρτες των καταυλισμών των αστέγων της πόλης που ζούσαν σε αυτοσχέδια κάμπινγκ και τον σύστησε στους πρώην «συγκατοίκους» του. Για να μπορέσει να τους προσεγγίζει πιο εύκολα, ντυνόταν μάλιστα σαν αυτούς. «Έπρεπε να γίνω ένας από αυτούς για να με δεχθούν», λέει ο γιατρός.

       Ο Γουίδερς έσωσε τον Σάλλοους από βέβαιο θάνατο και όντας ο πρώτος άστεγος-ασθενής του, συνδέθηκε μαζί του με μια μόνιμη και δυνατή φιλία.

Η πρωτοβουλία δράσης του Γουίδερς, εξελίσσεται τώρα σε εθνικό δίκτυο προσφοράς, αφού φοιτητές ιατρικής και εθελοντές βγαίνουν στους δρόμους πέντε νύχτες την εβδομάδα βοηθώντας αστέγους. Πλέον, πάνω από 90 χώρες έχουν εφαρμόσει δραστηριότητες σαν τη δική του.

Αναρωτιέται κανείς τι λιγότερο έκανε ο Χριστός εδώ στον κόσμο μας. «Ντύθηκε» τη δική μας αδυναμία προκειμένου να γιατρέψει τις ψυχές μας. Ήταν άστεγος και φτωχός, και όλοι οι φτωχοί της εποχής του δέχτηκαν τις ευεργεσίες του. Έγινε σαν ένας από μας, χωρίς την αμαρτία μας, δηλ. την αρρώστια μας. Μετά την Πεντηκοστή, όλοι όσοι είχαν δοκιμάσει τη θεραπεία του έγιναν «συνεργάτες» του και πήγαν μαζί του σε όλο τον κόσμο για να φέρουν το μήνυμα του ευαγγελίου, τη θεραπεία του Χριστού από την αμαρτία.

       Βέβαια, το κεντρικό σημείο του έργου του Χριστού είναι ο αντικαταστατικός θάνατός του πάνω στον σταυρό. Ο Γουίδερς ή ο βοηθός του δεν πέθαναν για κανέναν. Εφαρμόζουν όμως την εντολή του Ιησού, και με κάποιον τρόπο αναπαράγουν την «εικόνα» αυτού που διήρχετο ευεργετών και θεραπεύων».

       Έχεις έρθει, φίλε αναγνώστη, στον Χριστό; Εκείνος άφησε όλη του τη δόξα κι ήρθε στη γη μας να πληρώσει το χρέος των αμαρτιών όλων μας, μαζί και των δικών σου, για να μας δώσει δωρεάν τη ζωή. Την έχεις λάβει αυτή τη δωρεά; Κι αν την έλαβες, πόσο τη χρησιμοποίησες; Αν λάβαμε τη ζωή του Χριστού, κάτι που δεν το αξίζαμε, πόσο τη δαπανούμε για τον ευαγγελισμό του κόσμου σήμερα; Πόσο συνεργαζόμαστε με τον Χριστό στο έργο της ιεραποστολής;

 

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Comments are closed.