Αυτό Που Εκτιμά Κάθε Νέος

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου- Μωλιώτη, Εκπαιδευτικός-Νομικός

Μπορείτε να διαβάσετε πολλά άρθρα της αρθρογράφου μας κάνοντας κλικ στο link http://www.nikites.eu/synergates/45-mariamolioti

Είχα αναλάβει να καλύψω μια τάξη Μουσικής σ’ ένα Λύκειο στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε μια  μια φτωχή περιοχή που βασικά ζούσαν οικογένειες μεταναστών. Οι στατιστικές έδειχναν αυξημένη εγκληματικότητα, υψηλή ανεργία, κι’ ένα χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Την προσοχή μου τράβηξε μια κορνίζα προσεκτικά τοποθετημένη πάνω από το γραφείο του μόνιμου καθηγητή. Περιείχε ένα καλογραμμένο χειρόγραφο με υπογραφές μαθητών, στολισμένο με καρδούλες και λουλούδια. Το διάβασα πολλές φορές, ρουφώντας κάθε λέξη. Γύρισα να συγχαρώ κάποιους μαθητές που με παρακολουθούσαν με διακριτικότητα. Τώρα καταλαβαίνω, τι εκτιμούν σήμερα οι νέοι, τους είπα. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Μου χαμογέλασαν με φανερή ικανοποίηση.

Ξαναδιάβασα το κείμενο και μετά το αντέγραψα:

 Αγαπητέ κύριε Jones,

 Τώρα που πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς και ο καθένας μας ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, θέλουμε απλά να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη καθοριστική σου παρουσία και τη πολύτιμη συνεισφορά σου στη ζωή μας. Σ’ ευχαριστούμε γιατί υπήρξες για μας εκείνος που,

· Μπορούσαμε να εμπιστευτούμε για όλα τα θέματα της ζωής μας.

· Μας έδινε χρήσιμες συμβουλές όταν είχαμε ανάγκη.

· Μας υποστήριζε σε όλες τις επιλογές μας.

· Μας έδινε καταφύγιο για να κλάψουμε.

· Ήταν πάντα παρών να μας στηρίξει όταν οι άλλοι δεν είχαν εμπιστοσύνη σε αυτό που κάναμε.

· Μας έσπρωχνε για να προχωράμε πάντα μπροστά.

· Μας έδειξε πως όλοι κρύβουμε κάτι καλό μέσα μας.

· Ενθάρρυνε κάθε μας προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και να πετύχουμε κάτι καλύτερο.

Για όλους μας είσαι το ιδανικό πρότυπο. Πάνω από όλα όμως είσαι ο καλύτερός μας φίλος.

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για τη συνεχή σου υποστήριξη στη κάθε μας προσπάθεια.

Αυτό το κείμενο τα λέει όλα! Εξηγεί με απλή γλώσσα αυτά που σήμερα οι νέοι εκτιμούν περισσότερο. Πιστεύουν στη σωστή προσπάθεια, στο καλό που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Δεν βασίζονται στα υλικά αγαθά, δεν προσδοκούν δωρεάν παροχές. Εκείνο που χρειάζονται είναι έπαινος, ενθάρρυνση, καλοπροαίρετη κριτική, ένα καταφύγιο για υποστήριξη. Αν βασιστούν σε σωστά πρότυπα θα μπορέσουν να χαράξουν στόχους, να κάνουν σωστές επιλογές, να αγωνιστούν με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Αγαπητοί γονείς και παιδαγωγοί Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πρόκληση; Είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τον αγώνα των νέων μας, Μπορούμε να μείνουμε φίλοι τους, έστω και αν οι στόχοι τους είναι αντίθετοι με τις δικές μας προσδοκίες ή τα δικά μας προσωπικά συμφέροντα; Αν ναι, η αμοιβή για όλους μας θα είναι ανεκτίμητη.

ΜΑΡΙΑ ΜΩΛΙΩΤΗ- ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Comments are closed.