ΚΟΚΑΪΝΗ : Η Αλήθεια για τις Καταστρεπτικές Συνέπειες

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου- Μωλιώτη, Εκπαιδευτιικός – Νομικός

Η κοκαΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο

Ο όρος «κοκαΐνη» αναφέρεται στο ναρκωτικό που προσφέρεται σε μορφή σκόνης ή κρυστάλλων.  Παράγεται από το φυτό κόκα.  Η χρήση του προκαλεί μια έντονη αλλά σύντομη ψυχική ευφορία/έξαψη που συνοδεύεται αμέσως από έντονα αντίστροφα συναισθήματα κατάθλιψης, νευρικότητας και μια επιτακτική ανάγκη για περισσότερο ναρκωτικό.   Η κοκαΐνη μπορεί να απορροφηθεί από τη μύτη σε μορφή σκόνης ή να χορηγηθεί με ένεση σε υγρή μορφή.  Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα σε μορφή κρυστάλλων.

Η κοκαΐνη επηρεάζει το σώμα

Οι χρήστες της κοκαΐνης συχνά δεν τρέφονται ή κοιμούνται κανονικά. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να έχουν είναι αυξημένοι κτύποι καρδιάς, μυϊκοί πόνοι και σπασμοί.  Χρήση από τη μύτη μπορεί να καταστρέψει τους τοπικούς μυς.

Η κοκαΐνη επηρεάζει τα συναισθήματα

Η κοκαΐνη παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου και παρεμποδίζει την δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων.  Έτσι για να μπορείς να αισθάνεσαι φυσιολογικά χρειάζεσαι όλο και περισσότερο ναρκωτικό.  Τα άτομα που αποκτούν εθισμό αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλους τομείς της ζωής, όπως το σχολείο, τους φίλους, την εργασία, τα σπόρ. 

Η κοκαΐνη μπορεί να σε σκοτώσει

Η χρήση της κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, σπασμούς, εγκεφαλικό, και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.  Άτομα που μοιράζονται τις βελόνες μπορεί ακόμη να προσβληθούν από ηπατίτιδα, ΑΙDS ή και άλλες ασθένειες.

Ενημερώσου σωστά

Κι αν ακόμη είναι η πρώτη φορά που κάνεις χρήση κοκαΐνης, μπορεί να πάθεις σπασμούς ή θανάσιμη καρδιακή προσβολή.

Προτού το αποτολμήσεις

Ενημερώσου για το σχετικό νόμο.  Η κοκαΐνη – στην οποιαδήποτε μορφή – είναι παράνομη.

Γνώριζε τους κινδύνους

Ο συνδυασμός της κοκαΐνης με άλλα φάρμακα ή αλκοόλ είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.  Η χρήση ενός φαρμάκου μπορεί να πολλαπλασιάσει την επιρροή ενός άλλου, και η ανάμιξη διαφόρων ουσιών μπορεί να είναι θανατηφόρος.   Αν οδηγείς κάτω από την επήρεια, οι πιθανότητες να πέσεις θύμα τροχαίου ατυχήματος είναι σημαντικά αυξημένες.

Πόσο κοστίζει

Η κοκαΐνη είναι ακριβή.  Αν κάνεις τακτική χρήση μπορεί να σου κοστίσει εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα.

Κράτησε τον έλεγχο

Η κοκαΐνη επηρεάζει την κρίση σου και μπορεί να σε οδηγήσει σε λανθασμένες σεξουαλικές επιλογές.  ‘Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για HIV/AIDS, άλλες ασθένειες, βιασμό ή μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Κοίταξε γύρω σου

Οι περισσότεροι έφηβοι  δεν χρησιμοποιούν κοκαΐνη.  Στις ΗΠΑ μια έρευνα έδειξε πως λιγότερο από το 1% των εφήβων κάνουν τακτική χρήση της κοκαΐνης και πως το 98% δεν έχει ποτέ δοκιμάσει.

Πως μπορείς να πεις πως κάποιος χρησιμοποιεί κοκαΐνη

Μερικές φορές είναι δύσκολο να το πεις με βεβαιότητα.  Αν όμως κάποιος κάνει χρήση κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά σημάδια που μπορεί να τον προδώσουν.

·     Κόκκινα, σα ματωμένα, μάτια

·     Συνάχι ή συχνό φτέρνισμα

·     Μια αλλαγή στο κύκλωμα των φίλων

·     Μια αλλαγή συμπεριφοράς που δείχνει αποξένωση, κατάθλιψη, κόπωση ή αδιαφορία για τη προσωπική εμφάνιση

·     Κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο, την οικογένεια, ή άλλες δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει

·     Συχνή ανάγκη για χρήματα

Πως μπορείς να βοηθήσεις

Γίνε ένας καλός φίλος.  Συζήτησε μαζί του τις καταστρεπτικές συνέπειες από τη χρήση της κοκαΐνης.  Ενθάρρυνε τον να σταματήσει ή να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.  Σώσε μια ζωή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν μεταφραστεί από ένα φυλλάδιο που  διανέμεται δωρεάν στους μαθητές των Λυκείων στη πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στο:   www.ncadi.samhsa.gov

 

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΩΛΙΩΤΗ

mdmol@yahoo.com

Comments are closed.