Άθλιες πρωτιές

Γράφει η Βάσια Λοβιτσάνου- Υδραίιου, Νομικός

Φαινόμενο της κρίσης του πολιτισμού μας, των κοινωνικών αξιών και θεσμών, της έλλειψης ιδανικών και της έξαρσης του άγχους, είναι ο προσανατολισμός των νέων σε αναζήτηση τρόπων με τους οποίους θα μπορέσουν να «ξεφύγουν» από τη σύγχρονη πραγματικότητα που οδηγεί στη μοναξιά και την αλλοτρίωση

Στην αναζήτηση αυτή, πολλές φορές οι νέοι δυστυχώς καταλήγουν στα ναρκωτικά, που πιστεύουν ότι θα τους προσφέρουν την πρόσκαιρη ευεξία, ενώ στην πραγματικότητα τους υποδουλώνουν σωματικά και ψυχικά και τους οδηγούν στην εξάρτηση των ναρκωτικών, την απραξία και την «μοναχική χαρά του κενού».

Μόνο με συντονισμένες και υπεύθυνες ενέργειες, με συντονισμό όλων των συναρμοδίων φορέων και την ανάληψη ιδιαίτερων ευθυνών για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση από την Πολιτεία και την Οικογένεια, κυρίως με εργασία και περίθαλψη, με ιδανικά, και την πίστη στο Θεό, θα αποδεσμευτούν οι νέοι από την εξάρτηση των ναρκωτικών και άλλων τοξικών ουσιών.

Θα προσανατολιστούν σε υγιείς τομείς δραστηριότητας και θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά ο δυναμισμός τους. Από την άλλη οι θλιβερές διαπιστώσεις δεν ωφελούν, χρειάζεται δράση και μεθοδική κινητοποίηση. Φθείρεται η φυλή και οι νέοι, η ελπίδα του έθνους μας. Εμείς οι Έλληνες, υπήρξαμε πάντοτε φωτοδότες και δίναμε το καλό παράδειγμα στους άλλους λαούς αφού προσπαθούσαμε ειλικρινά να εφαρμόσουμε το «καλό καγαθό» των αρχαίων προγόνων μας.

Προσπαθούσαμε να έχουμε Σωφροσύνη, Μέτρο, Εντιμότητα και Σεβασμό στην Πατρίδα, την Θρησκεία, την Οικογένεια αλλά και στον ίδιο  μας τον εαυτό.

Δεν γνωρίζω πως τα τελευταία όμως χρόνια κατορθώσαμε από πρωταθλητές αξιών, να γίνουμε ουραγοί και κακό παράδειγμα προς αποφυγή.

Αποτέλεσμα των «εθνικών» ελαττωμάτων μας ήταν να αποκτήσουμε πολλές και θλιβερές «πρωτιές». Έτσι, σήμερα στην Ευρώπη, είμαστε πρώτοι στις αμβλώσεις, στο κάπνισμα, στα τροχαία ατυχήματα και στην παιδική παχυσαρκία.

Οι εκτρώσεις υπολογίζονται περίπου στις 500 χιλιάδες ετησίως και επιδοτούνται μάλιστα από τα Δημόσια Ταμεία μας, πράγμα που μας οδηγεί να αυτοκτονούμε εθνικά εν όψει του τρομακτικού δημογραφικού μας προβλήματος.

Το κάπνισμα κατόπιν, που έχει ιατρικά αποδειχθεί πως προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και άλλες βλάβες όχι μόνο στους ενεργητικούς αλλά και στους παθητικούς καπνιστές, κι αυτό κατά την γνώμη μου είναι το εγκληματικότερο.  

Τέλος τα τροχαία ατυχήματα αφού έχουμε ετησίως χιλιάδες πρόωρους θανάτους και βαριές ή ελαφρότερες αναπηρίες στις νεότερες κυρίως ηλικίες, αλλά και τραγικές ατομικές, οικογενειακές, οικονομικές συνέπειες, όπως μόνιμη ή προσωρινή ανικανότητα προς εργασία, ψυχολογικά τραύματα κ.ά.

Εκτός όλων αυτών των φοβερών και τρομερών, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση κατανάλωσης ουίσκι στην Ευρώπη, υποσκελίζοντας ακόμη κι αυτούς τους Άγγλους που το έχουν ως εθνικό τους ποτό, αλλά και στην πρώτη πεντάδα των χωρών με μεγαλύτερη διαφθορά στις κρατικές μας υπηρεσίες (βλέπε Υγεία, Πολεοδομία, Τελωνεία, Αστυνομία).

Αιτία όλων αυτών των πράγματι μεγάλων κακών που ταλανίζουν, ταλαιπωρούν και δυσφημούν την χώρα μας είναι ο κακώς εννοούμενος «προοδευτισμός» και η απομάκρυνση από όλες αυτές τις αξίες που αναφέραμε πιο πάνω. Η «απελευθέρωση» αυτή ήταν που μας οδήγησε σ’ αυτές τις θλιβερές πρωτιές και πολύ φοβάμαι πως στο άμεσο μέλλον θα μας φορτώσει κι άλλες ίσως χειρότερες. «Που ήσουν νιότη πούλεγες πως θα γινόμουν άλλος», που λέει κι ο ποιητής. Όμως υπάρχει χρόνος να γυρίσουμε πίσω! Και ίσως θα είναι ένα από τα μοναδικά πισωγυρίσματα που θα αποδειχθεί σωτήριο για το Λαό μας. Για την Ελλάδα μας που της αξίζει καλύτερη τύχη! Πίσω λοιπόν στα κελεύσματα των προγόνων μας και εφαρμογή του Λόγου του Θεού στη ζωή μας. «Αγάπησεις Κύριον τον Θεόν σου εξ’ όλης της καρδίας σου και εξ’ όλης της διανοίας σου, και αγαπήσεις και τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Αυτό είναι το μυστικό κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα ενός πιο φωτεινού και ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους μας.

        

Γράψτε τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

 

             .

 

 

.

 

 

 

 

Comments are closed.