Τ Ρ Ο Μ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η

 Γράφει η  Βάσια Λιβιτσάνου -Υδραίου, Νομικός

 

« ΕΚΡΗΞΗ» ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ 13-18 ΕΤΩΝ

 

 Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των Ελληνόπουλων που κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

     Ενδεικτικό είναι ότι τα 1984 το ποσοστό των αγοριών ηλικίας 13-18 ετών έφτασε το 9,6%, ενώ το 2007 το ποσοστό ανήλθε σε 18,1% ! Ωστόσο, οι μαθητές στην Ελλάδα σε σχέση με τους συμμαθητές τους σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τελευταίες 

 θέσεις σε ό,τι αφορά το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

     Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Πανευρωπαϊκής Έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα άνω των 100.000 μαθητών ηλικίας 15-16 ετών από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας η έρευνα περιέλαβε 10.445 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών και πραγματοποιήθηκε απ το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας;

 

*Σχεδόν οι μισοί μαθητές ηλικίας 13-18 ετών στην Ελλάδα έχουν δοκιμάσει τσιγάρο. Από αυτούς 1 στους 5 είναι καθημερινός καπνιστής και 1 στους 10 «βαρύς καπνιστής» (καπνίζει τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα)

 

*Ένας στους 7 μαθητές πίνει με. συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Ποσοστό 42% αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (με 5 ή περισσότερα ποτά την φορά) και το ίδιο έχουν κάνει πάνω από 3 φορές το 15%.

 

* Συνολικά, το 12% των μαθητών αναφέρουν χρήση παράνομων ουσιών έστω και μια φορά, από τους οποίους οι μισοί έχουν επαναλάβει την χρήση.

 

     Τραγικά τα μηνύματα καταδεικνύουν ότι οι νέοι της πατρίδας μας ακολουθούν μια πορεία φθίνουσας παρακμής όπως άλλωστε κάθε τι γύρω μας .Και όσο πιο πολύ κατρακυλάμε στου κακού τη σκάλα που λέει και ο ποιητής τόσο πιο δύσκολη θα είναι η άνοδός μας. Δύσκολη ίσως…Ακατόρθωτη όμως όχι! Υπάρχει το θείο χέρι της αγάπης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που αν το εμπιστευτούμε απόλυτα και άνευ όρων μπορούμε να σωθούμε από τη λάσπη της αμαρτίας!

 

Comments are closed.