«Αντιγραφές που βλάπτουν»!

 Γράφει ο Ανδρέας Ελ. Ταταρίδης

 «Η Τηλεόραση είναι το όπιο του λαού» Ρίτσαρντ Νίξον

 Η Ιστορία των Νεωτέρων Χρόνων της χώρας μας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και διδακτική, διότι μεταξύ άλλων, μας δείχνει αρκετές μορφές συνελλήνων μας, οι οποίοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Και τέτοιες Ηρωικές, πράγματι, μορφές βρίσκομε και στις τάξεις του Κλήρου  μας! Και εννοώ φυσικά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου η πατρίδα μας εστέναζε υπό τον ζυγόν του βάρβαρου ασιάτη κατακτητή!…

Κοντά σ’ αυτούς, μπορεί κανείς να προσθέσει και μια άλλη ΦΩΤΕΙΝΗ μορφή, αυτή του κοσμοκαλόγερου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος με μόνα εφόδια μια μαγκούρα κι ένα δισάκι και την «φλόγα» της Χριστιανοσύνης εντός του, περιήρχετο τα Χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου κ.λπ. και εκήρυττε τον Λόγο του Θεού με απλά λόγια και παραδείγματα, καυτηριάζων παράλληλα κάθε «στραβό κι’ ανάποδο» της, τότε, κοινωνίας, προτρέποντας ταυτόχρονα τους γονείς να μαθαίνουν Γράμματα στα παιδιά του, για να γίνουν καλύτεροι και ωφελιμότεροι άνθρωποι στον εαυτό τους και την Κοινωνία!…

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έμεινε στην ιστορία μας και ως πρόσωπο με προφητικές ικανότητες! Είχε προφητεύσει τον Τηλέγραφο, το Αεροπλάνο, την Τηλεόραση κ.π.α.

Ειδικώς για την τηλεόραση είχε πει: «Θα ‘ρθει καιρός που ο διάβολος θα μπει σ’ ένα κουτί και θα φωνάζει. Και τα κέρατά του (σημ. εννοεί τις κεραίες) θα είναι στα κεραμίδια!…» Ώστε, λοιπόν, «ο διάβολος σ’ ένα κουτί…»! Δεν ξέρουμε αν η Τηλεόραση είναι … ο διάβολος, πάντως όμως, μερικές φορές, φέρεται … διαβολικά! Μας ξελογιάζει, μας παρασύρει, μας ξεστρατίζει!…

Διότι αυτή «η πλύση εγκεφάλου», που μας γίνεται από την Τηλεόραση κάθε μέρα μοιραίως μας οδηγεί σε ατραπούς κάθε άλλο παρά ομαλούς! Μας μαθαίνει να ζούμε  σπάταλα, ανέμελα, πολλές φορές πρόστυχα (δείχνοντάς μας όλο σκηνές βίας, απιστίας, γύμνιας κ.λπ.), να «διδασκόμαστε» τα «μυστικά» των κακοποιών και τόσα και τόσα άλλα εν πολλοίς απαράδεκτα πράγματα.

Οπότε αν είσαι λιγάκι, επιπόλαιος και ευκολόπιστος, πέφτεις στην παγίδα της μίμησης και της «αντιγραφής». Και τότε μοιραίως τραβάς  την οδό της αμαρτίας και φυσικά ΧΑΝΕΣΑΙ!!!

Προς Θεού δεν κατεχόμαστε από το σύνδρομο του αναχρονισμού και της απορρίψεως της Τεχνολογικής προόδου! Αλλά να μην ανησυχούμε και με τα κρούσματα κακών πράξεων που «ξεπηδούν» απ’ την Μικρή Οθόνη του σπιτιού μας; Και για να γίνω σαφέστερος: Σας άρεσε η εικόνα της Live εκτελέσεως πρ. τυράννου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν;

Ανεξάρτητα όμως απ’ τα παραπάνω, ένα είναι βέβαιο, ότι ΟΛΟΙ (Φορείς, Σχολείο, Γονείς και παν’ απ’ όλα η Εκκλησία) πασχίζουν για μια Κοινωνία ΣΩΣΤΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΠΟΝΕΤΙΚΗ στον συνάνθρωπό της, ΗΘΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ…, όπου να κυριαρχεί κυρίως η Λογική και η ΑΓΑΠΗ στην Ανθρώπινη Ύπαρξη!

Και οι όποιοι επιχειρηματίες (και η τηλεόραση είναι κι’ αυτή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, αφού αποβλέπει στο κέρδος!) ας φανούν λιγάκι πιο «συγκρατημένοι» εις ό,τι αφορά την ποθητή γι’ αυτούς τηλεθέαση!

Τέλος, να μου επιτραπεί να ξαναθυμίσω κάτι που συνέβη στο παρελθόν (προ 30 – 40 χρόνων), όπου το περίφημο «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασέν, εύρεν πολλούς μιμητές παντού σε ΟΛΟΝ τον πλανήτη μας, όπου προεβλήθη!

Λοιπόν, όχι σκηνές βίας, τρόμου, σεξ από τις Μικρές και Μεγάλες Οθόνες! Ο κίνδυνος «αντιγραφής» των είναι πρόδηλος και η Κοινωνική αναστάτωση μεγίστη!

Υπάρχει αντίρρηση;

Δεν νομίζω!…

Comments are closed.