ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ…, γιατί ΚΑΠΟΙΟΣ προσεύχεται για μας!

του Τάκη Καραθανάση, απ/του αξιωματικού αεροπορίας

Σ’ ένα κτίριο της οδού Πειραιώς, υπάρχει μια ζωγραφιά όπου δύο χέρια δείχνουν προς τα κάτω. Γι’ αυτήν την «ιδιαίτερη» ζωγραφιά διαβάζουμε στο διαδίκτυο: «Το έργο της οδού Πειραιώς έχει τίτλο «Praying for us” (προσεύχεται για μας). Χρειάστηκε 25 ημέρες για να ολοκληρωθεί από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Κρέστη. Βρίσκεται λίγο πριν από την πλατεία Ομονοίας και αποτελεί μέρος του κτιρίου που στεγάζει το ξενοδοχείο «Vienna”. Φιλοτεχνήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Τέχνη και Δημόσιος χώρος. Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας», ένα πρόγραμμα της ΑΣΚΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ. Μας εξηγεί ένας εκ των καλλιτεχνών, ο Μανώλης Αναστασάκος, για το έργο: «Η τοιχογραφία της οδού Πειραιώς παρουσιάζει δύο χέρια σε στάση προσευχής, αντεστραμμένα, σαν να γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Μια άλλη οπτική του θέματος είναι σαν να προσεύχεται ο Θεός για μας». Προσθέτοντας το σχόλιο ότι «αν έφτασε μέχρι και ο Θεός να προσεύχεται για μας, τότε όντως όλα έχουν πια αναστραφεί». Το έργο τις πρωινές ώρες έχει την ίδια τονική διαβάθμιση με τον ουρανό, με αποτέλεσμα να βλέπει ο θεατής τα χέρια σαν να βγαίνουν όντως από τον ουρανό. Ένα έργο που κάνοντας ένα ιστορικό ταξίδι μέσα από τα μάτια του αρχικού εμπνευστή του Albrecht Dürer τo 1508, φθάνει σ’ εμάς αναμορφωμένο, αναδομημένο και με μνημειακές διαστάσεις(athensvoice.gr)».

Eμείς, με την αδύναμη φωνή μας, θα προσθέσουμε: Το έργο αυτό έχει «πνευματικές» διαστάσεις, είναι επίκαιρο,αφού ο κόσμος όλος έχει ήδη γυρίσει ανάποδα, είναι παράδοξο, αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια, γιατί πράγματι ο Θεός προσεύχεται για μας!!!

Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (Κεφ. 17), υπάρχει η Αρχιερατική προσευχή που ο Ιησούς Χριστός έκανε για τον εαυτόν Του, τους αποστόλους και τους πιστούς: «Εγώ γι αυτούς παρακαλώ, δεν σε παρακαλώ για τον κόσμο, αλλά γι’ αυτούς που μου έδωσες… (αποστόλους)» (χωρίο 9) Όμως προσευχήθηκε και για όλους τους πιστούς, όλων των εποχών: «Δεν σε παρακαλώ δε γι’ αυτούς μόνον αλλά και για εκείνους οι οποίοι θα πιστέψουν σ΄ εμένα με το κήρυγμά τους» (χωρίο 20).

Επί πλέον προσευχήθηκε και για τους (τότε) σταυρωτές Του: «Πατέρα συγχώρησέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν» (Λουκάς 23:33). Και σταυρωτές Του είμαστε όλοι μας, γιατί τιμωρήθηκε επάνω στον Σταυρό για χάρη των δικών μας αμαρτιών! Και τώρα αναστημένος ο Κύριος «είναι στα δεξιά του Θεού και μεσιτεύει για μας…» (Ρωμαίους 8:34).

Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό φιλοτεχνήθηκε όχι «τυχαία», αλλά με την Πρόνοια του Πάνσοφου Θεού. Τώρα είναι η ευκαιρία όχι μόνο να πάρουμε το μήνυμα, αλλά και να ανταποκριθούμε. Είναι η δική μας σειρά να προσευχηθούμε. Να βάλουμε ως στόχο τον νέο χρόνο, να ζητήσουμε με μετάνοια το Έλεός Του, για να μην έλθουν ακόμη χειρότερες μέρες. Άλλωστε στο Ευαγγέλιο υπάρχει η παραβολή του τελώνη και του Φαρισαίου.

Ας αφήσουμε το φαρισαϊκό πνεύμα-ύφος με το «ΕΓΩ έκανα… κάνω… δεν είμαι σαν τους άλλους κ.ά.» και ας υψώσουμε μια κραυγή αγωνίας για πραγματική μετάνοια, σαν τον τελώνη «… που δεν ήθελε τα μάτια του καν να σηκώσει προς τον ουρανό, αλλά κτυπούσε το στήθος του λέγοντας, Θεέ μου, ελέησέ με τον αμαρτωλό» (Λουκάς 18:13).

Στο χέρι μας είναι να ανταποκριθούμε με ΜΕΤΑΝΟΙΑ. Και πραγματική ΜΕΤΑΝΟΙΑ σημαίνει αλλαγή νου, αλλαγή από τη λανθασμένη πορεία μας, για μια εν Χριστώ πορεία, πριν είναι αργά…, πολύ αργά για όλους μας…

Τάκης Καραθανάσης

Απόστρατος Αξιωματικός Αεροπορίας

Email: coloneltakis@gmail.com

Comments are closed.