ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΟΥ;

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ: Τα ευεργετικά αποτελέσματα σ’ όσους σταματούν το κάπνισμα.

Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

 

Απαγορεύεται το κάπνισμαΈγραψαν οι εφημερίδες ότι οι ΄Ελληνες  είναι ο πλέον  «ανυπότακτος λαός» της Ευρώπης σε σχέση με την απαγόρευση του καπνίσματος. Η 1η Ιουλίου 2009 θα δείξει πόσο ωρίμασε ο λαός μας, καθώς καλείται να εφαρμόσει το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

Πολλά είναι τα άρθρα που  γράφτηκαν για το μέτρο αυτό,  που, πιστεύουμε, η πολιτεία θα  το εφαρμόσει και δεν θα υπαναχωρήσει. Μεγάλο το θέμα, εφιαλτικές οι στατιστικές αρρωστιών και θανάτων από το κάπνισμα. Στο λίγο  χώρο δε θα ασχοληθούμε διεξοδικά με το θέμα αυτό.

Απλώς θα παραθέσουμε τα γράμματα που στείλαμε σε δυο γνωστούς  δημοσιογράφους, που,  παρ’ ότι οι ίδιοι είναι καπνιστές, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος. Τα γράμματα αυτά απευθύνονται έμμεσα και σε άλλους καπνιστές, και δεν είναι λίγοι, με την ελπίδα μήπως και βοηθήσουν κάποιους, με δυνατή θέληση και αποφασιστικότητα, να κόψουν το κάπνισμα, προτού αυτό το πάθος τους κόψει χρόνια από τη ζωή τους. Το πρώτο γράμμα στείλαμε στον κ. Γεώργιο Ρωμαίο, δημοσιογράφο και τ. υπουργό:

«Αξιότιμε κύριε Ρωμαίε, διάβασα με προσοχή το άρθρο σας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (3/5/09) και σας συγχαίρω θερμά για την ειλικρίνειά σας, γιατί, παρ’ ό,τι είστε καπνιστής ο ίδιος, υποστηρίζετε τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Καλό βήμα αυτό και ελπίζω ο ατίθασος νεοέλληνας θα συμμορφωθεί… Αν και οι διαφημίσεις των τσιγάρων απαγορεύονται στην τηλεόραση,  εντούτοις γίνεται έμμεση διαφήμιση, και μάλιστα ανέξοδη, στα διάφορα σήριαλ και στην προκλητική συμπεριφορά μερικών γνωστών δημοσιογράφων και άλλων προσωπικοτήτων που βγαίνουν στα «παράθυρα» με το τσιγάρο στο στόμα και ενώ καυτηριάζουν, με έντονο ύφος, τα κακώς κείμενα στην κοινωνία μας, οι ίδιοι/ίδιες είναι σκλάβοι του πάθους του καπνίσματος!

Η εύπλαστη νεολαία, στην ανωριμότητά της, ακολουθεί το παράδειγμα  των μεγαλυτέρων που τις περισσότερες φορές είναι κακό.

Πιστεύω, ένας από τους λόγους, ίσως ο κυριότερος, που η κοινωνία μας έχει εκτροχιαστεί είναι η απόρριψη των αρχών του Χριστιανισμού και ειδικότερα του Ευαγγελίου. Η σήψη θα γίνεται βαθύτερη, με την πάροδο του χρόνου, γιατί κάθε μέρα απορρίπτουμε και κάποια αρετή του Χριστιανισμού και υιοθετούμε το συρμό της αλλοπρόσαλλης εποχής μας…»

Το άλλο γράμμα το στείλαμε ηλεκτρονικά στον κ. Αντώνη Καρκαγιάννη:

«Τακτικά διαβάζω ηλεκτρονικά τα κείμενα σας στη   στήλη σας, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τις περισσότερες φορές οι απόψεις σας με βρίσκουν σύμφωνο. Αυτό που διακρίνει τα γραπτά σας είναι η αντικειμενικότητα. Κι αυτό το διαπίστωσα μια φορά ακόμη, διαβάζοντας το άρθρο σας της Τρίτης 5/5 για  το κάπνισμα.

Αυτό όμως που με παραξένεψε είναι ότι, ενώ παραδέχεστε, αν και μανιώδης καπνιστής για 64 χρόνια: «το κάπνισμα είναι πολύ κακή και βλαβερή συνήθεια» και συμβουλεύετε τους άλλους να μην καπνίζουν, εσείς, εξομολογείστε: «αγαπώ το κάπνισμα και δεν θέλω να το κόψω παρ’ όλο που μου είναι πλέον βασανιστικό. Δεν είναι απλή συνήθεια, είναι εξάρτηση που περικλείνει τη στέρηση και το πέρασμα από τη στέρηση στην ανακούφιση και στην απόλαυση. Είναι περίπου το ίδιο με την απόλαυση που αισθάνεται ο πεινασμένος… Κάθε τσιγάρο που ανάβω κρύβει αυτή την ειδική απόλαυση μετά τη στέρηση…».

Αυτό δείχνει ότι και ο καπνιστής είναι εξαρτημένο άτομο, όπως ο ναρκομανής και ο αλκοολικός που δεν μπορεί να αποχωριστεί από την… «αγάπη» του. Βέβαια, η πείνα και η δίψα δεν είναι θέμα εξάρτησης αλλά συντήρησης. Μιλάμε για «αίσθημα πείνας και δίψας» αλλά όχι καπνίσματος…  Το τσιγάρο δεν προσθέτει τίποτα στον άνθρωπο, την κορωνίδα της Δημιουργίας του Θεού, αντίθετα του αφαιρεί υγεία, ευεξία και χρόνια!

Είναι απορίας άξιον πώς, ενώ «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», ο καπνιστής το απολαμβάνει και νιώθει ευτυχισμένος! Πώς είναι δυνατόν, άνθρωποι σαν κι εσάς, με τόσα χαρίσματα, να μην μπορούν να απαλλαγούν από το  δολοφόνο της υγείας τους;  Και πώς είναι δυνατόν άνθρωποι του πνεύματος που καλούνται να ποδηγετήσουν τα παιδιά μας και να είναι υποδείγματα, να είναι σκλάβοι της νικοτίνης; Παραξενεύομαι όταν ακούω από τα «παράθυρα» μανιώδεις καπνιστές να υπεραμύνονται του δικαιώματος τους και να θεωρούν το νόμο ρατσιστικό! Σκεφτείτε για λίγο τη «φιλοσοφία» του καπνίσματος: «βλάπτει σοβαρά την υγεία», γράφουν τα πακέτα των τσιγάρων, επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό της οικογένειας και βλάπτει την υγεία τους … Κι όμως το πάθος είναι τόσο μεγάλο που ο καπνιστής τα αγνοεί όλα αυτά και συνεχίζει την αυτοκαταστροφική του πορεία! Υπάρχει τρόπος που μπορεί ο άνθρωπος να απαλλαγεί από τις βλαβερές συνήθειες. Υπάρχουν οργανώσεις που δίνουν οδηγίες, πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα. Και αρκετοί τα καταφέρνουν, αλλά για λίγο, γιατί οι περισσότεροι ξανακυλούν στο πάθος τους.

Η ριζική νίκη είναι μία: ο άνθρωπος να επιστρέψει στον Δημιουργό του. Εκείνος που τον έπλασε μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε βλάβη. Ο άνθρωπος εκτροχιάστηκε από το δρόμο του Θεού, γιατί παράκουσε στην εντολή Του. ΄Εχασε το στόχο του και έγινε σκλάβος της αμαρτίας και κάθε κακής έξης. Ο Θεός όμως έγινε στο Πρόσωπο του Χριστού και προσφέρει σωτηρία σε όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους. Έτσι, όποιος καταφύγει στο Σωτήρα Χριστό και με μετάνοια παραδώσει τη ζωή του σ’ Αυτόν, γίνεται νέος άνθρωπος, και, με τη δύναμη του Θεού, μπορεί να νικήσει όλα του τα πάθη. Και τότε, το κάπνισμα γίνεται παρελθόν. Ο άνθρωπος δοκίμασε τα πάντα για να αλλάξει ζωή (τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, ακόμη και την τυπική θρησκεία), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί δε στρέφεται και σ’ Εκείνον που τον έπλασε, και μπορεί να τον αναγεννήσει και να τον κάνει νέο δημιούργημα».

Comments are closed.