“ΤΖΑΚΣΟΝΟΛΑΤΡΙΑ”

Του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Τα  παράξενα της εποχής μας

Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η αλλοφροσύνη. Οι παραδοσιακές αξίες που κάποτε χρωμάτιζαν τη ζωή  του Έλληνα, ανατράπηκαν! Επίσης, η αναγνώριση, και η επιβράβευση προσώπων αλλοιώθηκαν.

Κι αυτό το βλέπουμε να απεικονίζεται  έντονα από όλα τα ΜΜΕ, τα οποία αναδεικνύουν  και προβάλλουν πρόσωπα που σε άλλη εποχή θα γνώριζαν την απόρριψη. Στα μάτια του Θεού, βέβαια, όλοι οι άνθρωποι κάθε φυλής, μορφωμένοι και αγράμματοι, πλούσιοι και φτωχοί, είναι ίσοι. Ως Χριστιανοί πρέπει να δείχνουμε αγάπη σ’ όλους. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι αυτοί που προβάλλονται επιλεκτικά είναι εκείνοι, που έχουν τα περισσότερα διαζύγια, τα πιο ανώμαλα σεξουαλικά βίτσια και τις παράξενες ιδιοτροπίες.

Για μέρες, πρώτη  είδηση σ’ όλα τα κανάλια του  κόσμου, σ’όλες τις εφημερίδες, σοβαρές και σκανδαλοθηρικές, ήταν ο ξαφνικός θάνατος του «βασιλιά της ροκ», Μάικλ Τζάκσον (Μ.Τ.), στα 50 του. Τέτοια κινητοποίηση δεν έχει γίνει για καμιά προσωπικότητα του πολιτικού, επιστημονικού ή πνευματικού κόσμου.

Ποιος ήταν ο  Μ.Τ.; Ένας διάσημος τραγουδιστής της ποπ. Ξεκίνησε από μια φτωχή και πολυμελή οικογένεια. Στη νεανική του ηλικία, μάλιστα είχε και θρησκευτικές αναζητήσεις. Μοίραζε έντυπα των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» από σε σπίτι σε σπίτι. Από νωρίς αναδείχτηκε σε τραγουδιστή κλάσης. Κέρδισε πολλά βραβεία Γκράμι. 750 εκατομμύρια δίσκοι του πουλήθηκαν από τα οποία αποκόμισε τεράστια κέρδη, αλλά στο τέλος είχε και τεράστια χρέη… Μάλιστα για να καλύψει τα χρέη του, θα άρχιζε στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, μια σειρά από συναυλίες σε διάφορες χώρες, ώς το Μάρτιο του 2010. Επειδή είχε μανία να αλλάξει το μαύρο χρώμα της επιδερμίδας του, έκανε πολλές πλαστικές εγχειρίσεις. «Ζύγιζε 50 κιλά, ήταν γεμάτος ουλές από τις συνεχείς πλαστικές εγχειρήσεις και τρυπήματα από ενέσεις, το στομάχι του γεμάτο χάπια, ενώ το κεφάλι, που κάλυπτε τελικώς με περούκα, είχε ελάχιστα μαλλιά» (εφημερίδες).

Αλλά κι αυτός, ακολούθησε την τραγικά θλιβερή  πορεία των διάσημων τραγουδιστών της ροκ και ποπ: «Έλβις Πρίσλεϊ, Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον, Τζάνις Τζόπλιν, Κερτ Κομπέιν και τώρα Μάικλ Τζάκσον. Έξι ήρωες μιας κουλτούρας που σφραγίζει την ποπ και τη ροκ μουσική της εποχής μας και που δεν είναι άλλη από την κουλτούρα της αυτοκαταστροφής…» (εφημερίδες). Οι καλλιτέχνες αυτοί με τη λάμψη της δόξας, έζησαν μια αφύσικη, έκλυτη, και εκκεντρική ζωή. Τα δοκίμασαν όλα. Παρόλα αυτά έζησαν στην απόλυτη μοναξιά, τη δυστυχία… Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό χάρισμά τους, δώρο αυτό από τον Θεό, έγιναν ινδάλματα εκατομμυρίων νέων. Λατρεύτηκαν κυριολεκτικά από τα ανώριμα νιάτα, που είναι έτοιμοι ακόμη και τη ζωή  τους να δώσουν για τα είδωλά τους. Γράφτηκε ότι μερικά άτομα αυτοκτόνησαν στην είδηση του θανάτου του Μ.Τ.! Και όλοι αυτοί οι «ήρωες» της νεολαίας  πέθαναν σε σχετικά νέα ηλικία, μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη της δόξας τους.

Στο άκουσμα  του θανάτου το Μ.Τ., στο Λος  Άντζελες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο, ξεσπώντας σε κλάματα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης ήταν «καρφωμένοι» στη μικρή οθόνη. Ο «βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον ακόμη και την ημέρα της κηδείας του, κατάφερε να σημάνει συναγερμό στην υφήλιο, που παρακολουθούσε live από την τηλεόραση και το ιντερνετ τον συναυλιακό «αποχαιρετισμό» στο «Staples Center». Σε όλο τον κόσμο οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την είδηση… Ακόμη και στην Kίνα, η επίσημη εφημερίδα του Kόμματος, αφιέρωσε στην ιστοσελίδα της μία σελίδα στο θάνατό του.

Όλα τα ΜΜΕ υπεραπασχολήθηκαν  με τη ζωή του. Τον εξιδανίκευσαν. Ενώ έγραψαν γι’ αυτόν μόνο διθυράμβους, όπως, «ο πραγματικός ήρωας», «η ιδιοφυΐα» κ.τ.λ., το παράξενο είναι ότι όλα τα ΜΜΕ αποσιώπησαν τη σκοτεινή πτυχή της ζωής του, για τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριού και απαλλάχτηκε με συμβιβασμό, καταβάλλοντας το ποσό των 22 εκατομμυρίων δολαρίων!

Στις 7/7, η  όλη τελετή της κηδείας του αναμεταδόθηκε απευθείας από πολλά κανάλια του κόσμου. Στην Ελλάδα από δύο. Εκατομμύρια «καρφώθηκαν» στις τηλεοράσεις τους για να δουν την πολυτελή κηδεία του, που μόνο το χρυσό φέρετρο κόστισε 25.000 δολάρια. Η τελετή της κηδείας του χαρακτηρίστηκε ως «το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς»… «Ταξίδεψα 11 ώρες και θα μείνω μόλις τρεις ημέρες για να είμαι στην κηδεία», είπε μια θαυμάστριά του από τη Βρετανία.

Comments are closed.