«Χρόνιες μικρο-διαφορές»

Γράφει ο Δρ Στέφανος Δ. Αβακιάν, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν οι αστυνομικοί, μετά την δολοφονία από τον 68χρονο που σκότωσε ένα ζευγάρι με την καραμπίνα του και τραυμάτισε σοβαρά δύο άλλα άτομα. Το περιστατικό έγινε στις 08/08/2010 και οι περίοικοι δυσκολεύονται να πιστεύουν το τραγικό συμβάν. Βλέπετε υπήρχαν χρόνιες «μικρο-διαφορές» μεταξύ του δράστη και των θυμάτων του τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να συμβεί μια ακόμη τραγωδία.  

 

Κι’ όμως, οι μικρο-διαφορές φανερώνουν τεράστια εσωτερικά κενά δυστυχίας που δημιουργούν σημαντικές ερωτήσεις για τις δυνάμεις που πραγματικά απαρτίζουν το κέντρο αποφάσεων του ανθρώπου. Το μίσος και η διχόνοια δεν γίνονται απλά συναισθήματα που κυριεύουν, αλλά δυνάμεις ανεξέλεγκτες που επηρεάζουν το βαθύτερο είναι του ανθρώπου.

 

Στην Επιστολή προς Εφεσίους ο Παύλος αναφέρει τα εξής: «Και εσάς όντας νεκρούς δια τα παραβάσεις και τα αμαρτίας εζωοποίησεν εις τας οποία περιεπατήσατε ποτέ κατά το πολίτευμα του κόσμου τούτου, κατά τον άρχοντα της εξουσίας τους αέρος, του πνεύματος το οποίον ενεργεί την σήμερον εις του υιούς της απειθείας» ( 2:1,2).

Η εσωτερική μάχη του ανθρώπου δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί πιο ξεκάθαρα από το τραγικό αυτό συμβάν στην περιοχή της Φθιώτιδας. Η πάλη με την αμαρτία δεν είναι απλά πάλη με τα συναισθήματα, αλλά είναι πάλη της φύσης μας που έχει παραλύσει από την άρτια λειτουργία της. Η δολοφονία του δράστη δεν εκδηλώνει απλά την επίθεση μίσους για διαφορές που υπήρχαν μεταξύ τους. Δηλώνει την αρρωστημένη φύση του ανθρώπου που έχει επηρεάσει την σκέψη, την συμπεριφορά και την θέση του στο περιβάλλον. Για χρόνια οι αδυσώπητες δυνάμεις πάλευαν στην καρδιά και τον νου αυτού του ανθρώπου. Απομονωμένος, ίσως, ο 68χρονος δράστης και χωρίς βοήθεια, φαίνεται πως μέσα του δημιουργούταν μια εσωτερική εχθρότητα που γινόταν ανεξέλεγκτη.

 

Η σωτηρία που ο Χριστός προσφέρει, μέσα από την θυσία του, δεν αφορά μόνο την αλλαγή συμπεριφοράς του ανθρώπου, αλλά την αλλαγή του εσωτερικού αμαρτωλού εαυτού μας.  Ο Χριστός είπε, «εγώ ήλθον δια να έχωσι ζωήν και να έχωσιν αυτήν εν αφθονία» (Κατά Ιωάννην 10:10). Η προσαρμογή του ανθρώπου προς τον Θεό και η αναγνώριση της αγάπης και της θυσίας του Χριστού ως ισχυρή δύναμη, έρχεται να επαναπροσδιορίσει το «ποιοι είμαστε».

 

Η αμαρτία μπορεί να νικηθεί μέσα από την πνευματική αφύπνιση. Και αυτό γίνεται δυνατό από την επιλογή μας να δεχτούμε το μήνυμα του Ιησού ως ζωοφόρου πηγής. Η δύναμη αυτή αλλάζει τα δεδομένα, και μας βοηθά να κατανοήσουμε την μικρότητα αλλά και συνάμα την κατάντιά μας. Δεν είναι λίγο να είσαι «νεκρός», όπως ο Παύλος αναφέρει. Η δράση της «ζωοποίησης» δεν αποτελεί απλά ένα διορθωτικό έργο στην ζωή του ανθρώπου αλλά εντελώς αναδημιουργικό.

 

Βλέπετε δεν μπόρεσε να «μην» τους σκοτώσει ο δράστης, για τις χρόνιες μικροδιαφορές που πολύ τον βάραιναν. Ποια δύναμη μπορεί να εισχωρήσει στα βάθη της καρδιάς του ανθρώπου; Το μήνυμα της σωτηρίας δεν αφορά την Σωτηρία που θα λάβει χώρα, όταν ο Χριστός θα έρθει. Μάλλον αφορά την Βασιλεία των Ουρανών που ο Χριστός διακήρυξε πως είναι μέσα μας. Ο Χριστός ανατρέπει το κατεστημένο της αμαρτίας και τις δυνάμεις της. Η αγάπη της θυσίας μάς φέρνει κατάματα με τους εαυτούς και την μικρότητα μας. Καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα του γκρεμού και πως ο καθένας από μας θα μπορούσε να γίνει αυτός ο στυγνός δράστης.

 

Ο Χριστιανισμός και η αγάπη του Θεού για την ζωή μας δεν αφορά για πράγματα που είναι να λάβουν χώρα στο μέλλον. Μάλλον η δύναμη της σωτηρίας ενεργεί σήμερα να ξαναχτίσει την εκφυλισμένη φύση μας. Δεν είναι τύπος και λειτουργίες η δύναμη που ο Κύριος μας παραχωρεί, αλλά αναπροσδιορισμός του πραγματικού μας εαυτού. Αυτή η αναγνώριση ξεσκεπάζεται μέσα από την κατανόηση της δικαιοσύνης και χάρης του.

 

Ευαίσθητη λοιπόν είναι οι κοινωνία που ζούμε σήμερα. Τέτοιες ιστορίες τις διαβάζουμε καθημερινά και τις παίρνουμε πια ως δεδομένες. Το πέπλο της «κοινωνικής τάξης», με τις ευγενείς συμπεριφορές, εύκολα αποσύρεται παρουσιάζοντας τα αμαρτωλά κίνητρα που με σοφιστεία καλύπτουμε. Η ανάγκη του μηνύματος της αγάπης του Χριστού θα πρέπει να αποκτήσει ουσία σε μια κοινωνία που οι θρησκευτικοί τύποι φαίνεται πως έχουν αντικαταστήσει την εμπειρία της αναγέννησης.

Comments are closed.