ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ – Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ DAWKINS

Οι Εκδόσεις ΟΥΡΑΝΟΣ του γνωστού εκδοτικού οίκου ΨΥΧΟΓΙΟΣ, κυκλοφόρησαν το περισπούδαστο βιβλίο του άγγλου ΄Αλιστερ ΜακΓκράθ (με την Τζοάνα ΜακΓκράθ), με τον παραπάνω τίτλο. Ο ΄Αλιστερ είναι καθηγητής ιστορικής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι συγγραφέας σημαντικών βιβλίων και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Christianity Today. Κάποτε ήταν άθεος αλλά τώρα με τα συγγράμματα και τις ομιλίες του προωθεί την «επιστημονική θεολογία» και αντικρούει το αθεϊσμό. Στον πρόλογο γράφει: «΄Εχει αλλάξει η στάση μου. Αν και ήμουν παθιασμένα και ολοκληρωτικά πεπεισμένος για την αλήθεια και τη σπουδαιότητα του αθεϊσμού στα νιάτα μου, βρέθηκα στη συνέχεια να έχω πειστεί ότι ο Χριστιανισμός ήταν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διανοητικώς πιο προκλητική κοσμοθεωρία εν συγκρίσει προς τον αθεϊσμό…». Μέσα στις 147 πυκνογραμμένες σελίδες του ανασκευάζει με δυνατή επιχειρηματολογία τις σαθρές και παιδαριώδεις θέσεις του γνωστού καθηγητή και «πρύτανη» του αθεϊστικού κινήματος στη Δύση, Ρίτσαρντ Ντόκινς (Ντ.), που έγραψε το πολυδιαφημιζόμενο βιβλίο «Η περί Θεού αυταπάτη». Ο ΜακΓκάρθ γράφει στον πρόλογο: «… Δεν μπορώ να καταλάβω τη φοβερή επιθετικότητα που δείχνει ο Ντ. προς τη θρησκεία. Για τον Ντ. η θρησκεία είναι ό,τι το κόκκινο πανί για τον ταύρο» και ότι «αυτό το πικρόχολο βιβλίο… αποκρύπτει τα τετριμμένα, αδύναμα και επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα…». Το βιβλίο γράφηκε κυρίως για χριστιανούς «που θέλουν να ξέρουν τι να λένε σε όσους φίλους τους έχουν διαβάσει το βιβλίο του Ντ. και αναρωτιούνται για τον εάν οι πιστοί είναι όντως διεστραμμένοι, εκφυλισμένοι και ανεγκέφαλοι όσο του παρουσιάζει ο Ντ.».

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδώσει και το άλλο σημαντικό βιβλίο του ΄Αλιστερ ΜακΓκράθ ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ. Το βιβλίο εξετάζει διεξοδικά την ιστορία του αθεϊσμού από το 18ο αιώνα ως σήμερα. Και τα δυο βιβλία μετέφρασε σε στρωτή δημοτική, ο Βασίλης Αδραχτάς.
Η Αυταπάτη του Ντόκινς τιμή 13,30 ευρώ
Το Λυκόφως του αθεϊσμού τιμή 19,90 ευρώ
Μπορείτε να προμηθευτείτε από το κεντρικό βιβλιοπωλείο Ο ΛΟΓΟΣ, Εμμ. Μπενάκη 28 ή ταχυδρομικώς τηλ. 210-6626835 (ταχ/κώς προσθέστε 2 ευρώ σε κάθε βιβλία για τα ταχ/κά έξοδα).
                                             
Γεώργιος Σ. Κανταρτζης

Comments are closed.