ΑΘΕΪΣΜΟΣ – ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

 

του Γ. Σ. Κανταρτζή

Ο Αϊνστάιν σε συνέντευξη του στους «Νew Υork Τimes» το 1942, αναρωτήθηκε: «Πώς συμβαίνει κανείς να μη με καταλαβαίνει αλλά σε όλους να αρέσω;». Πόσο δίκιο είχε ο μεγαλοφυής φυσικός! Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζει ελάχιστα ή καθόλου για τη θεωρία της σχετικότητας, τη δέχεται αδιαμφισβήτητα!

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες θεωρίες και ιδεολογίες που ο κόσμος τις αποδέχεται χωρίς να τις κατανοεί! Ανάμεσα σ’ αυτές προεξέχει η «θεωρία» του Δαρβίνου (Δ). Το 2009 ονομάστηκε «Έτος Δαρβίνου» για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του και 150 από την πρώτη έκδοση του έργου του: «Περί της προέλευσης των Ειδών». Με την ευκαιρία της επετείου αφιερώθηκαν πολλά άρθρα για το φυσιοδίφη Δ. και έγιναν διάφορες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο… Τα ποσοστά αποδοχής της στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες είναι κάτω του 50%, ενώ ακόμη και μεταξύ βιολόγων υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το θέμα.Δεν θα ασχοληθούμε με τη «θεωρία», μάλλον την υπόθεση, της Εξέλιξης, που από την αρχή ακόμη δέχθηκε επιθέσεις από επιστήμονες και από την εκκλησία, αν και, τελευταία, μερικές εκκλησίες τη δέχονται, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι πίσω απ’ αυτήν υπάρχει ο λεγόμενος «ευφυής σχεδιασμός», δηλαδή ο Νους του Θεού που τα σχεδίασε όλα.

Με την ευκαιρία της επετείου, πολλοί επιστήμονες αφιέρωσαν πολύστηλα κείμενα για να τεκμηριώσουν την ορθότητα της «θεωρίας» αυτής. Μερικοί υπερέβησαν τα όρια και επιτέθηκαν εναντίον της «σκοταδιστικής χριστιανικής εκκλησίας» που έχει τις ενστάσεις της. Οι «προοδευτικοί» θεωρούν σκοταδιστές όσους δε συμφωνούν μαζί τους. Μερικοί, μάλιστα, ασχολήθηκαν με το θέμα πολύ επιπόλαια και επιφανειακά. Η δε γνωστή ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου σε σχόλιο της στα «ΝΕΑ», πριν καιρό, έγραψε ένα ειρωνικό κείμενο για να εξευτελίσει την βιβλική άποψη. Γράφει: «Ποιος έπλασε τον άνθρωπο; Πίσω στα παλιά, τα αντιεπιστημονικά, τα θεοσκότεινα θεοκρατικά… Στις ΗΠΑ των ανεγκέφαλων φανατικών θρησκόληπτων, ο Δαρβίνος και η Θεωρία του της Εξέλιξης των Ειδών εξοβελίζεται από τα σχολεία, παρά την αντίδραση των διδασκόντων». Στη συνέχεια εμπαίζει την εξιστόρηση της Δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου: «Μήπως», γράφει, «οι οπαδοί του Θεού, του πίστευε και μη ερεύνα, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα εν τη αγνοία τους; Έπλασε δηλαδή όντα πονηρά (Εύες), επιθετικά, άγρια, πολεμοχαρή, αδελφοκτόνα (Κάιν) κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Αυτού; Θεός του μίσους και όχι της αγάπης; Ο Δαρβίνος με τη θεωρία του δεν ενοχοποιεί μεν κανένα φύλο, δικαιολογεί δε επιστημονικά τα σκοτεινά, φονικά ένστικτα του ανθρώπου, ως εκ της ζωώδους καταγωγής του, αθωώνοντας οποιονδήποτε υπαρκτό ή ανύπαρκτο θεό, πλάσμα της ανάγκης και της αγωνίας του ανθρώπου. Γιατί λοιπόν τον κατατρέχουν, γιατί τον αρνούνται; Μα γιατί έφτασε στη ζωώδη κατάσταση ο άνθρωπος;»

Τα λόγια της ηθοποιού φανερώνουν την άγνοιά της για τη Βίβλο. Κι αυτή και άλλοι ομόφρονές της την απέρριψαν, χωρίς να τη διαβάσουν. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο «σύμφωνα με τη δική Του εικόνα και ομοίωση» (Γέν. 1/26). Μετά την πτώση των πρωτόπλαστων, ο άνθρωπος διαφθάρηκε και η εικόνα αυτή αμαυρώθηκε: «Και είδεν ο Θεός την γην, και ιδού, ήτο διεφθαρμένη• διότι πάσα σαρξ είχε διαφθείρει την οδόν αυτής επί της γης» (Γένεσις 6/12) και «οι άνθρωποι (της διαφθοράς) …. μοιάζουν με τα ζώα που δεν έχουν λογική» (Β’ Πέτρου 2/12). Ο Θεός όμως που είναι αγάπη και όχι μίσος, ενανθρώπισε στο Πρόσωπο του Χριστού, για να φέρει τον άνθρωπο στην αρχική του δόξα. Κι έτσι, «αν κανείς ανήκει στο Χριστό, είναι καινούργιο δημιούργημα» (Β’ Κορινθίους 5/17).

Ποιος είναι «σκοταδιστής» και «θεοσκότεινος»; Αυτός που πιστεύει ότι το σύμπαν και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν από τον Θεό, ή ότι αυτά που ο νους του ανθρώπου (αλήθεια, ποιος έπλασε το νου;) δεν μπορεί να συλλάβει έγιναν στην τύχη ή από το Big Bang («Μεγάλη ´Εκρηξη»); Και ποιος προκάλεσε την έκρηξη αυτή; Και πώς έγιναν όλα αυτά; Και αμέτρητα άλλα ερωτηματικά που ο ευφυής άνθρωπος δεν μπορεί να απαντήσει. Κι όταν βγάλει από τη μέση τον Θεό πέφτει σ’ έναν κυκεώνα αντιφάσεων και παραλόγων ερμηνειών.

Δεν είναι παρανοϊκό, οι αθεϊστές να πιστεύουν ότι το τίποτα έκανε το καθετί, ακόμη και τον λογικό άνθρωπο;! Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε μια μύγα, ούτε έναν κόκκο άμμου. Θα διαβάσατε ότι 65.000 κορυφαίοι επιστήμονες από 26 κράτη, 500 πανεπιστημιακά ιδρύματα (κατά άλλη πηγή 500 ινστιτούτα 80 χωρών) συμμετείχαν στο μεγαλύτερο πείραμα, στο εργαστήριο CERN, στα Γαλλοελβετικά σύνορα. Με το πείραμα προσπάθησαν να βρουν το μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος μέσω μιας «αναπαράστασης» των συνθηκών της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, για να αποδείξουν πώς ήρθε στην ύπαρξη το σύμπαν. Δαπανήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του επιταχυντή. Το πείραμα απέτυχε. Θα ξαναπροσπαθήσουν. Γι’ αυτό το πείραμα, με τα τόσα υλικά στη διάθεσή τους, χρειάστηκαν χιλιάδες επιστήμονες, ενώ για τη δημιουργία του πολύπλοκου αλλά αρμονικού και άπειρου σύμπαντος δεν χρειάστηκε τίποτε και Κανένας!!!
Και αφού οι άθεοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός, τότε γιατί χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και μέσο να Τον πολεμήσουν; Πρόσφατα οι άθεοι της Βρετανίας ξόδεψαν 170.000 ευρώ σε καμπάνια με το σύνθημα:«Πιθανόν δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας». Το σύνθημα φιγουράρει στα λεωφορεία του Λονδίνου και σε άλλες πόλεις. Και η επιδημία εξαπλώθηκε και στις Καθολικοκρατούμενες χώρες της Ισπανίας και Ιταλίας και μεταδίδεται και στην Αυστραλία… Αν ο Θεός δεν υπάρχει γιατί τότε προσπαθεί ο πολύς Ρ. Ντώκινς, συγγραφέας του βιβλίου, «Η αυταπάτη του Θεού» και οι άλλοι άθεοι να πολεμήσουν έναν ανύπαρκτο Θεό!

Ο αθεϊσμός είναι διανοητική αυτοκτονία. ´Ισως επανέλθουμε στο θέμα. Τώρα υψώνουμε προσευχή στον Κυρίαρχο Θεό να ανοίξει τα πνευματικά μάτια εκείνων που δεν μπορούν να δουν τον Θεό πίσω από τη μεγαλοσύνη του σύμπαντος.

Για να έχετε μια τεκμηριωμένη εικόνα του θέματος της δημιουργίας, σας συνιστούμε το μικρό αλλά εμπεριστατωμένο βιβλίο των ΕΚΔΟΣΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ,
«ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΣΕ 4 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ» (Τηλ. 210-6626835)

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Comments are closed.