Το σωματίδιο του Θεού — Ποια η αντίδραση των Χριστιανών;

 του Τάσου Μαρκουλιδάκη

Τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε πως οι ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατομικών σωματιδίων, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα σωματίδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το πολυπόθητο «σωματιδίου του Θεού» ή κατά ορισμένους επιστήμονες το σωματίδιο Θεός που θα δώσει απαντήσεις για την δημιουργία του σύμπαντος.

Αυτή η ανακάλυψη κατά τους επιστήμονες είναι σημαντική και για κάποιους αναπάντεχη. Μάλιστα, επισημαίνοντας ότι ο Πίτερ Χιγκς αξίζει το βραβείο Νομπέλ, ο διάσημος Φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αποκάλυψε ότι η ανακάλυψη του “θεϊκού σωματιδίου” θα του κοστίσει 100 δολάρια, καθώς είχε στοιχηματίσει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ.(1)

Tι είναι το CERΝ όπου ανακαλύφτηκε το σωματίδιο του Θεού;

To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών  και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη*, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση:
Τι είναι η ύλη;
Από πού προέρχεται;
Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; (2)

Γιατί είναι σημαντικό το σωματίδιο του Θεού;

Ομολογώ πως το επιστημονικό πεδίο δεν είναι ο τομέας μου. Διαβάζοντας όμως διάφορες αναλύσεις περί του θέματος προσπάθησα να καταλήξω στο γιατί οι επιστήμονες θεωρούν το συγκεκριμένο σωματίδιο τόσο σημαντικό.

Ο γενικός διευθυντής του CERN, Ραλφ-Ντίτερ Χόαγιερ, είπε ότι «Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», τονίζοντας τη σημασίας της ανακάλυψης του σωματιδίου του Θεού.(3) Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αμέσως μόλις έγινε η Μεγάλη Εκρηξη, πολλά σωματίδια δεν είχαν μάζα, αλλά την απέκτησαν χάρη σε αυτό το πεδίο που φέρει επίσης το όνομα του Χιγκς. Όποιο σωματίδιο αλληλεπιδρά με το πεδίο αποκτά μάζα. Η ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς είναι καθοριστική για να κατανοήσουμε την προέλευση της μάζας.

Η ύπαρξη του σωματιδίου αποδεικνύει και κυρίως συμπληρώνει την αξιοπιστία μιας θεωρίας της σύγχρονης Φυσικής που ονομάζεται Καθιερωμένο Μοντέλο και η οποία μας βοηθά να ερμηνεύσουμε πράγματα που γίνονται πάνω στη Γη αλλά και πολύ πιο μακριά, στο αχανές Σύμπαν. Το Καθιερωμένο Μοντέλο πρεσβεύει ότι το Σύμπαν αποτελείται από 12 δομικά συστατικά που λέγονται στοιχειώδη σωματίδια και «διοικείται» από τέσσερις κυρίαρχες δυνάμεις. Το σωματίδιο του Χιγκς και το αντίστοιχο ομώνυμο πεδίο που αναφέραμε πιο πάνω μάς εξηγούν πώς τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους και στη συνέχεια ξεχύνονται στο Σύμπαν κατευθυνόμενα από διάφορες δυνάμεις για να δημιουργήσουν με τη συμπεριφορά τους τον κόσμο. Αν δεν υπήρχε η μάζα όλα τα σωματίδια, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, θα περιφέρονταν με ταχύτητα του φωτός χωρίς να υπάρχει τίποτα το υλικό, χειροπιαστό στο Σύμπαν. (4)

Η εντύπωση που προκλήθηκε πως το πεδίο του υποατομικού σωματιδίου Χίγκς δρα σε ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο στο Σύμπαν και προσδίδει υπόσταση στην ύλη και δημιουργεί τη μάζα των άλλων σωματιδίων» και επομένως «βρέθηκε το τελευταίο κομμάτι τού πάζλ για την κατανόηση τού σύμπαντος» δεν είναι αληθές. Οι ίδιοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως «αυτή η θεωρία, το καλύτερο δηλαδή ερμηνευτικό εργαλείο που έχουμε, δυστυχώς δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τα πάντα στο Σύμπαν.”(4) Είναι πολλά τα πράγματα που δεν κατανοούμε στο Σύμπαν». Μάλιστα οι επιστήμονες παραδέχονται πως «το μεγάλο μυστικό της δημιουργίας του Σύμπαντος, ό, τι κι αν κάνει ο άνθρωπος, όσο και να προοδεύσει η επιστήμη, θα παραμείνει πάντα ένα θεϊκό μυστικό, μια ανεξήγητη θεϊκή δημιουργία, ένας μυστικός κώδικας που ποτέ δεν θα μπορέσει να σπάσει το ανθρώπινο γένος. Θα βρούμε τι έγινε ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε πώς και γιατί και τι συνέβη τη στιγμή του Bing Bang. Εκεί η επιστήμη συναντά το Θεό και δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε μια τέτοια υπερφυσική, υπερβατική θεϊκή παρέμβαση». (5) Σε αυτό το εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου όλα τα μαθηματικά που γνωρίζουμε δεν ισχύουν. Για μία ακόμη φορά η Αγία Γραφή επαληθεύεται. Ο Μωϋσής γράφει στο βιβλίο του Δευτερονόμιου στην Παλαιά Διαθήκη “28 »Τα κρυφά ανήκουν στον Κύριο, το Θεό μας. Εκείνα όμως που έχουν αποκαλυφθεί ανήκουν για πάντα σ’ εμάς και στους απογόνους μας, ώστε να εφαρμόζουμε όλα τα λόγια αυτού του νόμου»” (Δευτερονόμιον 29:28). Υπάρχουν κρυφά πράγματα που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε, διότι ήμαστε πεπερασμένοι. Για αυτό ο Θεός μας καλεί να εστιάσουμε σε όσα Εκείνος μας έχει φανερώσει.

Πιστεύω πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Για μένα αυτό αποτελεί μία απόδειξη πως υπάρχει Θεός. Αν μπορούσα να εξηγήσω όλα όσα ο Θεός είχε δημιουργήσει, τότε ο Θεός που θα ακολουθούσα θα ήταν ανθρώπινο δημιούργημα, αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας. Ποτέ δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι ο Θεός έκανε, επειδή «όσο απέχει ο ουρανός από την γη, τόσο απέχουν οι σκέψεις Του από τις σκέψεις μας και τα έργα Του από τα έργα μας» (Ησαϊας 55:9). Όπως έχει αναφέρει και ο γνωστός Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ (γαλλ.: Blaise Pascal, 19 Ιουνίου 1623-19 Αυγούστου 1662) «Αν υπάρχει Θεός, μας είναι άπειρα αδιανόητος, αφού δεν έχει ούτε μέρη, ούτε όρια, οπότε δεν έχει κάποια συνάφεια με εμάς.»

Το κόστος εξεύρεσης της ανακάλυψης
Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει έναν επιταχυντή αξίας 10 δισ. δολαρίων, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί εξήγηση στις μαύρες τρύπες, την ύλη και την αντιύλη, καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος. Σημειώνεται πως οι έρευνες για το “σωματίδιο του Θεού” κόστισαν μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που έχει για την επιστήμη ο εντοπισμός του. Τα ιλιγγιώδη ποσά λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου δικαιολογούνται σύμφωνα με τους υποστηρικτές του από τις ανακαλύψεις του προχωρά κυρίως η ιατρική επιστήμη, για τη θεραπεία ασθενειών που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και παράλληλα προχωρά η φυσική επιστήμη και οι εφαρμογές της στην καθημερινή μας ζωή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Ελλάδα εν μέσω μίας οδυνηρής ανθρωπιστικής κρίσης κάθε χρόνο καταθέτει στο CERN για τα πειράματά του 15 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες δόσεις πληρώθηκαν από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012. (6)

Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των Χριστιανών στην ανακάλυψη αυτή;
Κατά την άποψη μου δεν πρέπει ούτε να πανικοβληθούμε, αλλά ούτε και να προβούμε σε  έντονες διαμαρτυρίες όπως έκανε ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος εξέδωσε μία επιστολή σύμφωνα με την οποία «πίσω από αυτές τίς τρομακτικές καί αίσχιστες γιά τήν ανθρώπινη προσωπικότητα, τήν ανθρώπινη ιστορία καί τήν ανθρώπινη φιλοσοφία απόψεις κρύβεται τό αποκρουστικό πρόσωπο τού διαμονισμού, γιατί μόνο δαιμόνια καί κατεχόμενοι από αυτά μπορούν νά μωρολογούν μέ τέτοιες ανοησίες».(7) Συμφωνώ μαζί του όταν γράφει πως «θέλουν νά μάς καταπείσουν ότι τό υποατομικό σωματίδιο μποζώνιο Χίγκς, πού είναι μία ασυνείδητη μονάδα ενέργειας, άν υπάρχει, δημιουργεί, συντονίζει, σχεδιάζει καί καταστρώνει τά τρισεκατομμύρια τών γαλαξιακών σχηματισμών, τούς σέ αυτά υφισταμένους φυσικούς νόμους ώστε μήν συγκρούονται μεταξύ τους, τήν αέναη κίνηση τής συμπαντικής ύλης-μάζης, τήν οργανική διάπλαση καί τή ζωή τών ενοργάνων όντων καί φυσικά τήν αρμονία τού υλικού σύμπαντος.» Παρ΄όλα αυτά πιστεύω πως μία επιθετική προσέγγιση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούμε. Εξάλλου, πιστεύω πως κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις αποτελούν δώρο του Θεού προς εμάς και μέρος της γενικής Του αποκάλυψης (η ειδική αποκαλύφτηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού που ήρθε για να μην χαθεί όποιος πιστεύει σε Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή-Ιωάννης 3:16). Η όποια επιστημονική ανακάλυψη έρχεται στο φως της επιφάνειας επειδή ο Θεός το έχει επιτρέψει. Η διεύρυνση των γνωστικών μας οριζόντων όταν χρησιμοποιείται σωστά είναι ένα δώρο Θεού. Δυστυχώς, όμως δεν χρησιμοποιείται η γνώση που αποκτούμε πάντοτε προς όφελος μας (βλέπε την δημιουργικότητα και εφερευτικότητα των οπλικών συστημάτων).

Δεν θεωρώ πως η επιστήμη είναι εχθρός του Χριστιανισμού, έστω και αν ο βασικός εμπνευστής της επικρατέστερης θεωρίας για τη μάζα, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, το όνομα του οποίου φέρει το σωματίδιο, είναι άθεος. Ο Χριστιανισμός εστιάζει στο γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν, ενώ η επιστήμη στο πώς. Η επιστήμη εστιάζει στον ορατό κόσμο, ενώ ο Χριστιανισμός κυρίως στον αόρατο. Βεβαίως και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται όπως στην θεωρία της εξέλιξης. Ο Χριστιανισμός δεν απειλείται από την καλή επιστήμη.Ίσα ίσα που η αύξηση της γνώσης σχετικά με το πόσο θαυμαστή είναι η δημιουργία του Θεού, μας οδηγεί στο να δοξάσουμε ακόμη περισσότερο τον Θεό ως δημιουργό, αλλά και σωτήρα!  Η Αγία Γραφή αναφέρει πως ο Θεός μας δημιούργησε για την δόξα Του (Ησαϊας 43:7) και για να Τον γνωρίσουμε και δοξάσουμε. Ο Θεός είναι για την ψυχή μας, ό,τι είναι και ο ήλιος για το ανθρώπινο σώμα μας. Όπως χωρίς τον ήλιο δεν υπάρχει πραγματική φυσική ζωή, έτσι και χωρίς τον Θεό δεν υπάρχει πραγματική πνευματική ζωή.

Η επιστήμη ποτέ δεν θα μπορέσει να δώσει απάντηση στα τρία βασικότερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί δημιουργηθήκαμε, ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής και αν υπάρχει ζωή μετά τον φυσικό μας θάνατο. Όλοι πεθαίνουν, λίγοι όμως άνθρωποι πραγματικά ζουν. Προσωπικά πιστεύω πως για να έχει ουσιαστικό νόημα η ζωή σου, πρέπει να έχεις μία επαρκή απάντηση στα παραπάνω τρία ερωτήματα. Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα έρχεται από έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους και στοχαστές του 20ου αιώνα, τον J.I.Packer στο βιβλίο του «Γνώρισε τον Θεό». Δημιουργηθήκαμε κατ΄εικόνα και ομοίωση Του για να Τον γνωρίσουμε, ο σκοπός της ζωής μας είναι να Τον γνωρίσουμε και να του μοιάσουμε και στην αιωνιότητα όσοι επιλέξουμε να είμαστε μαζί Του θα Τον δούμε όπως πραγματικά είναι πρόσωπο προς πρόσωπο και θα Τον γνωρίσουμε και λατρεύσουμε χωρίς όρους, όρια και φραγμούς.

Προσωπικά, δεν μπορώ να δεχτώ πώς είναι λογικό μορφωμένοι άνθρωποι να υποστηρίζουν με σθένος πως δημιουργηθήκαμε από το τίποτα, για να ζήσουμε για το τίποτα και να καταλήξουμε στο τίποτα. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως οι άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν πως τα πάντα καθορίζονται από την τύχη. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο».

Έχω καταλήξει πως το ουσιαστικό ζήτημα που ωθεί πολλούς ανθρώπους στο να απορρίπτουν τον Θεό, είναι πως αν παραδεχτούν ότι υπάρχει Θεός, τότε πρέπει να είναι υπόλογοι σε Αυτόν. Οι άνθρωποι όμως δεν θέλουμε να δίνουμε λογαριασμό σε κανένα. Θέλουμε να ήμαστε και να αισθανόμαστε ανεξάρτητοι, καπετάνιοι της ψυχής μας. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όταν θέλουμε, όπως θέλουμε για όσο θέλουμε και να μην υποταχτούμε στην Αγία Γραφή που αναφέρει πως “΄Ο,τι υπάρχει είναι πλασμένο δι’ αυτού κι αυτόν έχει σκοπό του.” (Κολοσσαείς 1:16).

Το ζήτημα της ύπαρξης του Θεού δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παίξουμε ανεύθυνα στα ζάρια. Αν υπάρχει Θεός, τότε με δημιούργησε για ένα σκοπό, τον οποίο καλούμαι να ανακαλύψω. Το ζήτημα της ύπαρξης ή μη του Θεού είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που σύμφωνα με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας έχει ένα αντίκτυπο στην αιωνιότητα, διότι οτιδήποτε κάνουμε σε αυτή την ζωή είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι έχει αιώνιες συνέπειες.

Πηγές:

1.Το “σωματίδιο του Θεού” και το στοίχημα 100 δολαρίων που έχασε ο Χόκινγκ,

http://news247.gr/eidiseis/epistimi/to_swmatidio_toy_theou_kai_to_stoixhma_100_dolariwn_poy_exase_o_xokingk.1842457.html

2. Η Ελλάδα και το CERN
http://www.physics.ntua.gr/GREECE_AND_CERN/CERN_IN_A%20_NUTSHELL.html, http://el.wikipedia.org/wiki/CERN

3. Αν δεν υπήρχε το μποζόνιο του Higgs δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς!, http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=149672&catid=7

4.Γιατί είναι τόσο σημαντικό το «σωματίδιο του Θεού», www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4735722

5.Το Newsbomb στα έγκατα του CERN, http://www.newsbomb.gr/episthmh/story/216044/to-newsbomb-sta-egkata-toy-cern

6.Πόσο μας κοστίζει το CERN, http://www.newsbomb.gr/bloggers/kwstas-chardabellas/story/216266/poso-mas-kostizei-to-cern 

7.Σεραφείμ: “Δαιμόνια κρύβονται πίσω από το σωματίδιο του Θεού”, http://www.gazzetta.gr/koinonia/article/306102-serafeim-daimonia-krybontai-piso-apo-somatidio-toy-theoy

Comments are closed.