ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου-Μωλιώτη, Νομικός-Εκπαιδευτικός

«Εγώ είμαι το φως του κόσμου. Όποιος με ακολουθεί δεν θα πλανιέται στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή» (Ιωάννης 8:12).

Η λάμψη της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, ο χαρμόσυνος ήχος από τα κάλαντα, τα χαρούμενα παιδιά, οι ανταλλαγές δώρων, και οι εγκάρδιες ευχές «καλά Χριστούγεννα», μας δίνουν την εντύπωση πως όλοι χαίρονται που ο Χριστός ήρθε στον κόσμο. Αυτή όμως δεν ήταν ποτέ η αλήθεια.

Τα νέα για τη γέννηση του Χριστού προκάλεσαν ανάμικτη αντίδραση. Οι συνετοί και πιστοί άνθρωποι καλωσόρισαν και λάτρεψαν την έλευσή Του. Ο Ηρώδης όμως θορυβήθηκε τόσο πολύ που διέταξε την εκτέλεση κάθε νεογέννητου.

Σήμερα, 2.000 χρόνια αργότερα, εκατομμύρια άνθρωποι τιμούν τον Χριστό με την πίστη τους και πανηγυρίζουν για τη σωτηρία τους. υπάρχουν όμως εκατομμύρια άλλοι που Τον μισούν. Άλλοι, κατ’ όνομα Χριστιανοί, είναι απαθείς. Απολαμβάνουν τις μέρες αργίας και συμμετέχουν στη γιορταστική ατμόσφαιρα. Ποτέ όμως δεν έχουν αναρωτηθεί ποιος είναι πράγματι ο Ιησούς Χριστός ή γιατί ήλθε στον κόσμο. Δεν τους απασχολεί καθόλου η ανάγκη να πιστέψουν σ’ Αυτόν και να Τον δεχτούν ως Σωτήρα τους.

Ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος. Είναι ο βράχος και το θεμέλιο της ζωής μας. Μας καταλαβαίνει γιατί βρέθηκε κι ο ίδιος αντιμέτωπος με το φόβο, την απογοήτευση, τον πειρασμό, την οργή, την ταπείνωση, την προδοσία και τον θάνατο. Η πρόσκλησή Του απευθύνεται σ’ όλους. «Εγώ είμαι το ψωμί, ο άρτος της ζωής», μας λέει. «Όποιος έρχεται σ’ εμένα δε θα πεινάσει, κι όποιος πιστεύει σ’ εμένα δε θα διψάσει ποτέ» (Ιωάννης 6:35).

Τι είναι όμως εκείνο που μας προσφέρει ο Χριστός που τόσο έχουμε ανάγκη;

1.  Σωτηρία. «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα (Ιωάννης 14:6). Ο Χριστός υπόσχεται άφεση των αμαρτιών μας και ζωή αιώνια.

2.  Ευλογημένη ζωή. Η Βίβλος υπόσχεται πως ο Θεός θα καλύψει όλες τις ανάγκες μας σύμφωνα με τον πλούτο που μας χαρίζει δια του Ιησού Χριστού     (Φιλιπ. 4:19).                  

3.  Αγάπη. Ο Χριστός πέθανε από αγάπη για μας. Στον Σταυρό σήκωσετο προπατορικό αμάρτημα και μας συμφιλίωσε με τον πατέρα Θεό. Όλη η διδασκαλία Του βασίζεται στην αγάπη. «Ν’ αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου, με όλη την δύναμήσουκαι με όλο το νου σου. Και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Λουκάς 10:27).                                            

4.  Ενθάρρυνση. Ο Χριστός μας ενισχύει σε κάθε θλίψη για να μπορούμε έτσι κι εμείς να ενθαρρύνουμε όσους περνούν κάθε είδους θλίψη και δοκιμασία

(Κορινθίους Β’ 1:4).

5.  Σοφία. Η δική μας σοφία δεν είναι αρκετή για τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής. Ο Θεός δίνει απλόχερα σοφία και σύνεση σε όσους την ζητήσουν (Ιάκωβος 1:5).

6. Δύναμη. Ο Χριστός είναι ο μόνος που μπορεί να ηρεμήσει την καρδιά και το νου μας στις πιο δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις. «Ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε» μας λέει, «αλλά εσείς να έχετε θάρρος, γιατί εγώ τον έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιωάννης 16:33).

Ο Χριστός είναι ΑΓΑΠΗ, για όλους που έχουν χαθεί στην αμαρτία. Η αγάπη Του ξεπερνά κάθε ανθρώπινη γνώση, μας απαλλάσσει από το φόβο της αιώνιας καταδίκης και μας δίνει νέα ζωή. Για να καταλάβεις την τέλεια αγάπη Του πρέπει πρώτα να τη νιώσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να τη δώσεις και στους άλλους.

Ο Χριστός είναι ο καλός Ποιμένας που τα δικά του πρόβατα αναγνωρίζουν τη φωνή του και τον ακολουθούν. «Εγώ τους δίνω αιώνια ζωή» μας λέει, «και δε θα χαθούν ποτέ, γιατί κανείς δε θα μπορέσει να τα’ αρπάξει από την εξουσία μου» (Ιωάννης 10:27-28). Η δική Του εντολή σε μας είναι, «να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, όπως εγώ σας αγάπησα» (Ιωάννης 15:12).

Βασανίζεσαι από αμφιβολία, σύμπλεγμα κατωτερότητας, φόβο και ενοχές; Μην απελπίζεσαι. Αν δεχτείς και πιστέψεις στον Χριστό, θα δεις μια πρωτόγνωρη αλλαγή. Θα πλημμυρίσεις από ελπίδα, γαλήνη, δύναμη, και δίψα για ζωή. Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις της ζωής σου θα αισθάνεσαι ήρεμος και ασφαλής, γιατί θα βασίζεσαι στην υπόσχεσή Του πως ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει. Αν δεχτείς τη συγχώρεσή Του, τότε θα μπορέσεις κι εσύ να συγχωρέσεις εκείνους που σε αδίκησαν. Μόνο έτσι θα μπορέσεις ν’ απαλλαγείς από την πικρία, την οργή, τη δίψα για εκδίκηση.

Μήπως κι εσύ ανήκεις ακόμα στους απαθείς Χριστιανούς; Χρειάζεται να λάβεις κάποια θέση απέναντι στον Ιησού. Η απάντησή σου πρέπει να βασίζεται στην πίστη και να εκφράζεται με έργα. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να σώσει τους παραστρατημένους και χαμένους. Ομολόγησε τις αμαρτίες σου, δέξου τη συγχώρεσή Του και κάνε ένα νέο ξεκίνημα. Η ζωή σου δεν θα είναι απαλλαγμένη από προβλήματα, αλλά θα γεμίσει με φως, ελπίδα, παρηγοριά και αγάπη.

Αν εξακολουθείς να παραμένεις ουδέτερος, κάποια μέρα θα κληθείς να απαντήσεις στο ερώτημα, «Τι έκανες με τον Χριστό στη ζωή σου;». Πάρε θέση σήμερα γιατί τότε θα είναι πολύ αργά.

 

 

Comments are closed.