ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Μια Οδυνηρή Πραγματικότητα

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου – Μωλιώτη, Νομικός-Εκπαιδευτικός

Η Ελλάδα απέκτησε ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: Σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ναρκωτικών, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυξητική πορεία στη χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι άνδρες ναρκομανείς καταφεύγουν σε θεραπεία αποτοξίνωσης κατά μέσο όρο στα 29, ενώ οι γυναίκες σε μικρότερη ηλικία. Χρήση πρέζας σήμερα κάνουν περίπου 60% των νέων.

Τα τελευταία 15 χρόνια η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά εννέα φορές. Ο αριθμός θανάτων – ο υψηλότερος σήμερα στην Ευρώπη – έφθασε σ’ επίπεδα ρεκόρ το 1999. Περισσότερο από το 50% των θυμάτων είναι άνδρες, 20-30 χρόνων. Η πλειοψηφία έχασε τη ζωή τους από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Η είδηση ότι πατέρας σκότωσε το γιο του για να τον λυτρώσει από τα ναρκωτικά χαρακτηρίζει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει σήμερα οι γονείς και οι νέοι.

Πώς μπορούμε ν’ αντιδράσουμε στον κίνδυνο των ναρκωτικών, τον επικίνδυνο αυτό εχθρό που αφαιρεί τη ζωή των νέων μας και βυθίζει οικογένειες σε οδύνη και ντροπή; Πώς μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια κοινωνική μάστιγα που στερεί την πατρίδα μας από αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και αφαιρεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον;

Καμιά μέθοδος θεραπείας δεν θα είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένη αν δεν βασίζεται στη δύναμη της χριστιανικής πίστης. Ο Ιησούς Χριστός μας προσκαλεί κοντά Του για να μοιραστεί μαζί μας το βαρύ φορτίο.

“Σ’ εμένα ελάτε όσοι κοπιάζετε και είστε βαριά φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ανακουφίσω” (Ματθαίον 11:28).
Η Διμηνιαία Έκδοση Νέων της Πανελλήνιας Ιεραποστολής Συμπαράστασης, στο τεύχος Μαΐου – Ιουνίου 2001, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με τίτλο: “απ’ τη βία και τα ναρκωτικά υπηρέτης του Χριστού”. Αναφέρεται στην προσωπική εμπειρία του Αλέξη, ενός νέου που είχε χάσει το σωστό προσανατολισμό. Ήταν “χούλιγκαν”, έπαιρνε ναρκωτικά και είχε τη φήμη του ανθρώπου που δεν “κολλάει” πουθενά.

Σ’ ένα πρόγραμμα με βάση το Ευαγγέλιο, “Το Στέκι Ελπίδας”, που έστησαν κάποιοι συνειδητοί χριστιανοί στη μικρή πλατεία του Ηρακλείου τον Αύγουστο του 1990, ο Αλέξης συμφώνησε να προσευχηθεί μαζί τους. Μετά την προσευχή αισθάνθηκε μια πρωτόγνωρη ηρεμία και το κάψιμο στα μάτια του πέρασε. Ο νέος αυτός δέχθηκε το Χριστό, παρέμεινε κοντά Του και “ξαναγεννήθηκε”. Σήμερα ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους και προσφέρει τη βοήθειά του στο “Στέκι”.

 Με τη νέα του ζωή ο Αλέξης επιβεβαιώνει αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος: “Αν κανείς ανήκει στο Χριστό είναι καινούργιο δημιούργημα. Τα παλιά πέρασαν, τώρα πια έχουν γίνει όλα καινούργια” (προς Κορινθίους Β’ 5:17).

Το TEEN CHALLENGE INTERNATIONAL (ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ), ένας διεθνής Χριστιανικός οργανισμός που λειτουργεί σε περισσότερες από 26 χώρες, έχει βοηθήσει από το 1958 χιλιάδες νέους να θεραπευτούν από την εξάρτηση των ναρκωτικών και να ενταχθούν παραγωγικά στη ζωή, ζώντας τη χριστιανική ζωή.

Για να προφυλάξουμε σήμερα τους νέους από τον κίνδυνο των ναρκωτικών, ας δούμε τι προτείνει ο Οργανισμός αυτός σε γονείς, δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους φορείς:

Ακολουθείστε τη Χριστιανική πίστη.

Συζητείστε με τα παιδιά τις αρχές του Ευαγγελίου και την εφαρμογή τους. Μοιραστείτε το νόημα της ζωντανής παρουσίας του Ιησού Χριστού στη ζωή μας – σήμερα, αύριο, στην αιωνιότητα.

Αμοιβαίος σεβασμός σε αρχές
Γίνετε εσείς το ζωντανό παράδειγμα που θέλετε ν’ ακολουθήσουν τα παιδιά σας. Εξηγήστε με σαφήνεια τους οικογενειακούς κανονισμούς και συζητήστε τις συνέπειες για τη μη τήρησή τους.

Μάθετε ν’ ακούτε μ’ ενδιαφέρον
Η ανοικτή επικοινωνία βοηθά τα παιδιά ν’ αντεπεξέλθουν στην πίεση που δέχονται από τους συνομήλικους. Ενθαρρύνετε το διάλογο για τα ναρκωτικά και τους κινδύνους που εγκυμονεί το περιβάλλον τους.

Διαθέστε χρόνο
Έτσι βοηθάτε τα παιδιά ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και παράλληλα τα προστατεύετε από επικίνδυνες συμπεριφορές. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα προτερήματα παρά στα ελαττώματά τους, τα ενθαρρύνετε να διακριθούν.

Δείξτε αγάπη
Τα παιδιά σπάνια θ’ απογοητεύσουν εκείνους που τ’ αγαπούν.

Προγραμματίστε κοινές δραστηριότητες
Διασκεδάζοντας μαζί με τα παιδιά, θα έχετε την ευκαιρία να τα πλησιάσετε και να γίνετε φίλοι

Comments are closed.