Το μυστήριο–πρόκληση της Εκκλησίας του Χριστού–του Φώτη Ρωμαίου (Δείτε το βίντεο)

του Φώτη Ρωμαίου (κήρυγμαΔείτε το βίντεο)

Αναγνώσματα: Εφεσίους 5,23-32, Αποκάλυψη 3,14-22

“Γιατί ο άντρας είναι ο αρχηγός της γυναίκας, όπως κι ο Χριστός είναι ο αρχηγός της εκκλησίας. Ο Χριστός είναι και ο σωτήρας του σώματός του, δηλαδή της εκκλησίας. …Ήθελε έτσι να την εξαγιάσει, αφού την καθάρισε με το λουτρό του βαπτίσματος και με το λόγο, ώστε η εκκλησία να του ανήκει ως νύφη με όλη της τη λαμπρότητα, την καθαρότητα και αγιότητα, χωρίς ψεγάδι ή ελάττωμα ή κάτι παρόμοιο. … Κανείς ποτέ δε μίσησε το ίδιο του το σώμα, αλλά αντίθετα το τρέφει και το φροντίζει· έτσι κάνει κι ο Κύριος για την εκκλησία, γιατί όλοι είμαστε μέλη του σώματός του από τη σάρκα του και τα οστά του…Σ’ αυτά τα λόγια κρύβεται ένα μεγάλο μυστήριο, που εγώ σας λέω ότι αναφέρεται στη σχέση Χριστού και εκκλησίας”

“Να τι λέει ο Αμήν, ο αξιόπιστος κι αληθινός μάρτυρας, αυτός που είναι η αιτία όλων των δημιουργημάτων του Θεού: Ξέρω καλά τα έργα σου: δεν είσαι ούτε κρύος ούτε ζεστός. Μακάρι να ήσουν κρύος ή ζεστός! Επειδή όμως δεν είσαι ούτε κρύος ούτε ζεστός αλλά χλιαρός, γι’ αυτό θα σε ξεράσω από το στόμα μου. Καυχιέσαι πως είσαι πλούσιος, πως απόχτησες μεγάλη περιουσία, πως δεν έχεις ανάγκη από τίποτε. Ξεχνάς, φαίνεται, πως στην πραγματικότητα είσαι ταλαίπωρος κι αξιοθρήνητος, φτωχός, τυφλός και γυμνός. Γι’ αυτό σε συμβουλεύω ν’ αγοράσεις από μένα χρυσάφι καθαρισμένο στη φωτιά, για ν’ αποκτήσεις πλούτη· ρούχα λευκά για να ντυθείς και να μην ντρέπεσαι που φαίνεται η γύμνια σου· κολλύριο για ν’ αλείψεις τα μάτια σου και ν’ αποκτήσεις το φως σου. Εγώ όσους αγαπώ τους διαπαιδαγωγώ με αυστηρότητα. Γι’ αυτό δείξε ζήλο και μετανόησε. Δες με, στέκομαι μπροστά στην πόρτα και χτυπώ. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και μ’ ανοίξει την πόρτα, θα μπω στο σπίτι του και θα δειπνήσω μαζί του, κι αυτός μαζί μου.

Το νικητή θα τον βάλω να καθίσει μαζί μου στο θρόνο μου, όπως κάθισα κι εγώ νικητής μαζί με τον Πατέρα μου στο θρόνο του. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες».

Πολλά είναι τα προβλήματα που βιώνουμε στις μέρες μας σε κάθε επίπεδο της ζωής. Πολλοί θεωρούν ότι φταίει για την κορύφωση αυτή των προκλήσεων η κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών του ISIS, άλλοι φρονούν ότι η οικονομική και ηθική κρίση δημιουργούν τα προβλήματα, άλλοι πιστεύουν ότι είναι η πολιτική σήψη, πιο λίγοι ρίχνουν το βάρος στις συνεχιζόμενες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος!! θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη γνώμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κρίσεις που ζούμε σήμερα στον κόσμο μας είναι η χλιαρότητα της πλειοψηφίας των πιστών χριστιανών. Οι πιστοί του Χριστού είναι σταλμένοι για να είναι το φως το κόσμου και το αλάτι της γης, και όταν αυτός ο ρόλος τους αγνοείται, τότε η παρουσία της εκκλησίας είναι αναιμική και ο κόσμος δεν έχει φως και ελπίδα και όλα μπορούν να συμβούν… Όσο και να μην το αντιλαμβανόμαστε, η εκκλησία του Χριστού παίζει έναν ανατρεπτικό και εξισορροπητικό ρόλο ταυτόχρονα στην κοινωνία… θετικό όταν στέκεται στις αρχές και αξίες του Λόγου του Θεού και αρνητικό όταν απλά λειτουργεί ως ένα κοινωνικό σύστημα. Η χλιαρότητα της Εκκλησίας προκαλεί μια άγια αντίδραση από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Σας παρακαλώ λοιπόν να δούμε από μια διαφορετική πλευρά το τεράστιο αυτό μυστήριο Χριστού και Εκκλησίας κατανοώντας την προσωπικότητα της Κεφαλής της εκκλησίας, ποθώντας την καθαρότητά της, απολαμβάνοντας την κοινωνία της, αναγνωρίζοντας την κατάσταση ή το σημερινό κατάντημά της και ενθαρρύνοντας την κινητοποίησή της σε μια νέα αρχή μια νέα ζωή”

Comments are closed.