Στο δρόμο της Θυσίας… μετά βαΐων και κλάδων…του Φώτη Ρωμαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

του Φώτη Ρωμαίου (Κήρυγμα την Κυριακή των Βαϊων. Υπάρχει βίντεο) https://www.youtube.com/watch?v=vF-rQPCPdiI&feature=youtu.be

Βιβλικό Ανάγνωσμα Ματθαίος 21,1-10

Όταν πλησίαζαν στα Ιεροσόλυμα κι έφτασαν στην Βηθσφαγή, κοντά στο όρος των Ελαιών, ο Ιησούς έστειλε δύο μαθητές λέγοντάς τους: «Να πάτε στο χωριό που είναι απέναντί σας, και θα βρείτε αμέσως ένα θηλυκό γαϊδούρι δεμένο, μαζί με το πουλάρι του. Να τα λύσετε και να μου τα φέρετε. Κι αν σας πει κανένας τίποτε, να του πείτε πως το χρειάζεται ο Κύριος. Κι αυτός θα τα στείλει αμέσως». Αυτά έγιναν για να εκπληρωθεί εκείνο που είχε πει ο Θεός με τα λόγια του προφήτη: Πέστε στην πόλη της Σιών: Έρχεται σ’ εσένα ο βασιλιάς σου πράος, καβάλα πάνω σε γαϊδούρι, πάνω σε πουλάρι, γέννημα υποζυγίου.

Οι μαθητές πήγαν κι έκαναν όπως τους πρόσταξε ο Ιησούς: Έφεραν το γαϊδούρι και το πουλάρι του, έβαλαν πάνω τους τα ρούχα τους κι εκείνος κάθισε πάνω σ’ αυτά. 8Οι πιο πολλοί από το πλήθος έστρωναν τα ρούχα τους στο δρόμο, ενώ άλλοι έκοβαν κι έστρωναν κλαδιά από τα δέντρα. 9Και το πλήθος, όσοι βάδιζαν μπροστά του κι όσοι ακολουθούσαν, κραύγαζαν: Δόξα στον Υιό του Δαβίδ! Ευλογημένος αυτός που έρχεται σταλμένος από τον Κύριο! Δόξα στον ύψιστο Θεό!

Όταν μπήκε στα Ιεροσόλυμα, αναστατώθηκε όλη η πόλη. «Ποιος είναι αυτός;» ρωτούσαν. Το πλήθος έλεγε: «Αυτός είναι ο προφήτης Ιησούς, από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας»..

Δεν είναι απλά μια γιορτή ανάμνησης η Μεγάλη Βδομάδα… είναι μια βιωματική εμπειρία που πολλοί πιστοί χριστιανοί τη ζουν σήμερα με τον πιο σκληρό τρόπο. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες των 147 φοιτητών που θυσιάστηκαν στην Κένυα, μαζί μ’ όλους εκείνους που είναι ίσως ακόμα στα χέρια των τρομοκρατών και οι καρδιές μας ραγίζουν. Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Μεγάλη Βδομάδα και καλούμαστε να αναγνωρίσουμε ότι η πορεία της Εκκλησίας του Χριστού δεν θυμάται απλά νεκρές, ιερές και γερές παραδόσεις αλλά την ιστορική και αληθινή διαδρομή που έχει δώσει την κορύφωση της θυσίας του Σταυρού και τη λύτρωση της ανάστασης. Θέλω να σας καλέσω σήμερα να πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά και να εστιάσουμε στη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα που σηματοδοτεί το δρόμο της θυσίας. Ας μάθουμε από τον όχλο που εκφράζει τη λατρεία του, ας μιμηθούμε τον Χριστό που μοιράζει την αγάπη Του και ας αφήσουμε το Πνεύμα του Θεού να μεταμορφώσει τη ζωή μας σε μια ζωή ζωντανής, καθημερινής και αυθεντικής λατρείας…

Comments are closed.