Το Μουντιάλ και ο Χριστός

 του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη, Νομικού

Σοβαρές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, οικονομικά σκάνδαλα, διαφθορά και σενάρια συνωμοσίας είναι το σκηνικό που μέσα σ’ αυτό προσπαθεί η Βραζιλία να διοργανώσει το επόμενο 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο, το Μουντιάλ Βραζιλίας 2014.

Η χώρα μας φαίνεται πως δεν είναι η μόνη όπου παρατηρούνται σκάνδαλα και διαφθορά στα αθλητικά. Άλλωστε, «όλος ο κόσμος εν τω πονηρώ κείται» κατά τας Γραφάς! Στη Βραζιλία είναι τόσο απελπιστική η κατάσταση καθώς η χώρα προετοιμάζει το Μουντιάλ του 2014, που μια παλιά δόξα του ποδοσφαίρου της, και μέλος τώρα του Κογκρέσου, ο Ρομάριο, δηλώνει: «Τα Ευαγγέλια αναφέρουν ότι ο Χριστός θα επιστρέψει. Μόνον αυτός μπορεί να διασφαλίσει πως η Βραζιλία θα διοργανώσει το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν κατέβει τα επόμενα τρία χρόνια, τότε έχουμε πιθανότητα».

Σχήμα λόγου θα πει κανείς, και ίσως ο θρυλικός Ρομάριο ήθελε να τονίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, παρά μόνον ένα θαύμα. Τα λόγια του αστέρα όμως γεννούν μια άλλη συζήτηση: Τι μπορεί να αλλάξει ο Χριστός; Πόσο μπορεί να επέμβει ο Χριστός στη σύγχρονη ζωή; Έχει άραγε καμιά ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος τον Χριστό; Ρωτήματα που όπως απασχολούν τον Ρομάριο πρέπει ν’ απασχολήσουν κι εμάς.

Κοιτάζοντας ένα γύρο ακόμα και στα πράγματα της δικής μας πατρίδας, δεν βλέπουμε κάτι που να μας γεμίζει αισιοδοξία κι ελπίδα. Κοιτάζοντας τα έθνη της γης, από τη μικρή Ελλάδα μας ώς την Υπερδύναμη, καθώς όλοι ταλανίζονται από την οικονομική κρίση, δεν βλέπουμε πού μπορεί να στηριχτεί κανείς. Τις προάλλες ο τύπος έγραφε με θλίψη για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την αδυναμία συμφωνίας για την κρίση: «Μας κυβερνάνε παιδιά». Μήπως ήρθε η ώρα να κυβερνηθούμε από κάποιον που μπορεί; Που να μην είναι παιδί;

Κάποτε πρόσφατα ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε πει πως η κρίση δεν είναι οικονομική αλλά ηθική. Το έχουν πει κι άλλοι, αλλά έχει μεγάλη βαρύτητα ο λόγος ενός πνευματικού ανθρώπου, που ασχολείται με το υπερφυσικό. Και έτσι είναι: Χρειάζεται ηθική αλλαγή για να πάψει κάποιος να κοιτάζει μόνο το δικό του συμφέρον και όλοι οι άλλοι, μαζί και η χώρα του, «ας πάνε να χαθούν». Χρειάζεται πνευματικό ήθος για να μη χρησιμοποιήσει κάποιος πλαστές αποδείξεις προκειμένου να φορολογηθεί ελαφρύτερα. Χρειάζεται ηθική αξιοπρέπεια για να μην αποκρύπτει κανείς εισοδήματα, προκειμένου να γλιτώσει φόρους –χωρίς να τον νοιάζει αν η τρύπα του προϋπολογισμού δεν κλείσει ποτέ. Χρειάζεται η δύναμη του Χριστού για να ξοδέψει κάποιος από τα χρήματα του κράτους 1.000 για ένα έργο, και να μη γράψει 10.000 στο σχετικό τιμολόγιο, ή να μη ζητήσει «μίζα» για να δώσει την έγκρισή του με μια υπογραφή. Χρειάζεται η δύναμη του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας για να μη βαθμολογήσουμε ως ελεγκτές ένα δείγμα προϊόντος με άριστα ενώ αξίζει για μηδέν, επειδή κάποιος μας έβαλε στην τσέπη με τρόπο ένα «φακελάκι».

Τι μπορεί να αλλάξει ο Χριστός; Όταν ο Χριστός αρχίζει να αλλάζει, ξεκινάει από την πηγή του κακού, που είναι η καρδιά του ανθρώπου. Ο Χριστός είπε κάποτε ότι «από την καρδιά βγαίνουν πονηρές σκέψεις, φόνοι, μοιχείες, πορνείες, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλαστήμιες» (Κατά Ματθαίον 15,19). Αλλά είπε κι ότι ο άνθρωπος πρέπει «να αναγεννηθεί», και εξήγησε τι εννοεί: να γεννηθεί ξανά από την αρχή, με τη δύναμη του Πνεύματος (Κατά Ιωάννην 3,7). Κι όταν ξαναγεννηθεί η καρδιά του χειρότερου ανθρώπου στη γη, ο χειρότερος αυτός αμαρτωλός γίνεται άγγελος του Θεού, και υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιοι άνθρωποι που τους άλλαξε ο Θεός. Είναι ένα έργο πολύ πιο σπουδαίο και μόνιμο από το καλύτερα διοργανωμένο Μουντιάλ!

Comments are closed.