Μάθε, με 500 ευρώ, πόσο θα ζήσεις!

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Όταν ο Σαίξπηρ έγραφε τον Άμλετ, απ’ όπου και η πασίγνωστη φράση «να ζει κανείς ή να μη ζει», δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θρυλικό ερώτημά του θα μετατρεπόταν σε «πόσο πρόκειται να ζήσει κανείς;»!

Κι όμως, μια Ισπανίδα ερευνήτρια επινόησε ένα τεστ με το οποίο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί το πότε θα αποβιώσει. Το τεστ, που θα μοιάζει με εξέταση αίματος και θα κοστίζει 500 ευρώ, θα εξετάζει ορισμένες δομές ζωτικού χαρακτήρα που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και λέγονται «τελομερή». Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι δομές αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους δείκτες για το πόσο γρήγορα γερνάει ο άνθρωπος. Κι αυτό, γιατί το μήκος των τελομερών φαίνεται πως συναρτάται άμεσα με τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Με απλά λόγια, το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματά μας συνδέεται με τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών, επομένως και με τον χρόνο της ζωής μας.

Θεωρίες, θα πει κανείς, που αύριο μπορεί να διαψευστούν ή μπορεί να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο και να μας αποκαλύψουν και άλλα μυστικά της ζωής. Ανέκαθεν ο άνθρωπος, από τότε που ο πρώτος πατέρας της Ιστορίας, ο Αδάμ είδε νεκρό τον δεύτερο γιο του, τον Άβελ, από το χέρι του πρωτότοκου, του Κάιν, άρχισε ν’ αναρωτιέται για το μυστήριο της ζωής: από πότε ακριβώς αρχίζει η ζωή; γιατί πεθαίνουμε; πότε ακριβώς επέρχεται ο θάνατος, από τότε που θα σταματήσει να χτυπάει η καρδιά ή από τότε που θα νεκρωθεί ο εγκέφαλος;

Πέρα απ’ όλα αυτά, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απάντησε ή προσπάθησε να απαντήσει ανά τους αιώνες η επιστήμη, ο άνθρωπος καίγεται να μάθει πόσο θα ζήσει. Κι αυτό κανένας δεν μπορεί να του το πει με απόλυτη σιγουριά. Ή, ακόμη κι αν η επιστήμη εξελιχτεί ακόμη περισσότερο, που λέγαμε παραπάνω, και το μάθει, δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει γιατρός ή ερευνητής που θα πει σε κάποιον πότε ακριβώς θα πεθάνει! Υπάρχει όμως Κάποιος, που εγγυήθηκε στον άνθρωπο όχι πότε θα πεθάνει αλλά πόσο θα ζήσει, και μάλιστα τον διαβεβαίωσε πως υπάρχει ένας τρόπος για να ζήσει αιώνια αθάνατος και μακάριος. Αυτός ο Κάποιος είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ο Χριστός διαβεβαιώνει τον άνθρωπο πως ήρθε να του χαρίσει την αιώνια ζωή. Μπροστά στον νεκρό αδελφό της, τον Λάζαρο, διαβεβαίωσε τη Μάρθα λίγο πριν τον αναστήσει: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή· εκείνος που πιστεύει σ’ εμένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει· και καθένας που ζει κι εμπιστεύεται σ’ εμένα δε θα πεθάνει ποτέ» (Ευαγγέλιο Κατά Ιωάννην 11,25 – Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Όταν ο αμαρτωλός άνθρωπος έρχεται στον Χριστό και δέχεται με πίστη στην καρδιά τη σωτηρία του, ο Χριστός τον περνάει από το καθεστώς του πνευματικού θανάτου, δηλ. της αποκοπής του από τον Θεό εξαιτίας της αμαρτωλής του κατάστασης, στην πνευματική ζωή. Έτσι, ο άνθρωπος έρχεται σε μια νέα σχέση με την πηγή της ζωής, τον Θεό.

Το μόνο που έχουμε εμείς να κάνουμε για να βιώσουμε αυτή τη ζωή που αρχίζει από τώρα εδώ στη γη, είναι να δεχτούμε αυτή τη δωρεά του Θεού. Να εμπιστευτούμε τον λόγο του Χριστού, να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, και να ζητήσουμε από τον παντοδύναμο Θεό να μας δώσει τη δύναμη να ζήσουμε μια καινούργια ζωή. Τότε αποκτάμε το δώρο του Θεού: την αιώνια ζωή. Τότε και μόνον τότε δεν θα έχουμε ανάγκη να μάθουμε πόσο θα ζήσουμε, ακόμη κι αν έχουμε να πληρώσουμε τα 500 ευρώ!

 


Comments are closed.